Menu
RSS

МОГЕРИНИ: СРБИЈА ОСТВАРУЈЕ "ЕКСТРЕМНО" ДОБАР НАПРЕДАК КА ЕУ

mogeriniШефица ЕУ дипломатије је оценила да су односи Србије и ЕУ „јаки и интензивни“

Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини изјавила је данас да је Србија остварује екстремно добар напредак на путу ка ЕУ.

— То је наш заједнички стратешки циљ и интерес – поручила је Могерини по завршетку седнице Савета за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије.

Шефица ЕУ дипломатије је, на заједничкој конференицији са премијерком Србије Аном Брнабић и комесаром Јоханесом Ханом, оценила да су односи Србије и ЕУ „јаки и интензивни“.

Могерини је навела да сама чињеница да је ЕУ од 2000. године до данас инвестирала девет милијарди евра за подршку реформама и развоју Србије, говоро о томе колико је „дубоко, јако и важно“ партнерство ЕУ и Србије.

— Наша чврста и заједничка намера јесте да ово партнерство још више развијамо и направимо неповратан напредак на пут Србије ка ЕУ, као и целог региона – рекла је висока ЕУ представница за спољну политику и безбедност.

Она је оценила да у овом тренутку европска перспектива Србије и региона има „јачу него икада“ подршку у ЕУ.

— Председник Јункер је јасно у свом говору о стању Уније поручио да су врата ЕУ отворена за даља приступања чим земље испуне критеријуме и да се на томе ради. Ја сам одувек веровала да ће будућност ЕУ бити са више од 27 држава чланица – додала је Могерини.

„БРЗИНА УЛАСКА У ЕУ ЗАВИСИ ОД РЕФОРМИ“
Она је истакла да брзина уласка у Унију зависи од брзине којом земље кандидати спроводе реформе које су, како је навела, првенствено у циљу у трансформације друштва у региону.

— Поздрављамо одлучност и преданост српске владе да настави са започетим рефомама у циљу испуњења очекивања српских грађана. То укључује реформе у свим областима, посебно у области владавине права која је кључна за даљи еконоски напредак и инвестиције кроз шта Србија пролази, а које могу бити још више подржане дубинским реформама у области реформе правосуђа, борбом против корупције, реформама у области фундаменталих права. То су области које су кључне у нашим преговорима, али и оне на које пословна заједница обраћа пажњу – каже Могерини.

Шефица ЕУ дипломатије захвалила се Београду на посвећености коју придаје дијалогу са Приштином.

Она је поновила да ЕУ наставља да посредује у том дијалогу, да је дошло до покретања нове фазе, али и оценила да је кључ успеха лежи у Београду и Приштини. Могерини каже је промењен формат, брзина и агенда дијалога и да очекује и верује у квалитативни искорак у циљу нормализације односа.

„ШТО ПРЕ ФОРМИРАТИ ЗСО“
— Резултати и садржина ове нове фазе биће видљивији у тренутку када то буде корисно за динамику нове фазе. У овом тренуку мени је важно не само да посредујем, већ и да заштитим простор и омогућим двема станама да раде на новој фази како унутар себе, тако и међусобно – додала је Могерини.

Она је још једном похвалила одлуку да се унутра Србије спроведе унутрашњи дијалог о Косову, оценивши то као важан процес за европску перспективу две стране.

— Стабилност, мир и добросуседски односи у региону остају кључни, помирење и регионална сарадња су кључни и основини принципи на којима је и ЕУ изграђена – закључила је Могерини.

Она је позвала обе стране у дијалогу да у потпуности примене оно што је већ договорено у процесу дијалога, а још није имплементирано – формирање Заједнице српских општина и договор о енергетици.


Извор Танјуг/Блиц, 16. новембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.