Menu
RSS

ПУЧ БЕЗ ПРОЛИВАЊА КРВИ: ШТА ЋЕ БИТИ СА МУГАБЕОМ?

mugabeВојска Зимбабвеа саопштила је јутрос да држи у притвору председника те земље Роберта Мугабеа и његову супругу Грејс

Владајућа странка Зимбабвеа Зану–ПФ објавила је на Твитеру тврдњу да је Емерсон Мнангагва постављен за привременог председника државе, уместо 93–годишњег Роберта Мугабеа којег заједно са супругом Грејс војска држи у притвору.

Би-Би-Си наводи да је 75–годишњи Мнангагва био потпредседник Зимбабвеа док га влада није сменила због „исказивања нелојалности“, а та смена је била виђена као припремање Мугабеове жене да преузме власт од мужа, пошто је она сама претходно од Мугабеа тражила смену Мнангагве.​

„Није било војног удара, већ само преноса власти без проливања крви током којег су ухапшене корумпиране и покварене особе, а старац којег је искоришћавала супруга је притворен. Тих неколико пуцњева који су се чули дошли су од покварењака који су се опирали хапшењу, али они су сада притворени“, пише у једној од порука те странке на Твитеру.

Гардијан пише да твитови са налога омладинског крила владајуће странке ЗАНУ–ПФ сугеришу да је овај део странке, иначе близак Мугабеовој супрузи Грејс, стао на страну војске.

„То вероватно значи да неће доћи до насиља, али и да је Грејс у великој невољи“, пише Гардијан.

Да је акцију војске испровоцирала управо Грејс Мугабе сугерише и бивша америчка амбасадорка у УН Саманта Пауер.

Војска Зимбабвеа саопштила је јутрос да држи у притвору председника те земље Роберта Мугабеа и његову супругу Грејс, као и да обезбеђује владине зграде и патролира улицама престонице Харареа, преноси АП.

Војска Зимбабвеа поручила је јутрос да у тој земљи није на делу удар и да је председник Роберт Мугабе безбедан. Војска саопштава да је њено распоређивање изведено како би спречило „криминалце око председника да изазивају економске и друштвене патње“.

„Роберт Мугабе и његова породица су живи и здрави и на сигурном“, рекао је портпарол војске.

„Ово није војно преузимање власти. Оно што војска ради је пацификовање политичке, друштвене и економске ситуације“, додао је.

Према медијским наводима, Мугабе планира да поднесе оставку, а једини услов му је да му супруга Грејс буде безбедна. Према непотврђеним наводима, у току су преговори Мугабеа и војске.

Војници Зимбабвеа и тенкови блокирали су улице у главном граду у којима се налазе главне владине институције, парламент и судови, навели су сведоци за Ројтерс.

Истовремено, Зимбабвеанци су стали у редове пред банкама да би подигли новац.

Војска је заточила министра финансија Игнасијуса Чомбоа, навео је владин извор. Чомбо је био водећи члан такозване фракције „Г40“ у оквиру владајуће странке ЗАНУ–ПФ странке, коју води Мугабеова супруга Грејс, која се спомиње као његова наследница на власти.

Војници су у уторак поподне изишли на улице, а увече су заузели и државну телевизију, главни медиј у служби председника Мугабеа, након што је Мугабеова владајућа странка оптужила команданта војске за издају, покренувши спекулације о војном удару.

У понедељак је главни војни командант, генерал Константино Чивенга запретио да ће стати на крај чисткама ратних ветерана који подржавају свргнутога потпредседника Емерсона Мнангагву, који као ратни ветеран ужива популарност и сматран је Мугабеовим наследником. Ипак, њега је прошле недеље председник сменио.

ЕКСПЛОЗИЈЕ У ЦЕНТРУ ХАРАРЕА
Убрзо након изласка војске на улице, у средишту Харареа су се чуле три експлозије.

Упркос распоређивању војске до сада није објављена ни реч о могућој судбини председника Мугабеа (93), који води земљу од стицања независности од Британије 1980.

Једини званични коментар дошао је од амбасадора Зимбабвеа у Јужној Африци који је рекао да нема ни речи о удару против Мугабеа и да је влада „нетакнута“.

Америчка амбасада у Зимбабвеу објавила је на свом сајту да у среду остаје затворена, а позвало је америчке грађане да остану тамо  где су се затекли до новог обавештења.

И Британија је позвала своје грађане на опрез због политичке нестабилности односно док ситуација не постане јаснија.


Извор Спутњик, 15. новембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.