Menu
RSS

ТАЧИ У СУКОБУ СА ЗАПАДНИМ АМБАСАДАМА?

taci metaМета је рекао да давање албанског држављанство грађанима Косова није решење

Председник тзв. Косова Хашим Тачи затражио је данас од председника Албаније Иљира Мете, који борави у посети Приштини, да грађанима Космета омогући добијање албанског држављанства како би, како је рекао, избегли изолацију Европске уније, али му је албански званичник одговорио да то није решење.

Тачи, који ових дана често критикује међународну заједницу због неиспуњених обећања датих Приштини, каже да је Европска унија изоловала грађане Косова тако што им ускраћује право на визну либерализацију.

Изразивши забринутост због изолације на којој, како је рекао, ЕУ истрајава према Косову, Тачи је рекао да би многи грађани Косова путовали у европске земље, али да им то није омогућено.

Зато је он позвао Тирану да омогући грађанима Косова да добију држављанство Албаније како би, како је рекао, остварили право на пасош и слободу кретања.

"Забринут сам због ове изолације, што је без преседана у евроатланској породици", рекао је Тачи, пренели су приштински медији.

Мета је, међутим, рекао да давање албанског држављанство грађанима Косова није решење и да је то тешко јер постоји одређена процедура.

Председник Албаније, наиме, сматра да би требало окончати блокаду визне либерализације за Косово од ЕУ, те да је, како је рекао, неправедно условљавати то са ратификацијом споразума о демаркацији са Црном Гором.


Извор Танјуг/Вечерње новости, 11. октобар 2017.


БРИТАНСКИ АМБАСАДОР ТАЧИЈУ: НЕМА НАПРЕТКА УЗ ПОСЛУШНИКЕ
Британски амбасадор у Приштини Рури О’Конел се огласио после одлуке да напусти скуп на ком је Хашим Тачи критиковао међународну заједницу.

Он је истакао да су корупција и непотизам озбиљан проблем за Косово, а огласио се пошто је косовски председник његов потез оценио “дечјим и недипломатским“.

О'Конел је, након потписивања Меморандума о разумевању са косовском владом, саопштио да Косово не може да напредује са непрофесионалцима и послушницима.

"Корупција и непотизам и даље представљају озбиљне проблеме за Косово, а најбољи примери ових случајева су јавна именовања непрофесионалаца који нису ту да помогну, већ да унапреде циљеве својих шефова", рекао је О`Конел.

Британски дипломата је казао да Приштина и Велика Британија заједнички интерес да "Косово буде безбедна, просперитетна и економски и политички развијена земља".

А да би напредовало, додао је британски дипломата, потребни су способни и независни људи у јавним институцијама.

Зато смо, казао је, и започели заједнички пројекат запошљавања високообразовних кадрова, пренео је портал Индеxонлине.

О`Конел је истовремено изразио задовољство што су, како је рекао, премијер Рамуш Харадинај и коалициони партнери у косовској влади одлучили да убрзају овај пројекат.

Иначе, Тачи је раније данас на заједничкој конференцији за албанским педседником Иљиром Метом коментарисао то што је амбасадор Велике Британије напустио конференцију на којој је разматран извештај о односу грађана Косова према формирању Специјалног суда за ратне злочине ОВК над Србима.

Одговарајући на питање новинара, Тачи је оценио да је такво понашање амбасадора "дечје и нимало дипломатско".

Додао је да он није видео да је амбасадор био у сали, па није видео ни како је отишао.

"Ако је изашао зато што је имао обавезе, то је његова одлука. А, ако је изашао незадовољан расправом то је онда фрустрирајуће понашање, дечје и нимало дипломатско", рекао је Тачи.

Тачи је на тој конференцији рекао да је пристао на формирање Специјалног суда под притиском међународне заједнице, уз обећање да ће Косову бити направљени уступци међу којима је, између осталих, још признавања независности и чланство у Унеско-у.


Извор Танјуг/Б92, 11. октобар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.