Menu
RSS

СРБИЈА ОД РУСА ТРАЖИ ПВО СИСТЕМЕ С-300, БУК И ПАНЦИР

buk"Бук М2" убраја се међу најефикаснија средства за борбу против авиона и хеликоптера

Набавка система противваздушне одбране "Бук м2" или "панцир" за Војску Србије биће једна од главних тема састанка руског вицепремијера Димитрија Рогозина и министра одбране Сергеја Шојгуа са нашим државним врхом. Осим формалне примопредаје недавно испоручених авиона "миг-29" очекује се и да у Београду буде начелно договорено и који ће ПВО систем у будућности бранити наше небо.

Рогозин и Шојгу биће почасни гости приказа могућности наше војске који ће у част Дана ослобођења престонице данас бити одржан на војном аеродрому у Батајници, а имаће и низ састанака са српским званичницима. Током ових разговора, поред наставка војнотехничке сарадње, како се очекује, наћи ће се и економске теме, као и могућности за јаче партнерство одбрамбене индустрије Србије и Русије.

Према сазнањима Новости, ПВО ракетни системи руске производње прва су жеља српске стране. Србија је у Москву и званично упутила писмо чија је главна ставка била заинтересованост за набавку система С-300. Ова врста ракетне заштите, међутим, не искључује могућност куповине и неког од система средњег и краћег домета, који су, такође, потребни нашим оружаним снагама.

— ПВО заштиту на малим висинама Србија ће обезбедити средствима из сопственог развоја, али нашим потребама би одговарао и систем какав је "Панцир" – наводе у нашем војном врху. Он би имао главну улогу у одбрани аеродрома и виталних тачака, а служио би и за заштиту ракетних система "Бук" или С-300 од циљева који лете на мањим висинама.

Руска техника Србији би била добродошла и за средње и највише слојеве ваздушног простора. Уз модернизоване ракете "нева" бригу о безбедности државног неба могли би да преузму поуздани "бук М2" или "панцир". Ракете С-300 биле би најбољи избор за летелице и ракете на највишим дометима.

Систем "Бук", који би незванично Русија могла да испоручи Србији, требало би да попуни празнине које постоје у одбрани српског неба. Највећи проблем одбране ваздушног простора је ограниченост просторних и ватрених могућности дејства постојећих ракетних система малог и средњег домета - "Стреле", "Шила", али и система "Куб".

"Бук М2" убраја се међу најефикаснија средства за борбу против авиона и хеликоптера. Зависно од верзије која би могла да се нађе у ВС, ове ракете могу ефикасно да униште циљ на висини од 25 километара, али и с хоризонталне удаљености која је најмање два пута већа. "Бук" кошта најмање 60 милиона долара по једном дивизиону.

АВИОНИ ДОБИЈАЈУ РАДАРЕ
Састанак Рогозина и Шојгуа са државним врхом Србије означиће и почетак треће фазе процеса испоруке "мигова 29". Две стране ће почети преговоре о детаљима модернизације укупно десет летелица и набавци пакета савременог наоружања. Очекује се да десет "мигова" у саставу српског Ратног ваздухопловства добије најмодерније радаре, системе за управљање ватром и ракете дугог домета.


Извор Вечерње новости, 19. октобар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.