Menu
RSS

РАДНИЦИ ПОШТЕ ОДРЖАЛИ ПРОТЕСТ

Posta radnici protestПротест је одржан иако је из Владе Србије у петак поручено да ће радницима Поште бити исплаћене зараде из добити предузећа, коју су до сада примали као 13 плату

Радници Поште данас су протестовали. Синдикати Пошта Србије и Синдикат Независнот оранизовали су протест у центру Београда незадовољни, како кажу, условима рада и платама. Протест је одржан иако је из Владе Србије у петак поручено да ће радницима Поште бити исплаћене зараде из добити предузећа, коју су до сада примали као 13 плату.

Радници поручују да су у вези са тим - скептични.

Запослени у Поштама Србије уместо писма, представницима власти су са протеста послали поруку да им се врати оно што им је, како тврде – отето. Кажу да су им плате ниже од републичког просека и да су незадовољни руководством у предузећу.

"Крајње лоше стање у предузећу то се нигде не приказује, прича се о некој добити, о обрту новца, а све од тога није тачно", "Немамо са чим да радимо, поштари носе по 2-3 реона, нико им не плаћа то", "Незадовољни смо платама", "Стварно су нас дотерали до просијачког штапа", поручују радници са протеста.

Синдикалци су такође представили своје податке према којима је ПТТ у 2016. остварила нето добит вишу од три милијарде динара, а да запослени у том предузећу имају најниже плате у јавном сектору – око 42.000 динара. Зато траже побољшане социјалног положаја и боље плате.

"Очекујемо да крај године и почетак године нећемо дочекати са овако ниским платама", каже Александар Павловић, председник синдиката Пошта Србије.

Претходних дана Влада Србије се огласила саопштењем у ком се наводи да је премијерка Ана Брнабић разговарала са представницима репрезентативних синдиката и да су постигли договор.

"Договорено је као прихватљиво решење да се исплата зараде запосленима обави из добити предузећа, као и претходних година. Започете разговори са представницим синдиката биће настављени наредних недаља", навела је Влада.

С друге стране радници кажу да у обећање не верују све док не виде уплату новца.

"Је ли обећала датум? Датум није обећала, према томе шта сад, даћемо вам – кад? Ми ово слушамо од 2014. године од кад су смањене плате у јавном сектору", рекао је један радник.

Председници синдиката поручују да су упркос разговору са премијерком, изашли на улице, јер није постигнут кључни договор.

"Нисмо постигли договор око повећања зарада, ми тражимо да нам се као и другим предузећима врати 10 одсто", каже Александар Титовић, из синдиката Независност.

Запослени у ПТТ-у најављују и генерални штрајк, уколико им се не испуне тражени захтеви.


Извор Н1, 12. новембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.