Menu
RSS

БРИСЕЛ: ХОЈТ ЈИ ЈЕ ИЗНЕО СТАВОВЕ КОЈИ НИСУ УСАГЛАШЕНИ СА ЕУ

Hojt Ji VucicПотврђено да је и Русија од ЕУ затражила објашњење како Вашингтон себи може приписати право да у име ЕУ одлучује о томе да ли ће или неће нека земља постати нова чланица ЕУ

Изјаве Брајана Хојта Јија да Србија неће напредовати на путу ка ЕУ ако се не одрекне веза с Русијом су "његови ставови и нису усаглашени с ЕУ".

То су рекли у Бриселу извори ЕУ агенцији Бета, на питање колико, на основу онога о чему говори Хојт Ји, САД могу утицати на то да ли Србија може да се приближи чланству у ЕУ, имајући у виду да су и правни и политички оквир за то преговори о чланству ЕУ-Србија.

У европским дипломатским изворима је Бети потврђено да је и Русија на највишој дипломатској равни од ЕУ затражила објашњење тога како Вашингтон себи може приписати право да у име ЕУ одлучује о томе да ли ће или неће нека земља постати нова чланица ЕУ.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је рекао да поруке Хојт Јија представљају исти начин притиска какав су САД и ЕУ извршиле на Украјину кад се одлучивало хоће ли Кијев потписати споразум о придруживању и слободној трговини с ЕУ или задржати и тесне везе с Русијом.

Извори у Бриселу су такође казали да је и сам Хојт Ји објаснио да његова изјава да Србија "не може седети на две столице" и да мора да се определи или за ЕУ или за савезништо с Русијом, није "ултиматум", већ само "савет".

Такође је предочено да је делегација Европске комисије у Београду поново истакла да ЕУ очекује да Србија до краја преговора постепено усагласи своју спољну политику с међународном и безбедносном политиком ЕУ, укључујући односе и питање санкција ЕУ Русији.

Замољени да објасне шта значи порука Хојта Јија српском председнику Александру Вучићу да "зна какве ће бити последице" ако Србија не уважи став Вашингтона да је Косово независно и да се не сме дирати у територијални интегритет Косова, одговор је гласио да није јасно шта је под тим мислио амерички високи званичник.

У дипломатским круговима у Бриселу се оцењује да упозорења Хојта Јија могу да се разумеју и у контексу дијалога о Косову који је у Србији сазвао председник Вучић, па и изјава шефа српске дипломатије Ивице Дачића да је нужно наћи "линију разграничења" и постојане нагодбе око српских и интереса косовских Албанаца.

Извор Б92, 07. новембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.