Menu
RSS

ФОРИН АФЕРС: ОД СВИХ НАЧИНА, ШПАНИЈА ЈЕ ИЗАБРАЛА СРПСКИ

IndependenciaЛист још наводи да за многе Каталонце све то личи на спољну окупацију територије, пре него на легитимну расподелу снага реда због очувања мира

Од свих начина на који би нека влада могла да реши проблем сепаратистичких тежњи изгледа да је шпанска влада изабрала српски начин, пише часопис Форин аферс.

Шпанска влада сада намерава да "угаси" регионалну каталонску власт уколико одлучи да прихвати резултате недаво одржаног референдума за независност те шпанске покрајине. Баш као што је то учинила српска влада с Косовом 1990, наводи Форин аферс.

Тај амерички часопис наводи и да је од 1. октобра, када је одржан референдум, Шпанија свеприсутна у каталонском региону – почев од повећаног броја полицајаца који патролирају улицама па све до војске, а све то подсећа на реакцију владе Србије на косовску објаву независности.

Лист још наводи да за многе Каталонце све то личи на спољну окупацију територије, пре него на легитимну расподелу снага реда због очувања мира.

Иначе, очекује се да председник Каталоније Карлес Пуџдемон данас саопшти да ли ће одржати обећање и заиста прогласити независност те шпанске покрајине. Ако се то догод,и Шпанија ће се суочити са највећим политичким превирањем откако се вратила демократији седамдесетих година прошлог века, оцењује АФП.


Извор Б92, 10. октобар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.