Menu
RSS

МОГЕРИНИЈЕВА НАПУСТИЛА САСТАНАК СА ХАРАДИНАЈЕМ И ОТКАЗАЛА КОНФЕРЕНЦИЈУ ЗА МЕДИЈЕ

MogeriniХаранидај инсистирао на већем учешћу САД у дијалогу Београда и Приштине, Могеренијева тај захтев схватила као личну увреду


Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини напустила је састанак Савета за придруживање и стабилизацију увређена због захтева премијера Косова Рамуша Харадинаја.

Он је захтевао да се повећа учешће САД у процесу дијалога Београда и Приштине.

Како Танјуг незванично сазнаје из бриселских извора, порука ЕУ косовском премијеру Рамушу Харадинају јесте да Косово мора озбиљно да ради на својој европској перспективи и да искористи прилику коју цео регион има у погледу европске перспективе.

Раније данас изненада је отказана конференција за медије шефице дипломатије ЕУ Федерике Могерини и премијера Косова Рамуша Харадинаја, која је била планирана по завршетку састанка Савета за стабилизацију и придруживање ЕУ и Косова.

На сајту Европског савета је наведено да је одржан други састанак Савета за придруживање и стабилизацију ЕУ и Косова.

Том приликом је, како се наводи, истакнута важност континуираног ангажовања у дијалогу Приштине и Београда уз посредовање ЕУ као и значај примене свих постигнутих договора без одлагања.

У саопштењу се, међутим, не помиње да је ЕУ отказала претходно најављену конференцију косовског премијера Рамуша Харадинаја и високе представнице ЕУ Федерика Могерини, као ни да је шефица европске дипломатије, како су пренели извори Танјуга у Бриселу, напустила састанак, увређена због инсистирања Харадинаја да се повећа учешће САД у процесу дијалога Београда и Приштине. Званично објашњење европске стране било је да је разлог отказивања ”питање агенде”.

Косовски дописници из Брисела јављају о ”лошој амосфери” која је владала током састанка Савета за стабилизацију и придруживање између ЕУ и Косова која је одржана јутрос у згради Европског савета.

Извори са састанка наводе да је косовски премијер Рамуш Харадинај инсистирао на већем учешћу САД у процесу дијалога између Београда и Приштине коме посредује ЕУ.

Наводи се и да је шефица ЕУ дипломатије то схватила лично и напустила састанак Савета пре његовог завршетка.

Иначе, ово је прва званична посета Харадинаја Бриселу од преузиања премијерске функције.

Он је поред учешћа на седници Савета за ССП ЕУ и Косова, билатерално разговарао са високом представницом Федериком Могерини и комесаром за преговоре о проширењу Јоханесом Ханом.


Извор Танјуг/Б92, 17. новембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.