Menu
RSS

АМЕРИКАНЦИ ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ ПРОДАЈУ РУСКИ ГАС

lngbrodДа зло буде веће, папири откривају да је амерички министар трговине Вилбур Рос власник 35 одсто удела у Навигатору, која је регистрована на Маршалским острвима.

САД желе да изгурају Русију с енергетског тржишта у ЕУ, откривају Рајски папири. Ништа ново, осим што је испливало да амерички бродови шаљу Европи руски гас.

Цистерне које су у власништву америчких енергетских корпорација пуне се течним природним гасом из Русије и даље иду до терминала Антверп у Белгији, пише белгијски дневник Соар.

Све ово откривено је у склопу истраге Рајски папири.

Документи показују да су 4 брода у власништву Навигатор холдинга купила гас од руске компаније Сибур.

ЛНГ је, наводно, натоварен у руској луци Уст Луга. Да зло буде веће, папири откривају да је амерички министар трговине Вилбур Рос власник 35 одсто удела у Навигатору, која је регистрована на Маршалским острвима.

Раније ове године, руски представник у ЕУ Владимир Чижов рекао је да САД неће моћи да замене руски гас у ЕУ, чак и ако покушају то „на све начине“.

Папири сада откривају парадокс да ЕУ, која активно гради нове терминале ЛНГ како би смањила зависност од руског гаса, тренутно и даље купује руски гас, али очигледно по већој цени и технички – не из Русије.

У правном смислу, тренутна ситуација не крши међународни или било који други закон, али резултати целокупне истраге ће показати шта ће бити епилог за САД, рекао је стручњак Међународног института за политичке студије Владимир Брутер.

Међутим, није сасвим јасно како америчке компаније не крше америчке санкције тако што послују са руским енергетским фирмама.

"Ништа лично, то је само посао. Американци су куповали руски гас, а сада га продају и узимају профит. Истовремено, покушавају да Москву удаље са тог енергетског тржишта", рекао је аналитичар.


Извор Б92, 7. новембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.