Menu
RSS

ТАЧИ: ПОНАШАЊЕ БРИТАНСКОГ АМБАСАДОРА ДЕТИЊАСТО И НЕДИПЛОМАТСКО

taci2Тачи је рекао да формиање Специјалног суда значи неповерење према Албанцима

Дан након што је косовски председник жестко критиковао међународну заједницу због неисупњених обећања према Косову, ЕУ, САД и Велика Британија су указале на неуспехе институција у Приштини за које је, како кажу, одговоран Хашим Тачи, пише приштинска "Коха".

ЕУ, САД и Велика Британије су, према писању тог листа одбациле Тачијеве наводе да је Специјални суд за злочине тзв. ОВК формиран под њиховим притиском и да је с тим у вези било неке "трговине".

Тачи је, наиме, дан раније на представљању извештаја о томе каква је перцепција грађана Косова о Специјлном суду за ратне злочине ОВК, који су сачиниле невладине организација, изјавио је да је на формирање тог суда пристао да би одржао стратешко партнерство са САД, ЕУ и НАТО.

ШТА ЈЕ СА ОБЕЋАЊИМА
— Пристао сам да водим неправичан историјски процес према Косову, упркос масовном политичком и грађанском мишљењу према формирању овог Суда - рекао је Тачи и додао да је Приштини с друге стране обећано да ће, ако Специјални суд буде формиран, убрзо постати члан Савета Европе, да ће добити визну либерализацију , да ће имати масовну подршку за чланство у Унеско, да ће успоставити Оружане снаге и добити нова признања косовске независности".

Косово је, казао је Тачи, одржало реч, основало је Специјални суд, али међународна заједница није испунила ниједно од својих обећања.

Уместо тога, тврди Тачи, европски пут Приштине је сада отежан.

Оснивање Специјалнолног суда је дошло као међународна политичка потреба, прецизирао је Тачи истакавши да Приштина на то треба да гледа као на предност и прилику да се очисти од мрља, пренели су медији.

— Као предсдник државе, посвећен сам истини и помирењу. Али Специјални суд ће бити само правда у мору неправде која се десила на Косову. Питање је да ли ће донети истину и да ли ће овај суд донети међуетничко помирење - упозорио је Тачи и додао да будући да је тај суд формиран само за суђење Албанцима за злочине над Србима у међувремену, како је рекао, "расте ентузијазам за Србе и Србију".

Тачи је рекао да формиање Специјалног суда значи и неповерење према Албанцима, те да је одлука о оснивању тог суда дошла више као политичка потреба међународне заједнице, него истинске правде.

НАЉУТИО БРИТАНСКОГ АМБАСАДОРА
Док је Тачи критиковао међународну заједницу због наводно неисупњених обећања скуп је напустио амбасадор Велике Британије у Приштини.

Према извештају невладиних организација, који је био предмет овог скупа, већина грађана Косова није упозната са сврхом, мандатом и обимом деловања овог суда.

Специјални суд је основан за злочине тзв. ОВК над Србима у периоду од 1. јануара 1998. године до 31. децембра 2000. године.

Резултати овог истраживања су показала да албанска заједница сматра да ће оптужнице бити селективне и непотпуне, док Срби изражавају неповерење у ту правосудну институцију.

Две трећине, или 69 одсто испитаника српске националности верује да је мало вероватно да ће Специјални суд за Косово донети правду за српске жртве. Чак 82.1 одсто испитаника српске националности и скоро половина испитаника албанске националности сматра да је угрожена безбедност сведока који ће се наћи пред Специјалним судом.

ТАЧИ: ПОНАШАЊЕ БРИТАНСКОГ АМБАСАДОРА ДЕЧЈЕ И НИМАЛО ДИПЛОМАТСКО
Председник Косова Хашим Тачи оценио је данас да је понашање амбасадора Велике Британије Рорија О'Конела, који је напустио конференцију на којој је Тачи оптужио међународну заједницу да не испуњава своја обећања Косову, дечје и нимало дипломатско.

— Нисам видео ни да је био у сали, нити сам видео када је изашао. Ако је изашао због својих обавеза, то је његова одлука. Ако је изашао незадовољан расправом (на конференцији) то је онда фрустрирајуће понашање, дечје и нимало дипломатско - рекао је Тачи на конференцији за новинаре, коју је одржао с председником Албаније Иљиром Метом.

О'Конел је ове недеље напустио конференцију на којој је представљено истраживање јавног мњења о Специјалном суду, у тренутку када је Тачи оптужио међународну заједницу да се не придржава обећања која је дала када је Скупштина Косова усвајала одлуку о Специјалном суду за ратне злочине на Косову.

Тачи је рекао да је тај суд наметнут Косову, а да међународна обећања која су дата као компензација за формирање суда, нису испуњена. Он је рекао да је међународна заједница обећала Косову да ће моћи да аплицира за брзо чланство у Савет Европе, да ће убрзати визну либерализацију, да ће Косово имати широку подршку за чланство у Унеско, да ће брзо бити формирана војска Косова и да ће бити нових признања независности.

Портал gazetaexpress.com је од британске амбасаде добио одговор да је амбасадор О'Конел хитно напустио конференцију, али не и одговор да ли се то догодило због ставова или данашњег излагања косовског председника.

— Косову нису дата обећања у вези са Специјалним судом и није праведно да се говори супротно. Учлањење у медјународне институције са заснива на специфичним критеријумима сваке организације посебно - навела је у одговору британска амбасада.

Амбасада је додала да је Специјални суд одговор Косова на тврдње из извештаја специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија.

"Био је то значајан корак да се покаже спремност Косова да открије истину за оно што се догодило током сукоба", наводи се у одговору амбасаде.


Извор Бета/Танјуг/Блиц, 11. октобар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.