Menu
RSS

КАКАВ ЈЕ ЗНАЧАЈ СЛОБОДАРА ЗА АУСТРИЈСКО ДРУШТВО?

strahe1FPÖ се од других десничарско-популистичких странка највише разликује по томе што жели да остане у ЕУ

Више од 26 одсто гласова за Слободарску партију Аустрије (FPÖ), то је најбољи резултат Слободараца од 1999. године. Шта то говори у прилог коалицији победника Себастијана Курца и његове Аустријске народне странке (ÖVP) са FPÖ?
— Управо тема са којом су обе странке освојиле гласове. То су миграција, избеглице и досељавање. На том политичком пољу су велика преклапања. Очигледна је могућност за постизање договора о коалицији. Ипак, морам да додам да може доћи до одређених сукоба. Јер ко одлучује када се ради о новом досељеничком закону? Ко ће добити Министарство унутрашњих послова? Ту може доћи до напетости, али много тога говори у прилог коалиције ÖVP–FPÖ.

Иако се странка ÖVP коју предводи млади Себастијан Курц знатно померила удесно управо када је реч о избегличкој и спољној политици, то није било на штету Слободараца. Прилично неуобичајено. Како то објашњавате?
— То је тачно, али по осећају – без да то сада могу заиста емпиријски да докажем – Курц и ÖVP су у последњој фази предизборне кампање били знатно оштрији што се тиче досељавања од FPÖ. Курц је знатно више од FPÖ наглашавао чврст став према исламу и исламизму. Многи бирачи таквих погледа иначе би прелазили у табор FPÖ. Али јаке изјаве Курца водиле су ка томе да је победио ÖVP и њен млади главни кандидат.

Постоје наравно и традиционални гласачи FPÖ, који су тој странци остали верни. То објашњава њен јако добар изборни резултат. И морам да кажем да FPÖ није само антидосељеничка странка. Та странка је расла последњих деценија, када избеглице и досељавање још нису ни били велика политичка тема. У том смислу може да се каже да FPÖ „природно“ расте. И по томе се она наравно разликује од других десничарких партија у Европи, попут Алтернативе за Немачку, које тек однедавно постоје.

Како ће се заокрет удесно политички испољити у Аустрији? Хоће ли бити „орбанизације“ као у Мађарској?
— Ми смо једну такву коалицију већ имали од почетка до средине прошле деценије. На унутрашњополитичком плану било је великих резова у области социјалних давања и кривични закон је био пооштрен. Када спомињете „орбанизацију“: доћи ће до приближавања државама Вишеградске групе, у то сам сасвим сигуран. У принципу није негативно имати боље односе са суседним земљама. Али наравно у Мађарској имамо Орбана, који је одмах честитао победницима избора.

„Орбанизација“ је можда претерана, али мислим да ћемо ићи у смеру лојалне демократије, која захтева 100 одсто лојалности, без да дође до слабљења или укидања демократије. Али израз лојална демократија то добро описује. Она не иде тако далеко попут Орбана у Мађарској.

FPÖ је већ два пута био мањи партнер у савезној влади. У то време у Европи је још било великих протеста против десничарских популиста. Колико су Слободарци у међувремену постали нормални за аустријско друштво?
— Веома нормални. Уколико се посматра политички систем, Аустрија је сада прерасла у тропартијски систем. Дуго времена је био двопартијски са социјалдемократама и Народном странком. Успоном FPÖ настао је тропартијски систем и тако ће и остати. Не мислим да ће FPÖ нестати. Он има одређене корене у аустријском друштву.

Чак и да тема миграција изгуби на значају, FPÖ ће остати. То значи да две странке више немају уставотворну двотрећинску већину како би могле да мењају Устав. За то им је потребна трећа странка. По многу чему FPÖ је странка која је одавно интегрисана у аустријско друштво и тако ће и остати.

Десничарско популистичке странке у многим европским земљама прослављају своје изборне тријумфе. Шта је заједничко за те покрете и аустријски FPÖ?
— Морам да кажем да разлике постоје. Заједничко им је наравно да су сви десничарски популисти и да сарађују у Европском парламенту, како би тамо стекли одређен утицај и прогурали заједничке теме. Али то не значи да су идеолошки потпуно исти. FPÖ се од других десничарско-популистичких странка највише разликује по томе што жели да остане у ЕУ. FPÖ није за напуштање ЕУ и Аустрија следеће године председава ЕУ. FPÖ добро зна да би и том случају био изолован уколико би тражио излазак из ЕУ док Аустрија председава.

Али уколико би министар спољних послова био из редова FPÖ, претпостављам да би FPÖ и Аустрија у Европском парламенту били више изоловани. То што ову странку још разликује од других изразито десничарских странака у Европи је њена традиција у Аустрији. AfD је тек недавно основан, а FPÖ де факто постоји од 1945. године. То је била стара нацистичка странка. Данас је наравно умеренија.

То више није странка национал-социјалиста, али је остала десничарска, са другим темама, које су у ствари увек биле ту. Она је била и део ранијих влада, на пример у Корушкој и тамо има велики утицај. FPÖ није инстант-партија која је основана због неког одређеног догађаја, па да онда опет нестане. То је вероватно највише разликује од осталих десничарско популистичких странака у Европи.


Извор Дојче веле, 17. октобар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.