Menu
RSS

ДОДИК: СРПСКА СТВОРЕНА СА ИДЕЈОМ О УЈЕДИЊЕЊУ СА СРБИЈОМ

Dodik plaketaОн је додао да то данас изгледа неизвесно, али да српски народ, без обзира колико му било брањено, ту велику жељу носи свакодневно у својој глави и колективном памћењу

На свечаној седници Скупштине општине Невесиње, поводом Дана општине – Митровдана, данас су општинске повеље додељене председнику Републике Српске Милораду Додику и ратном команданту Невесињске бригаде Новици Гушићу.

Додик је рекао да му је велика част што је добио повељу општине у Невесињу, које је симбол јунаштва о којем се чуло далеко преко граница Републике Српске.

Он је рекао да је данас у Невесињу са начелником општине Миленком Авдаловићем договорио неколико важних инвестиција које ће поправити живот у овом месту, од изградње спортске дворане, културног центра, реконструкције путева, те довођења нових инвестиција и запошљавања деце погинулих бораца.

Додик је нагласио да ће од Термоелектране Гацко затражити да запосле 10 деце погинулих бораца из Невесиња.

„Заједничком енергијом настојаћемо да решимо проблеме у Невесињу, од којих је највећи – незапосленост. Ипак, све то није довољно да се одужимо Невесињу за стварање Српске“, рекао је Додик.

Председник Српске је у обраћању на свечаној седници Скупштине општине Невесиње нагласио да је Српска данас стабилна, да њене институције функционално раде и да је Српска самоодржива, док је БиХ велико оптерећење.

„Ми смо Српску направили на најтежи могући начин. Српска је створена са идејом да буде независна држава и да уђе у савез са Србијом. Зашто да о томе не говоримо? Зашто да се тога бојимо? Зар смо престали да то желимо – не нисмо, али разумемо оквире у којима се налазимо. Ти оквири који су нас гурали у БиХ нису нас уверили да ту и останемо“, истакао је Додик.

Он је навео да се међународне околности мењају и да је до пре неколико година међународна политичка сцена била потпуно другачија – усмерена на кажњавање српског народа.

„Данас је то нови тренутак, али ово је и нови политички тренутак за српску политичку елиту која треба да осмисли српски национални план и програм, а не да полако одустане од онога што је свети циљ овде, а то је да наша самосталност треба да буде добијена нашом политичком вољом, а никаквим ратовима ни дестабилизацијама“, нагласио је Додик.

Он је додао да то данас изгледа неизвесно, али да српски народ, без обзира колико му било брањено, ту велику жељу носи свакодневно у својој глави и колективном памћењу.

Додик је подсетио да је у Невесињу изгинуло највише младих за слободу, те да су и они имали ту идеју.

„Слобода је света реч српског народа и од када његова идентификација у историји постоји, постоји и борба за слободу. Ми смо данас слободнији него раније, имамо своју државу - Републику Српску, право да одлучујемо о својим животима, али то није довољно. Наша стварна слобода је да управљамо својом Републиком као земљом коју волимо јер смо у БиХ унели државу. Српска је држава од 1991. године“, подсетио је Додик.

Он је додао да Српска мора да се развија, да верује у своје капацитет и своје вредности.

„Морамо сви да се окупљамо без обзира на политике. Морамо да будемо јединствени у свему и да јединствено наступамо јер само тако можемо доћи до свог циља. Свако нејединство и свако полтронисање према странцима, који су задали озбиљан ударац нашој слободи последњих 15 година одузимањем наших права из међународног уговора и давањем њима могућности да одлучују или посредују у име нас, драматичан је губитак наше слободе“, рекао је Додик.

Он је додао да Српска не жели да угрози никога јер и они који су погинули у последњем рату у Невесињу погинули су бранећи своје куће, породице, традицију и сећање на своје претке који су, такође, гинули за слободу.

„Не смемо да одустанемо од српског националног интереса и Републике Српске. Нико нам ништа неће дати, а сви около хоће да нам нешто отму и то не престаје. Некада су слали дивизије на нас а данас покушавају кроз причу о демократији да нам узму права. Српска заједно може да дође до своје потпуне слободе. Српска мора да то уради, јер неслобода значи заустављање наших напора да изградимо бољи живот на овом простору“, поручио је Додик.

Начелник општине Миленко Авдаловић рекао је да је Митровдан највећи празник за Невесиње.

„Сада имамо своју српску државу више него било када“, поручио је Авдаловић.

Он је додао да Невесиње спада у ред неразвијених општина, али да се уз помоћ Владе и председника Републике Српске раде многи пројекти. „Од Невесиња желимо да направимо градић који ће бити угодан за живот и у који ће сви радо свраћати“, истакао је Авдаловић.

На свечаној седници Скупшине општине Плакету „Свети Димитрије“ добили су општине Никшић и Пријепоље - за помоћ Невесињу у рату, Удружење Невесињаца у Београду, Удружење Херцеговаца у Новом Саду и постхумно ратни хирург Слободан Дука, те Горан Кнежевић из Невесиња.


Извор Срна/Факти, 08. новембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.