Menu
RSS

ЈЕРЕМИЋ И ЈАНКОВИЋ ЗОВУ СТРАНЦЕ ДА НАДГЛЕДАЈУ ИЗБОРЕ

jeremicjankovicИз партија власти поручују да је то очајнички потез и тражење оправдања за фијаско који ће доживети на изборима

Опозициони двојац, Вук Јеремић и Саша Јанковић, тражи од председнице парламента Маје Гојковић да званично позове пуну посматрачку мисију ОЕБС да прати београдске изборе?! Они су упутили и писмо на адресе седам опозиционих странака да подрже овај захтев. На тој листи су ДС, СДС, Двери, Нова странка, Доста је било, Покрет за преокрет и Левица Србије и сви, осим Бошка Обрадовића изјаснили су се да подржавају присуство странаца на изборима за нову власт у главном граду.

И док ове странке то аргументују потребом да се обезбеде услови за фер и поштене изборе, из партија власти поручују да је то очајнички потез и тражење оправдања за фијаско који ће доживети на изборима.Лидер напредњака Александар Вучић данас ће, између осталог, говорити и о изборним темама, и очекује се да ће дати своје виђење ове замисли Јеремића и Јанковића.Покрет социјалиста оценио је да "лидери Народне странке и Покрета слободних грађана, заједно са осталим партијама досовског режима траже сваку прилику да блате своју земљу":

—  Иако избори још нису ни расписани, већ сада зову ОЕБС да би Србију приказали као недемократску земљу, измишљају изборне неправилности, баш као што су измислили нове бираче на Врачару и као што су измислили крађу на прошлим изборима, па су на крају морали да признају да су лагали.Странке опозиције које се нису нашле на листи позваних да се придруже позиву ОЕБС - СРС и ДСС - још су оштрије у критици захтева да се "странци мешају у наше изборе".

Тако Војислав Шешељ, лидер радикала, каже за Новости, да списак странака који позива ОЕБС представља не продемократску већ "издајничку опозицију, која је у служби страних интереса":

—  Радикали имају своје примедбе на условне изборног процеса, али смо изричито против било каквог страног мешања.Из ДСС, којима такође позив од Јанковића и Јеремића није стигао, поручују да су спремни да разговарају са свим опозиционим странкама, али да се као "озбиљна странка и васпитани људи никоме неће нудити нити било где ићи непозвани":

—  Када је реч о идеји да странци надгледају изборе, наш начелан став је да српске проблеме, ипак, треба да решавамо међу собом и унутар сопствене куће - објашњава, за Новости, лидер ДСС Милош Јовановић.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић слаже се да је позив дела опозиције да ОЕБС надгледа изборе знак њихове немоћи:

—  На њихов резултат неће утицати никакво надгледање избора. Овде је реч о њиховој слабости, а не о било каквој нерегуларности избора.

Ђорђе Вуковић, из ЦеСИД-а, сматра да је позив опозиције ОЕБС-у лош маркетиншки трик:

—  Није моје да их саветујем, али мислим да ће овим сами себи забити аутогол, јер ће присуство ОЕБС дати додатни легитимитет изборним резултатима. Наиме, ОЕБС је позиван и за претходне изборне циклусе због тога, па су њихови извештаји констатовали да су процеси протекли демократски, уз неке замерке. Било би потребно да се на гласању за Београд десе неки невиђени проблеми, што не верујем да ће бити случај, па да их ОЕБС прогласи нерегуларним.

ОДЛУЧИЋЕМО КАД НАС ДРЖАВА ПОЗОВЕ
Канцеларија ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР) посматра изборе у државама чланицама ове организације, а на позив надлежних органа у држави у којој се спроводи гласање. Све државе чланице ОЕБС обавезале су се да ће звати ОДИХР да посматра изборе, и Србија је то увек чинила у прошлости. У овом тренутку, међутим, ОДИХР још није добио позив од надлежних српских власти, рекао је, за Новости, портпарол ОДИХР Томас Рајмер.Он објашњава да ће ОДИХР, по пријему позива, послати мисију која ће се састати са представницима власти и политичких партија, цивилног друштва и медија, а како би се прикупиле информације и проценило да ли ће пратити изборе и на који начин.

ТАМАРА ТРИПИЋ, ДEMOКРАТСКА СТРАНКА: ЗВАЋЕМО И МИ
Како би на време, у складу са предизборним прописима, пријавили своје посматраче, ДС је спреман да ступи у директан контакт са ОЕБС и да им и на тај начин пренесе важност њихове посматрачке мисије за слободне и фер изборе у Србији. Кроз историју смо више пута звали ову организацију како бисмо заштитили вољу грађана - каже Тамара Трипић, потпредседник ДС.

БОШКО ОБРАДОВИЋ, ДВЕРИ: ДАНАС ОДЛУКА
Лидер Двери Бошко Обрадовић каже, за "Новости", да ће се ова странка тек одредити према позиву који су добили од Покрета слободних грађана и Народне странке:

—  Председништво Двери заузеће јасан став по овом питању и тај одговор биће данас достављен ПСГ и Народној странци, као и комплетној јавности.

САША РАДУЛОВИЋ, ДОСТА ЈЕ БИЛО: МАЛА ОЧЕКИВАЊА
ИЗ ДјБ, чији је лидер Саша Радуловић, поручују да ће ова странка подржати иницијативу Јанковића и Јеремића, јер се залажу за све акције опозиције у вези са побољшањем изборних услова:

—  Нажалост, ОЕБС, ЕУ и друге међународне организације су досад биле потпуно глуве на захтеве за нормалним изборним условима, тако да не очекујемо много од ове и сличних иницијатива.

БОРИС ТАДИЋ, СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКА СТРАНКА: ВАЖАН ДОГОВОР
Социјалдемократска странка непрекидно позива опозицију на договор око изборних услова, без којих, како је за Новости речено у табору Бориса Тадића, нема фер и поштених избора:

:—  Од почетка смо заступали и захтев за присуство посматрача ОЕБС на изборима - наводе у Тадићевој странци.

ЗОРАН ЖИВКОВИЋ, НОВА СТРАНКА: ЗАХТЕВ НА МЕСТУ
Позиву Јанковића и Јеремића да стану иза заједничког захтева да се позову посматрачи ОЕБС који би надгледали изборе у Београду одазваће се и Нова странка:

—  Овај захтев је на месту, подржавамо га. Уосталом, то смо тражили и раније, како би се и на овај начин обезбедио фер и поштен изборни процес, каже нам Зоран Живковић, лидер "Нове".

БОРКО СТЕФАНОВИЋ, ЛЕВИЦА СРБИЈЕ: ЗВАТИ ПОСМАТРАЧЕ
Страни посматрачи били су присутни на свим претходним изборима, па не видим разлог зашто би власти било спорно да надгледају и гласање за Београд. Придружићемо се захтеву да се позову посматрачи ОЕБС, јер у овом тренутку не постоје основни услови за одржавање фер изборног процеса, каже за Новости Борко Стефановић, први човек Левице Србије.

ЈАНКО ВЕСЕЛИНОВИЋ, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ: СВЕ НАДЗИРАТИ
Борба за поштене изборе је у самом врху приоритета за које се Покрет залаже од оснивања. Злоупотребе изборне воље, куповина гласова, кршење изборних правила, које су обележиле претходне изборне циклусе не смеју се поново дозволити. Неопходно је да мисија ОЕБС у пуном капацитету надзире предстојеће изборе, наводи Јанко Веселиновић, лидер ПзП.


Извор Вечерње новости, 9. новембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.