Menu
RSS

ЕРДОГАН И ВУЧИЋ У БЕОГРАДУ: СВЕ БОЉИ ОДНОСИ СРБИЈЕ И ТУРСКЕ

Erdogan VucicЕрдоган: Грађани Новог Пазара да схвате своју улогу у очувању пријатељства две земље; не подржавам национализам, а то ћу још једном поновити и у Новом Пазару

Србија и Турска ће у будућности градити све боље односе, поручио председник Србије Александар Вучић на заједничкој прес-конференцији са турским председником. Реџеп Тајип Ердоган такође истиче да ће се односи две земље боље развијати и да ће имати посебну конотацију. Очекује да трговинска размена до краја године пређе милијарду долара и каже да ће подржати турске привреднике за улагање у Србији. Потписано 12 међудржавних споразума, а сутра ће у Новом Пазару бити потписана још четири.

Александар Вучић је навео да је потписана заједничка политичка декларација и да ће сваке године бити одржавани састанци, наизменично у Србији и Турској.

Вучић је захвалио Ердогану и Турској на бројним инвестицијама из те земље. Истакао је да су споразуми који су потписани веома конкретни и важни за Србију. Поручио је да је задовољан нивоом разумевања између две земље.

Вучић је рекао да жели да подсети турску јавност да су српски званичници међу првима стали у одбрану уставног поретка Турске у тренутку кад је покушан пуч у тој земљи.

"Званични органи су реаговали и осудили тај покушај, у неку руку, највишег облика терористичког деловања и стали на страну легално изабраних органа Турске", рекао је Вучић истакавши да Србија осећа Турску као пријатеља.

Вучић је указао да су српски званичници стали на страну легално и легитимно изабраних органа Турске и председника Ердогана, "не зато што нам је нешто било потребно, већ зато што сматрамо да грађани само на изборима могу да одлуче о будућности".

"А не да то неко други чини, насиљем, или уз подршку страног фактора", поручио је Вучић и додао да Србија увек изражава своје противљење било каквом насиљу или чак теротристичком акту.

Подсетио је и да је Србија увек изражавала саосећање са жртвама терористичких аката и спремност за заједничку борбу против тероризма.

"У Србији никада нећете имати оне који ће правити пактове с противницима легално изабраних органа у Турској, јер сарадњу базирамо на сарадњи са вама, са онима које је народ изабрао", додао је председник Вучић и истакао: "Немамо ништа ни са Гуленом, нити било ким другим".

"Србија жели чисте односе и чисте руке у односима са државама", рекао је српски председник.

Као што ви не дате, наставио је председник обраћајући се Ердогану, да било ко угрози независност Тусрке, тако ни Србија то не дозвољава и инсистира на поштовању њене независности и поноса.

"Зато, немојте ни да помислите или да сумњате да Србија може да учествује у било чему што је против одлука које су демокартским путем донете у вашој земљи и против демократски изабраних органа", рекао је Вучић и додао да је уверен да можемо да имамо најбоље могуће односе.

Најавио је да ће бити потписан Меморандум са турском компанијом "Таип" која ће инвестирати у Краљеву и у том граду запослити 2.500 људи.

"Чекали смо, а пошто смо били недовољно брижни, па смо успели да уништимо готово све фабрике грађене пре 40 година... Данас смо успели да замолимо и турски инвеститор долази у Краљево, где ће запослити 2.500 радника", рекао је председник Србије.

Вучић је додао да у Краљеву данас има 14.380 незапослених.

"ОЧЕКУЈЕМ СВЕ БОЉЕ ОДНОСЕ С ТУРСКОМ, НИЈЕ ОВО 1389"
Србија осећа Турску као пријатеља, а ми смо пријатељи и Турске и турског народа, рекао је Вучић и оценио да ће односи две земље у будућности бити све бољи.

"Није ово 1389. година, ово је 2017. и желимо најбоље могуће односе са Турском", изјавио је председник Вучић.

Најбољи могући односи са Турском су од великог интереса и значаја за Србију", рекао је српски председник.

Истакао је да је изузетно задовољан постигнутим споразумима и нивоом међусобног разумевања и потпуно је, како каже, уверен да ће у будућности две земље градити све боље и боље односе.

Навео је да потписана Декларација подразумева састанке једном годишње, наизменично у Србији и Турској, али и бројне састанке и разговоре министара и конкретизацију договореног.

Вучић је прецизирао да је уместо најављених 10, потписано чак 12 међудржавних споразума и да ће још четири бити потписана сутра у Новом Пазару.

Како је назначио, то су све изузетно важни споразуми који доприносе пре свега економској, али и свакој другој сарадњи. Србија осећа Турску као пријатеља и "јесмо пријатељска земља Турској" поновио је Вучић.

Председник Србије изразио је захвалност због доласка инвеститора из Турске.

Како је рекао, у мало место Крупањ, које је настрадало у поплавама 2014. године дошао је турски инвеститор који је донео радна места и наду и најавио и да ће сукоро запилсити још 150 људи.

У том контексту Вучић је говорио и о турским инвеститорима на југу Србије, у Лебану, Житорађи и изнео податак да је из Лебана у последњих неколико деценија отишлa половина становништва а да је сада тамо запослено 350 људи у фабрици инвеститора из Турске, што је спас за тако мало место.

Посебно је позвао турске инвеститоре да улажу у бање у Србији, посебно истичући Врањску бању у којој се сада, каже, 146 литара топле воде губи у секунди.

Додао је и да су мир и стабилност од највишег интереса и да су посебно разговарали о БиХ, те да је поновио непоходност поштовања интегритета БиХ, као и РС унутар БиХ.

Како је рекао, Србија жели добре односе са Бошњацима и верујем да ће имати подршку Турске у томе.

ЕРДОГАН: МОГУЋНОСТ ЗА НОВА УЛАГАЊА
Председник Ердоган је указао да један део турских привредника већ обавља послове у Србији а да је други део дошао, како би у наредном периоду тражио могућност за нова улагања у Србији. Истакао је да су дошла нека велика пословна имена из пословног света. 

Поручио је да обим трговинске размене није на жељеном нивоу и да би до краја године могао да достигне милијарду долара. Међутим, напоменуо је да ни то није довољно и да би он требало брже да расте.

Ердоган је Вучића назвао пријатељем и рекао је да председник Србије има изузетне видике. Додао је да је велика ствар што ће односи две земље због председника имати једну посебну конотацију и што ће се боље развијати.

Подсетио је да ће током његове посете бити потписано укупно 16 споразума.

"Желим да кажем и овде и сутра у Новом Пазару да никада нећу бити уз национализам било које врсте", поручио је Ердоган.

"У вези с Новим Пазаром не постоји никакав проблем", додао је председник Турске и поручио да ће и сутра, приликом посете том региону, искористити прилику да Новопазарцима поручи да су они мост пријатељства између две земље, да то треба да подстичу и да цене.

На заједничкој прес конференцији с председником Вучићем, Ердоган је на питање новинара шта ће поручити становницима Новог Пазара, одговорио да ће им рећи управо то колико је важна њихова улога у остваривању и чувања мира.

"Желим да кажем и овде да никада нећу бити уз национализам било које врсте, а то ћу још једном поновити и у Новом Пазару. Желим то да поделим с грађанима сутра у Новом Пазару", рекао је Ердоган.

Нагласио је да Турска жели да са Србијом и целим Балканом направи кораке како би се решили сви проблеми и да "неће гледати шта ће ко рећи и коментарисати".

Истакао је да је потребно што пре изградити ауто-пут између Београда и Сарајева.

Како је навео, Београд и Сарајево ће бити повезани модерним ауто-путем, у чему ће да помогне и Турска, а он лично би волео, како је рекао, да тај пут могу да користе и становници Новог Пазара.

Ердоган је најавио да ће у вези с тим српски председник ускоро имати да саопшти једну веома добру вест.

Александар Вучић претходно је дочекао турског председника Реџепа Тајипа Ердогана испред Палате Србија чиме је започео званични део Ердоганове посете. У част госта из Турске постројена је гарда а интониране су и химне две земље.

Турског званичника дочекали су и чланови Владе Србије. Двојица председника прво су разговарала у четири ока а након тога је уследио састанак две делгације.

ДАНАС ПОТПИСАНО 12 СПОРАЗУМА
Вучић и Ердоган су потписали Заједничку политичку декларацију о оснивању високог савета за сарадњу између Републике Србије и Турске.

Потписани су споразуми о ревизији споразума о слободној трговини, меморандуми о сарадњи две владе у рестаурацији хамама у тврђави Голубачки град, споразум о сарадњи у области шумарства и у области вода.

Потписан је и меморандум о разумевању у области урбанизма, као и писмо о намерама за јачање сарадње у области саобраћаја и инфраструктуре.

Потписани су и споразуми о сарадњи у области образовања, меморандуми о рестаурацији Бајракли џамије и парног купатила у установи Браћа Крсмановић. Потписан је и протокол о сарадњи из области енергетике.

Вучић и Ердоган учествоваће на затварању Пословног форума Србија-Турска, где ће се обратити учесницима и присуствовати церемонији потписивања Меморандума о разумевању.

Током дана, председници би требало да прошетају и Калемегданом.

У част Ердогана, у Палати Србија приређена је поставка у којој се налазе документа из 17, 18. и 19. века, међу којима су хатишерифи, устави, мапе, дилпоматска преписка на страром турском и српском језику.


Извор РТС, 10. октобар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.