Menu
RSS

ДАЧИЋ: УКРАЈИНСКИ АМБАСАДОР ЈЕ ПРИТИСНУО СРБИЈУ ЗБОГ РУСИЈЕ

dacic3Србија је процесуирала више десетина особа за учешће у борбама на Криму и у Донбасу, док Украјина није процесуирала плаћенике из те земље који су учествовали у прогону Срба у Хрватској 1990-их година

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да се наводима Украјине о забринутости да српски плаћеници учествују на руској страни у борбама у Донбасу жели постићи да се Србија додатно притисне да се дистанцира од Русије.

"Треба да постанемо жртве сукоба у Украјини и проблема који постоје на релацији Запад – Русија", рекао је Дачић на телевизији Пинк и додао да Србија жели добре односе са Украјином, али не и да буде "жртва неких других међународних релација".Он је додао да Србију "није могао да уплаши" ни амерички званичник Брајан Хојт Ји који је рекао да Србија не може да седи на две столице, а "камо ли амбасадор Украјине". 

Дачић је рекао да је за Србију велика похвала што су се и Запад и Исток, Вашингтон и Москва, сложили да је Београд место вођења мировних преговора о Украјини."Нисам сигуран да је Украјина превише задовољна тиме и да је задовољна ставовима у тим разговорима... Не свиђа им се таква позиција Србије", рекао је Дачић и додао да ће следећи састанак специјалних изасланика САД и Русије за Украјину Курта Волкера и Владислава Суркова бити одржан 13. новембра у Београду.

Коментаришући саопштење Украјине да ће наставити да сарађује са европским партнерима по питању званичника Србије који су повезани са Кримом, Дачић је рекао да је питање да ли је то билатерални проблем Србије и Украјине, или Србија треба да испашта због међународних односа који немају везе са Србијом.Он је додао да је Србија процесуирала више десетина особа за учешће у борбама на Криму и у Донбасу, док Украјина није процесуирала плаћенике из те земље који су учествовали у прогону Срба у Хрватској 1990-их година.

Дачић је рекао и да је амбасадор Украјине у Србији Олександар Александрович рекао да иде на консултације у Кијев, а да је он од Министарства спољних послова Украјине добио обавештење да ће Александрович бити ван земље.Он је рекао да је у медијима у Србији информација да је позвао амбасадора Србије у Украјини на консултације у Београд на 50. месту, а да је то веома важна вест.

РУПЕ У ДИПЛОМАТСКИМ ОДНОСИМА
Дачић је оценио да Србија има "велику рупу у дипломатским односима", јер како је навео, "потцењује неке земље" који су јој пријатељи.Он је казао да је реч о земљама за које "Тито још нешто значи" и које имају велика позитивна сећања из прошлости односа са Југославијом."Ако за 20 година не одете ниједном у Бангладеш, онда они губе схватање да су нека питања вама важна", казао је министар.Он је навео да је од 2008. до 2012. године, независност Косова признало 85 држава, а да је од тренутка када је постао министар спољних послова Косово признало пет држава, од којих је једна у међувремену повукла ту одлуку.

ВЕЛИКА ПОБЕДА У УНЕСКО
Дачић је рекао да је Србија, поводом одлуке Приштине да одложи захтев за пријем Косова у УНЕСКО, однела "велику победу"."Имали смо план Стејт департмента ко ће како да гласа у Унеско. То је наша велика победа, победили смо САД, Велику Британију, Француску, Немачку, Турску, Саудијску Арабију, а не Хашима Тачија или Беџета Пацолија", казао је Дачић.Он је додао да је Србија ту победу остварила "причом, убеђиванем, посвећеношћу".


Извор Бета/Н1, 8. Новембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.