Menu
RSS

ДАЧИЋ: СРБИЈА ПОД ПРИТИСКОМ ЗАПАДА, РУСИЈА СИГУРАН ПРИЈАТЕЉ

Dacic zastaveСрбија сматра да су САД и Велика Британија пријатељске државе, али ми видимо са њихове стране кораке који се не могу сматрати актом пријатељства


Србија сматра Русију истинским пријатељем и намерава да и даље ради на побољшању односа на свим нивоима, посебно на економском, изјавио је потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је у интервјуу данашњој московској Известији казао да је Србија под "јаким притиском" Запада.

"Заиста, Србија је под јаким притиском. Када је реч о нашем региону, на Западу је сада популарно разматрање два питања – то је Ниш, а други – зашто се граде индустријске зоне за руска предузећа у Србији", рекао је Дачић у интервјуу московском дневнику Известија.

Србија сматра да су САД и Велика Британија пријатељске државе, али ми видимо са њихове стране кораке који се не могу сматрати актом пријатељства.

Он је рекао да не разуме како се хуманитарни центар у Нишу може сматрати обавештајним којег се боје сви на Западу.

"Центар у Нишу је искључиво хуманитарни, то је показао помажући у гашењу пожара, при поплавама. Штавише, Центар помаже у уклањању мина на територији Србије: нађене су хиљаде експлозивних направа које су остале после бомбардовања НАТО, укључујући и оне које садрже обогаћени уранијум", рекао је Дачић.

Дачић је навео да се на Западу питају зашто је "Нишу" потребан дипломатски статус, додавши да се "и Црвени крст бави хуманитарним послом, и да има пун дипломатски статус".

"Лично сам убеђен да то питање мора да се реши на неки начин. Како сми ми схватили рад центра, логично је да не може да функционише без дипломатског статуса. Из тога следи да је неопходно радити на статусу центра или га затворити", казао је Дачић.

По његовим речима, управо је зато током његове посете Москви рекао да постоји "велика антируска хистерија западних држава" и да се све објашњава тиме што "Русија чини велики утицај на наш регион".

"Они сматрају да је утицај штетан, али се ми са тим не слажемо. На крају крајева, како још протумачити последње изјаве америчког дипломате Хојта Брајана Јиа приликом његове последње посете Београду. Шта је то, ако не притисак?", казао је Дачић.

"Србија сматра да су САД и Велика Британија пријатељске државе, али ми видимо са њихове стране кораке који се не могу сматрати актом пријатељства", додао је шеф српске дипломатије.

Дачић је навео да ће Србија остати доследна својој политици и да се неће прикључити антируским санкцијама, већ да се нада што скоријем укидању.

"Русија је сигуран и традиционални пријатељ Србије. Наши односи се заснивају на узајамном уважавању, поверењу и непрестаној подршци коју Русија пружа Србији", рекао је Дачић.

Дачић је навео да Србија није заинтересована за улазак у НАТО, или било који други војни савез, и да ће се и даље придржавати војног неутралитета.


Извор N1, 13. новембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.