Menu
RSS

ДА ЛИ АМЕРИКАНЦИ ГУБЕ СТРПЉЕЊЕ ЗА ЕРДОГАНА?

erdogan1Право заоштравање односа може да се очекује чим се заврше операције против Исламске државе у Сирији

Ова недеља донела је праву серију драме у дипломатским односима САД и Турске, два најјача НАТО савезника. Након затварања другог запосленог у Турској у једном од својих конзулата, америчка мисија је изјавила да ће престати да обрађује захтеве за неимигрантске визе. У року од неколико сати, амбасада Турске у Вашингтону је на сличан начин објавила да ће и она престати да обрађује захтеве за грађане Америке.

Потези су наставак већ започетих препуцавања још од прошлогодишњег покушаја државног удара у Турској, за који влада у Анкари упире прстом у Вашингтон, односно у Фетулаха Гулена који се налази у Пенсилванији, а којег Американци одбијају да изруче. Према писању америчких медија, приступ Америке био је да игнорише дневне оптужбе које су се изнова појављивале на насловним странама готово свих медија у Турској.

Односи два савезника су неко време били на силазној путањи. Турци су узнемирени јер су САД пружиле подршку сиријским Курдима против Исламске државе у Сирији. Уз то, Анкара је у сукобу са САД због затварања турско-иранског бизнисмена и заменика председника турске банке, због оптужбе да је употребио амерички банкарски систем како би заобишао санкције против Ирана.

На крају, већ више од годину дана Ердоган захтева од Америке изручење проповедника Фетулаха Гулена, којег сматра одговорним за организацију војног удара, након којег су кренуле масовне чистке широм земље.

Међутим, питање је због чега Ердоган ризикује разлажење од најмоћније земље света и једног од најближих савезника?

Поједини медији у Америци пишу да би то могло да има везе са Ердогановом домаћом политиком, зарад које користи међународне односе као погодну алатку, а да му је више претходних администрација давало превише на важности. Ипак, Турска свакако није небитна Америци и њеним западним савезницима, с обзиром да је огромна ваздухопловна база у јужној Турској најактивнија локација у борби против ИСИС-а. Штавише, пре мање од две недеље председник Доналд Трамп је на састанку са Ердоганом у Њујорку гласно хвалио да турско-амерички односи никад нису били бољи.

Међутим, како пише American Interest, коментар Трампа је био одвојен од стварности, па је Ердоган могао да буде заведени истим, док администрација Барака Обаме никада није критиковала Ердогана због скретања ка диктатури.

Америчка претња обуставом издавања виза јасан је знак да Америка хоће ослобађање својих грађана, пишу амерички медији, међутим Ердоган је покушао да игра игре. Када је исто урадио руском председнику Владимиру Путину, добио је санкције које су га натерале да се повуче. Сва је прилика да ће Ердоган наставилити да изазива Америку пре него што се повуче, али ће у том процесу озбиљно да угрози односе две државе, пише Американ интерест.

ШТА ЋЕ БИТИ СЛЕДЕЋИ КОРАЦИ
Криза око виза ће вероватно да наштети студентима и пословним људима чије су потребе за путовања између Турске и САД велике.

Са друге стране, Турска може да отежа живот Американцима који се боре у Сирији, може да се меша у операције које се спроводе из базе Инџирлик и узнемирава дипломате. Туризам у Турској ће сигурно бити жртва спора, као и турска економија у целини, наводе амерички медији.

Али, према мишљењу Хенрија Барклија, професора међународних односа са Универзитета у Бетлехему у Пенсилванији, право заоштравање односа може да се очекује чим се заврше операције против Исламске државе у Сирији, јер би тада Вашингтон могао да поручи Анкари да више није потребна и да ће напустити ваздухопловну базу Инџирлик.


Извор The American Interest/Блиц, 17. октобар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.