Menu
RSS

ЕРДОГАН У НОВОМ ПАЗАРУ: СРБИЈА ВАМ ЈЕ ПРИЈАТЕЉ, ЦЕХ СУКОБА СТРАНАЦА ПЛАЋАЈУ БАЛКАНЦИ

Erdogan i Vucic np"Чуваћемо наше пријатељство", поручио је Ердоган, који је на овације Новопазараца одговорио тако што је стегао и високо подигао Вучићеву руку

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган у посети је Новом Пазару, где је изјавио да Турска са регијом Санџака има посебне односе.

“Нови Пазар је мој завичај. Ваша срећа је наша срећа, ваш бол је наша бол”, поручио је Ердоган.

Ердоган и председник Србије Александар Вучић одржали су састанак са градоначелницима и председницима општина Нови Пазар, Рашка, Краљево, Сјеница, Тутин, Пријепоље, Нова Варош и Прибој.

Пре тога, велики број Новопазараца дочекао је двојицу председника.

Нови Пазар је украшен билбордима с Ердогановим ликом, заставама Србије, Турске и босанским заставама, а главном улицом тог града данас ће прошетати два председника.

Ужи центар града је окићен, наспрам општине постављен је велики транспарент на коме између Вучићевог и Ердогановог имена стоји срце.

На згради градске управе такође су постављени транспаренти на српском, босанском и турском језику.

"Чуваћемо наше пријатељство", поручио је Ердоган, који је на овације Новопазараца одговорио тако што је председнику Србије Александру Вучићу стегао и високо подигао руку.

Он је рекао да је Санџак, како је назвао Рашку област, један од најбитнијих мостова који повезује држављане Турске пореклом из Санџака и бошњачку мањину у Србији.

"Ова јака веза позитивно се одразила и на развој наших билатералних односа", рекао је Ердоган и подсетио на песму "кад погледам са бедема видим диван град.... ".

"Нови Пазар, мој завичај, мој најмилији град, њега красе манастир Сопоћани и стара тврђава, а најлепша је Алтун-алем џамија", приметио је Ердоган.

Радићемо, додао је, на повећању просперитета Србије и Новом Пазару као важном делу ове земље.

Он је истакао да је председник Србије Александар Вучић прави и скрени пријатељ Турске и подосетио да је био један од првих који је пружио подршку институцијама Турске у ноћи када је у тој земљи покушан пуч.

Ердоган је, позивајући на слогу, рекао да су за "сваки хаос и сукоб који је настао на Балкану са провокацијама спољних сила" највећи цех увек плаћали људи који у том региону живе.

"Колико год будете јединствени и сложни, колико год будете живели као браћа, толико ћете бити сигурнији и боље ћете живети", рекао је Ердоган.

"Бићемо јаки и чврсти, бићемо браћа и чуваћемо наше пријатељство", поручио је турски председник.

Приметио је да су "људи из овог дела Србије лепи, згодни и храбри" и рекао да им преноси поздраве од свих 70 милиона становника Турске.

"Као што знате, јуче сам дошао са 10 народних посланика, са министрима и 200 пословних људи. Имало смо веома плодоносне разговоре", рекао је Ердоган.

Где год да одемо на Балкан сусрећемо са присношћу и топлином, рекао је Ердоган и још једном истакао захвалност председнику Вучићу на гостопримству.

"Приликом целе посете Србији смо се осећали као код своје куће. Хвала на дочеку и гостопримству, хвала и општини Нови Пазар која је направила овај дочек", рекао је Ердоган.

Ердоган је истакао посебан однос према регији Санџаку, где је "ваша срећа наша срећа и ваша бол је наша бол".

Он је истакао да је ова заједница и јединство које је данас показано показатељ колика је потреба народа за миром, просперитетом и благостањем.

"Надам се да нас нације неће одвајати, већ да нас Србија треба спајати", рекао је Ердоган.

"Драга браћо, Санџак је један од најбитнијих мостова која повезује наше људе који су пореклом одавде и бошњачку мањину у Србији", рекао је Ердоган.

Сви заједно видимо да се ова јака емотивна веза позитивно одразила и на развој наших билатералних односа, јуче смо потписали 12 споразума, а овде смо потписали још четири, дакле за два дана 16 споразума, истакао је Ердоган.

"Са мојим пријатељем Вучићем имамо заједничка мишљења, а да овде имамо посебно место су показали наша браћа овде, као што су то показали целом свету оне тешке ноћи 15. јула", рекао је Ердоган.

Додаје, да су тада "наша браћа из Санџака" показали да су "искрена и права браћа".

“Имам довољно храбрости и чисте савести да могу да изађем пред вас и кажем вам да сам радио и радићу у најбољем интересу и вас и сваког градјанина Србије“, поручио је председник Србије Александар Вучић грађанима Новог Пазара у заједничком обраћању са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

"Знам да нећу бити поздрављен ни упола као председник Турске, али имам довољно храбрости и чисте савести да могу да вам казем да сам радио и радим у вашем најбољем интересу и интересу сваког грађанина Србије", рекао је председник Вучић.

"Наш је посао да радимо колико можемо и развијамо све делове Србије и да улажемо све више новца", рекао је председник и најавио пројекат изградње пута Пожега – Бољаре.

Жеља је, каже, да се овај крај споји и са Београдом и Сарајевом и Подгорицом.

"Наш је посао да правимо путеве, болнице, вртиће и школе и то ћемо наставити да радимо и не постоји ништа важније од тога", поручио је српски председник.


Извор Танјуг/Б92, 11. октобар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.