Menu
RSS

ЈОХАНЕС ХАН: НАРЕДНЕ ДВЕ ГОДИНЕ ДОБРЕ ЗА ПРОШИРЕЊЕ ЕУ

Han2„Наредне две године ће бити добре за проширење", каже Хан. Србија и ЦГ једине воде преговоре. У фебруару ЕК представља стратегију за Западни Балкан


„Европска комисија наредне године види нове шансе за приближавање Западног Балкана ЕУ", пише аустријски лист Винер цајтунг и додаје: „Ентузијазам може у себи имати и нешто узнемирујуће. Слаба је корист од самог одушевљења ако се речи не претворе у дела. Са оваквим стањем је на Западном Балкану суочен комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан који је приликом недавне посете Албанији рекао да земље региона морају радити на даљим реформама и да се не смеју одмарати на ловорикама."

„Чињеница је да су изгледи Србије, Црне Горе, Македоније, Албаније, Босне и Херцеговине и Косова, земаља од којих неке имају статус кандидата за чланство у ЕУ – бољи него пре годину и по дана. Председник Европске комисије Жан Клод Јункер је у говору пред Европским парламентом истакао европске перспективе Западног Балкана. Осим тога, чак се помиње и могући датум проширења: 2025. година. Ипак, Хан каже да балканске земље не могу само чекати. Ради се о процесу у којем земље, које теже чланству у ЕУ, својим реформским напорима морају дати допринос. Хан је у разговору са новинарима у Тирани рекао да "још није одлучено које ће прве државе бити примљене у ЕУ иако су неке већ почеле приступне преговоре".

„Када је реч о процесу приближавања, земље су у различитим стадијумима. Док ЕУ са Србијом и Црном Гором већ води приступне преговоре, Македонија и Албанија су добиле статус кандидата. БиХ је од тога удаљена, а Косово још удаљеније. „Наредне две године ће бити добре за проширење", каже Хан. ЕУ у 2018. години прво председава Бугарска, касније Аустрија након које следи Румунија. Све три земље се залажу за улазак Западног Балкана у ЕУ. У мају би у Софији требало да се одржи велика конференција о тој теми, а у фебруару би Европска комисија требало да представи стратегију за Западни Балкан. Хан такође сматра да је истовремено неопходно унутар ЕУ објаснити значај проширења. Тренутно је потребно неколико година како би се превладала скепса о проширењу ЕУ која доминира пре свега код западноевропских земаља. С друге стране, земље кандидати су спремне за чланство у ЕУ, али њене чланице нису", пише Винер цајтунг.

Лист Зидкурир пише о Улрике Блатер која се и 22. године након рата „осећа одговорном за људе на Балкану". Лист подсећа да је Блатерова за време рата у БиХ боравила као лекарка и да данас у оквиру хуманитарне организације „Аво Босниенхилфе" помаже региону у којем кризе 90-тих година још увек нису превазиђене.

Улрике је заједно са мужем Јоахимом из Немачке бициклом путовала до БиХ и тамо, како каже, у разговору са људима стекла утисак који даје наду за оптимизам. Блатерове су у Сарајево дочекали, млади, две телевизијске екипе, а угостила их је и немачка амбасада. „Много смо доживели и наша акција још није завршена", изјавила је Улрике Блатер која са мужем више од 20 година прати пројекте за обуку и запошљавање младх. На тај начин се у земљи, у којој је велики број младих незапослен, жели зауставити све већи одлазак у иностранство. „Ми такође показујемо да мултиетнички пројекти омогућавају суживот", каже Блатерова.


Аутор Мехмед Смајић


Извор Дојче веле, 12. новембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.