Menu
RSS

ДАРКО ТАНАСКОВИЋ: ПРИШТИНА ЈЕ У ДЕФАНЗИВИ

Darko Tanaskovic„Укупно узевши, стереотипна и неинвентивна аргументација приштинских власти наилази на све већу сумњичавост, па и индиферентност“


Чињеница да су у Приштини у последњем тренутку одлучили да ове јесени одустану од брзоплетог обнављања захтева за пријем у Унеско убедљиво потврђује да су чак и њихови најусрднији подржаваоци у међународној заједници проценили да би такав захтев наишао на велики отпор, штавише, да би иритирао већину чланица Организације која се налази пред озбиљним структурним, финансијским и политичким изазовима, као и избором новог генералног директора, оценио је специјално за ”Курир” Дарко Танасковић, амбасадор Србије при Унеско од 2014.

”Познато је које се државе у свету систематски, да не кажем опсесивно, залажу за међународну афирмацију `Косова`. Ту су, пре свих, САД, Албанија, затим одређен број чланица ЕУ, као и муслиманских држава. Ваља, међутим, приметити да се запажа опадање прокосовског ентузијазма код неких муслиманских држава које су склоне да своје посебне државно-националне интересе претпоставе мистификацији солидарности са браћом по Алаху, јер схватају да се у овом случају не ради о угрожавању ислама, већ о територијалном, односно политичком спору. Укупно узевши, стереотипна и неинвентивна аргументација приштинских власти наилази на све већу сумњичавост, па и индиферентност”.

Генерална конференција UNESCO окупила је 195 држава чланица на 39. седници у Паризу, којом ће се утврдити правац програма и активности у наредне две године. Са амбасадором Танасковићем смо разговарали у паузи заседања, које траје до 14. новембра, уочи избора Францускиње Одри Азуле за нову генералну директорку агенције УН за образовање, науку и културу (10. новембар), која је од Извршног комитета UNESCO добила више гласова од Абдулазиза Ал Каварија, представника Катара.

Питање да ли Србија данас лакше дише и да ли је у Приштини преовладао разум, с обзиром да је одустала од обнављања захтева за пријем у Унеско, Танасковића је зачудило:

”Не разумем питање! Ако се под разумом подразумева изнуђена разумна одлука да се ове године не поднесе захтев за пријем у Унеско, онда би се могло потврдно одговорити. О неком, условно речено, уразумљивању у погледу преиспитивања укупне политике не може бити говора и не треба га очекивати”.

Формулација коју су у Приштини одабрали да би најбезболније саопштили разлоге своје одлуке је ублажавање дипломатског успеха Србије, сматра амбасадор.

”Тачно је да је одлука донета на основу прагматичне процене, али прагматичност се односи на то да не би добили довољан број гласова. Досадашње успешно спречавање `Косова` да се домогне чланства у Унеску најбољи је доказ да број држава које су признале независност ове парадржаве није пресудан. У међународној дипломатији више је алгебре него аритметике, а има и понешто алхемије”...

Прагматично одлагање чланства у овој организацији и Интерполу Приштина заснива на пуној координацији са САД и другим земљама Квинте, сматра Танасковић.

Не улази се исто у биоскоп и у Унеско, кажу у Унеско.

”У дипломатским круговима при Унеску, без обзира да ли је реч о земљама које су признале једнострано проглашену независност у Приштини, или не, није са симпатијама примљена нагла намера да се неуспех у вези са чланством у Интерполу компензује на брзу руку тзв. освајањем ове озбиљне међународне организације. У том смислу су и могли да се чују коментари да учлањење у Унеско није исто што и куповина улазнице и улазак у биоскоп”.

Амбасадор подвлачи и да је ”велико питање да ли би овакво Косово, с природом свог идентитета, као парадржава, уопште могло поново да стигне на дневни ред Извршног савета, с обзиром на тренутно расположење у овој организацији”.

Наиме, само неколико дана уочи заседања Генералне скупштине Интерпола, Рамуш Харадинај је саопштио да се ”захтев за чланство повлачи и да ће сачекати следећу годину”. Уједно је Беџет Пацоли поручио да косовске власти могу да прибаве "нових 15-20 гласова за чланство у Унеску”, али је у Београду оцењено да ће Приштина трку за Унеско изгубити и ове године.

”Не треба гајити илузије да субјекти међународних односа лако и брзо мењају једном заузете политичке и вредносне ставове о неком питању, што поготово важи за најутицајније актере на светској сцени. Све се то одражава и на климу у међународним организацијама. Ипак, та сцена није статична, посебно у новије време”, сматра амбасадор Србије у Унеско, закључујући да ће и даље бити ”систематске примене двоструких стандарда и очигледних неправди”.

”Треба бити мудар, одлучан, упоран и, нарочито, стрпљив у борби за своју истину. Не каже народ случајно да лаж где руча, ту и не вечера. О доручку да не говоримо”!

Такође, одлука Америке да се повуче из Унеско не значи да ће Вашингтон одустати од лобирања за учлањење Косова у ту организацију. Дакле, нови покушаји Приштине, следе за две године и Србија ће по том питању у међувремену наставити с дипломатским напорима.

У вечерњим сатима 10. новембра, најавио је још амбасадор Танасковић за ”Курир”, делегати генералне скупштине Унеско ц́е одати почаст одлазец́ој директорки Ирини Боковој. Нови генерални директор ц́е ступити на снагу 15. новембра. То ће бити бивша министарка културе Француске Одри Азуле, чији ће избор 10. новембра бити форманост. Наравно, уколико се нешто непредвиђено не догоди.


Извор Курир, 08. новембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.