Menu
RSS

ШТРАХЕ НОВИ ШЕФ АУСТРИЈСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ?

Strahe KurcШтрахе: Тужна је чињеница да се представници међународне заједнице и даље приоритетно баве дисциплиновањем Срба у РС. Време је да се њима омогући да сами одлучују

Победа Себастијана Курца и OVP на изборима најављује скретање удесно званичне Аустрије, а многи као његове прве партнере виде контроверзну партију FPO.

У питању је десничарска, евроскептична Слободарска партија, чији је лидер Хајнц-Кристијан Штрахе познат по чврстој реторици и популистичким изјавама.

Курц је неупоредиво блажи у јавним наступима, али је до муњевитог пробоја и до победе на изборима стигао захваљујући јасној поруци да је време за промене и нову политику према мигрантима.

Иако је преко комесара Јоханеса Хана, бившег члана OVP, одмах стигла порука од ЕУ да Аустрија неће "фундаментално ићи удесно", јер је чак и FPO свесна да "већина Аустријанаца подржава чланство у Унији", Брисел има разлог за стрепњу.

Портал "Политико" је већ поставио питање да ли ће после Виктора Орбана у Мађарској, инаџијског конзерватизма PiS у Пољској и "надируће претње" AfD у Немачкој, Европа добити још један извор притиска на европски однос према границама, избеглицама и миграцијама, али и самој себи.

Развој ситуације у суседској земљи ће се пажљиво пратити и у Србији, како због самог Себастијана Курца, на чијим се одличним односима са лидером СНС и председником Србије Александром Вучићем инсистира у овдашњој јавности, тако и због контроверзног Штрахеа.

Лидер "слободара" је у кампањи изнео низ запаљивих ставова, а у прошлости је често говорио о Србима, Србији и Косову.

Штрахе свакако има "математичких" разлога за тако нешто, јер годинама рачуна на гласове многобројних досељеника из Србије, али осим популизма, у његовим изјавама се назиру ставови који би могли да обликују политику Аустрије уколико ФПО заиста добије неку полугу моћи.

Ево неких његових ставова:

— Верује да су Срби "оснажили FPO": "Изврсно су се интегрисали у Аустрији, "Они су привржени новој домовини. То су веома радни и вредни људи. Верујем да многи који имају аустријски пасош подржавају FPO."

— Залаже се за успостављање армије ЕУ: "“вропи је потребна војска са нуклеарним наоружањем", „Европа би требало да буде независна од НАТО"

— Сматра да је Европа више од ЕУ и њених институција: „Имамо одговорност за овај дивни, хришћански континент. „Ми смо У срцу Европе. Посвећени смо европском мировном пројекту, али имамо критички став према европским институцијама."

— Тражи реформу ЕУ: „Европи је неопходан свеобухватни процес демократизације", "Неопходан је повратак надлежности од стране Брисела националним парламентима и потребно је укидање Шенгена све док влада хаос на границама", „Реформа ЕУ, ако је не буде, онда да иступимо."

— Не жели „радикално исламиситичка паралелна друштва": „Желимо да границе буду заштићене и контролисане, желимо да се спречи илегална миграција", "Мигранти из хришћанских држава немају проблема са интеграцијом", „Морамо и можемо очекивати да сви који желе да дођу у Европу поштују нашу традицију, веру, обичаје и културу. То мора да важи за све Европљане, а ко неће да прихвати наша правила игре нема шта да тражи на овом континенту."

— Сматра да Срби у Републици Српској имају право на самоопредељење: „Тужна је чињеница да се представници међународне заједнице и даље приоритетно баве дисциплиновањем Срба у РС. Време је да се њима омогући да сами одлучују."

— Отворено критикује бомбардовање СРЈ 1999. године и противи се независности Косова: "Против смо неправде, зато смо били против тог бомбардовања. Из истог разлога се противимо проглашењу независности, које је противно међународном праву и Резолуцији УН 1244", "Срби на северу Косова би требало да добију своју аутономију."

— О Криму, Каталонији...: „Међународно право мора да важи подједнако за све. Али да постоје различити аршини види се и на примеру Крима, где исход тамошњег референдума до данас није међународно прихваћен. Поставља се онда питање – како може уопште да функционише право на самоопредељење, ако се грађанима не дозволи да се изјасне, и ти резултати не прихватају. Да ли то значи да све зависи само од добре воље моћних.”

— Србија у ЕУ до 2020. године, о Русији и НАТО: "Важно је да се ЕУ према Србији понаша с поштовањем. Србија је веома битан фактор када је реч о одрживом развоју региона", „Поштовати њену војну неутралност и историјске везе са Русијом", „Имајте поштовања према Београду, без упирања прстом или гледања са неке висине."


Извор Б92, 16. октобар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.