Menu
RSS

ПУТИН ДОЧЕКАО КОЛИНДУ У СОЧИЈУ

Kolinda i PutinПутин: "Јако ми је драго састати се с вама у Русији, драго ми је на прилици да попричамо о билатералним односима, али и о регионалним питањима“

Руски челник Владимир Путин дочекао је хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић у државној резиденцији у Сочију, руском летовалишту на Црном мору.

Они ће разговарати о унапређењу запостављених билатералних односа, пренела је ХИНА.

"Јако ми је драго састати се с вама у Русији, драго ми је на прилици да попричамо о билатералним односима, али и о регионалним питањима. Добродошли", рекао је Путин хрватској председници на почетку састанка у резиденцији Бочаров ручеј.

Грабар Китаровићева је на добродошлицу одговорила да се радује разговорима и да верује ће то бити нова степеница и нова фаза у односима двеју држава.

Очекује, казала је, да ће на то утицати разговори о билатералним односима, пре свега о проширењу привредне сарадње, културне и сваке друге, али исто тако о питањима сигурности на подручју европског континента, посебно у хрватском суседству на Југоистоку Европе и о питањима глобалне сигурности у којима Русија игра битну улогу.

Грабар Китаровићева је рекла и да у овом тренутку између две земље постоји неколико отворених питања те израазила уверење да се о њима може разговарати у оквиру "отвореног дијалога међусобног поштовања".

"Пре свега сматрам да можемо поставити позитивне претпоставке за даљње проширење сарадње између Хрватске и Русије", истакла је она

Како се наводи, хрватска председница је искористила прилику да Путина позове у званичну посету Хрватској.

Путин је подсетио је да се ове године обележава 25. годишњица дипломатских односа између Руске Федерације и РХ и изразио задовољство због значајног раста трговинске размене између двеју земаља.

Такође је изразио уверење да ће сви разговори хрватске председнице и сусрети током посета Русији користити односима двеју земаља.

Ово је, иначе, прва службена посета једног хрватског председника Руској федерацији од 2009. године, а кључни њен циљ је „нови замах у односима који су годинама запуштени", пренела је ХИНА позивајући се на изворе на Пантовчаку.

Према најавама, Грабар Китаровићева ће у разговорима с Путином, уз билатерална питања, посебан нагласак ставити на стабилност Југоистока Европе и на глобалну улогу Русије.

Хрватска и Русија имају заједничке интересе у борби против међународног тероризма и свих облика екстремизама, као и интерес за стабилност Југоисточне Европе.

Једна од тема, како се наводи, разговора биће ситуација у Босни и Херцеговини. Грабар-Китаровић је више пута изразила забринутост процесима у БиХ, посебно истичући застој у процесу приступању Европској унији и НАТО-у те застој у реформама. Казала је и да у БиХ има тисуће радикализираних особа које представљају потенцијалну сигурносну пријетњу на трагу исламског тероризма, што је у тој земљи изазвало бурне реакције. И Хрватска и Русија се залажу за јединствену, суверену, цјеловиту и стабилну БиХ и равноправност свих трију конститутивних народа, кажу на Пантовчаку.

Међу темама разговора свакако ће бити Агрокор у који су руске банке, Сбербанк и ВТБ, уложиле велики новац и очекују повраћај дуга.

Украјинска криза је такође незаобилазно питање, посебно након што је премијер Андреј Пленковић понудио Кијеву хрватска искуства у мирној реинтеграцији окупираних територија, што се Москви никако није свидело и изазвало је две негативне реакције руског министарства спољних послова.

На Пантовчаку истичу да хрватска влада и председница подржавају пуно спровођење споразума из Минска и све што се договори у оквиру њега те да су хрватска искуства у мирној реинтеграцији „драгоцена, али могу бити корисна само ако се све потписнице минског споразума за то залажу".


Извор Танјуг/Б92, 18. октобар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.