Menu
RSS

ПУЏДЕМОН: ДАЋЕМО ШАНСУ ДИЈАЛОГУ

pudzdemonФормална одлука о проглашењу независности биће одложена како би отпочео дијалог

Каталонски лидер Карлес Пуџдемон је у регионалном парламенту рекао да ће суспендовати проглашење независности на неколико недеља и дати шансу дијалогу.

На улицама Каталоније присутне су јаке полицијске снаге. Влада из Мадрида појачала је и безбедносне мере на аеродромима и железничким станицама.

Како се наводи, приликом уласка у зграду парламента, Пуџдемон се осмехивао новинарима, преноси АП.

Пуџдемон је на почетку обраћања рекао да је дошао у парламент како би изнео последице референдума, а посланици су га наградили аплаузом.

"Не планирам да било коме претим. Нити да вређам. Сви смо одговорни за ово. Треба нам деескалација ситуације, не смемо више да је хранимо. Сви смо иста заједница и морамо да идемо напред. Нећемо се увек слагати око свега, али много пута смо доказали да је једини пут напред демократија и мир. За то је потребан дијалог“, рекао је Пуџдемон.

"Ово није само домаће већ и европско питање. Тренутак је озбиљан и постоји ургентна потреба да смањимо напетост", нагласио је он.

„Последњих дана ми је пришло много људи, поштујем све сугестије, све су ми оне отвориле видике. Тражио сам и мишљење великог броја људи о овоме. Хвала свима, али ово није лична одлука, ово резултат референдума."

Каталонци су гласали, нису се плашили. Полицајци који су хтели да заплене гласачке кутије нису успели, притисак на политичаре није успео, гашење сајтова није успело. Упркос томе што су покушали да онемогуц́е референдум, Каталонци су добили прилику да гласају. Хвала им свима.

Нарочито хвала свима који су повређени, никад нећемо заборавити слике полицијског насиља, никада. То што је држава урадила забринуло је Каталонце, има много оних који су и данас уплашени. Онога што се догодило, и онога што ће се догодити. Већ сада неке корпорације говоре о селидби из Каталоније. То не би имало велик учинак на нашу економију, али огроман новац који шаљемо у Мадрид - то већ има резултат. Желим да смирим све узнемирене. Каталонска влада ће и даље заступати толеранцију и поштовање према другима, то је моја одговорност као председника. Ми смо економски мотор Шпаније“, рекао је Пуџдемон.

Говорио је о историји Каталоније, а потом је са каталонског свој говор наставио на шпанском језику.

У обраћању Шпанцима је рекао: "Ми нисмо криминалци, нисмо побеснели. Ми смо нормални људи и само желимо право гласа. Спремни смо за дијалог и немамо ништа против Шпаније. Однос Каталоније и Шпаније већ годинама није како треба, а сада је неодржив".

"На референдуму смо се изборили да будемо независна држава и да нас послушају. А то желимо! Да нас поштују и чују. Спреман сам да идем путем независности. Први октобар је променио ситуацију, сад смо на историјској раскрсници. Као председник, стављам пред вас резултате референдума и прихватам мандат да Каталонија буде независна држава као република. Али формална одлука о проглашењу независности биће одложена како би отпочео дијалог. Поздрављам позиве на дијалог, било их је много у протеклим данима", казао је Пуџедемон.

Он је додао да је једно од решења кризе са Шпанијом посредовање треће стране и изразио је уверење да се регионална криза са Шпанијом може решити за преговарачким столом.

Пуџдемон је нешто касније је декларацију о независности те области од Шпаније, коју је потом суспендовао.

После њега, документ под називом "Декларација представника Каталоније" потписало је неколико десетина посланика регионалног парламента, јавила је агенција АП.

У документу се наводи да се формира "Република Каталоније као независна, суверена и правна држава", али је Пуџдемон суспендовао примену декларације позивајући на дијалог са централним властима.

Церемонија потписивања у регионалном парламенту уследила је после говора лидера Каталоније.

"Гардијан" је раније пренео да се сала каталонског парламента напунила посланицима и да је Пуџдемон скинуо своје наочаре и погледом прелази преко свог говора.

Како је наведено, лидер Каталоније делује опуштено, а присталице независности Каталоније које су се окупиле око зграде регионалног парламента су утихнуле и чекају развој ситуације.

Медији су раније пренели да је нејасно шта се дешава у каталонском парламенту, који је био полупразан, али је саопштено да је Пуџдемон затражио да се његово обраћање одложи за један сат.

"Почетак седнице одложен је за један сат", изјавио је раније за АФП портпарол регионалне владе, не објашњавајући разлоге.

АФП преноси да је он одложио седницу и свој говор у коме би могао да прогласи независност Каталоније, због, како се наводи, "контаката за међународно посредовање".

Такву тврдњу је, међутим, одмах одбацила влада у Мадриду.

"То уопште није на столу", изјавио је портпарол шпанске владе.

Иако се обраћање каталонског лидера очекивало у 18 сати по локалном времену, већ у току преподнева је приступ околним улицама око парламента био затворен од стране полиције "из безбедносних разлога", преноси шпански лист Паис.

Наводи се и да су и неки грађани Барселоне донели своје столице испред парламента како би ту пратили седницу.

Присталице независности донеле су заставе Каталоније и стоје поред баријера које су постављене око зграде каталонског парламента.

Каталонски председник Карлес Пуџдемон није открио шта ће рећи на пленарној седници каталонског парламента, али каталонски политичари су изјавили да очекују да буде усвојена декларација о независности, заснована на резултатима референдума о независности тог региона од Шпаније одржаног 1. октобра, наводи америчка новинска агенција.

Председник Европског савета Доналд Туск позвао је каталонског лидера Карлеса Пуџдемона да не доноси одлуку која би спречила дијалог.

"Молим вас да поштујете уставни поредак и не доносите одлуку која би дијалог учинила немогућим. Разноликост не би требало да доведе до сукоба, чије ће последице очито бити лоше за Каталонце, за Шпанију и за целу Европу", рекао је Туск на регионалном форуму у Бриселу, преноси Ројтерс.

Он је то рекао свега неколико сати пре Пуџдемоновог обраћања у каталонском парламенту.

Заменица шпанског премијера Сораја Саенс де Сантамарија оценила је да њена земља пролази "кроз тешке тренутке" током расправе у Сенату, где је један посланик узвикивао "Живела слободна Каталонија".

Обраћајући се, пре говора каталонског председника Карлеса Пуџдемона о судбини те шпанске обасти, шпанска висока званичница је поновила да власти не желе међународно посредовање у решавању каталонске кризе.

"Нема места за посредовање између законитости и незаконитости, између закона и непослушности, између демократије и тираније", рекла је она, оцењујући да Шпанија пролази кроз "тешке тренутке".

Француски председник Емануел Макрон изразио је уверење у мирно решавање кризе између централних власти Мадрида и регионалне каталонске владе, неколико сати пре говора председника Каталоније Карлеса Пућдемона о судбини те области.

"Постоји снага код Каталонаца и желим да буде усмерена ка миру. Мислим да ће тако и бити, уверен сам у то", рекао је Макрон током дебате у Универзитету Гете у Франкфурту где ће касније присуствовати отварању сајма књиге.


Извор Спутњик/Танјуг/Бета/Б92, 10. октобар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.