Menu
RSS

МАЂАРСКА ОПТУЖИЛА АМЕРИКУ ЗА МЕШАЊЕ У ИЗБОРЕ

budimpestaМислимо да је ово веома чудна ствар, сматрамо то неуобичајеним кораком међу савезницима

Министарство спољних послова Мађарске позвало је јуче отправника послова САД у Будимпешти Дејвида Коселанчика на разговор, након што је биро Стејт департмента за демократију, људска права и рад (ДРЛ) објавио 7. новембра да ће определити до 700.000 долара за „пројекте који повећавају приступ грађанима објективним информацијама о домаћим и глобалним питањима у Мађарској“.

Стејт департмент је објавио на свом сајту да је циљ ДРЛ подршка медијима ван Будимпеште у извештавању на основу чињеница и повећање њихове публике и економске одрживости, преноси „Политико“.

Иако ће средства из САД бити обезбеђена тек у мају 2018. најраније, односно после избора у Мађарској, Будимпешта тврди да се ово финансирање своди на америчку интервенцију у унутрашњу политику.

„Мислимо да је ово веома чудна ствар, сматрамо то неуобичајеним кораком међу савезницима“, рекао је шеф кабинета премијера Јанош Лазар на конференцији за новинаре.

Он је додао да се планови Стејт департмента о финансирању своде на „мешање у изборну кампању“ и да није јасно „који је циљ америчког Стејт департмента“.

Мађарско министарство спољних послова већ се жалило на интересовање Стејт департмента за мађарске медије у октобру када је Костеланчик позван да објасни свој говор о одбрани слободе штампе.


Извор Танјуг/Спутњик, 17. новембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.