Menu
RSS

"АКО БИ ТРАМП НАРЕДИО НЕЗАКОНИТУ УПОТРЕБУ НУКЛЕАРНОГ ОРУЖЈА, НЕ БИХ ИЗВРШИО НАРЕЂЕЊЕ"

americkazastavaОн је рекао да је разматрање сценарија за реаговања у случају незаконитог наређења стандардна пракса

Врховни командант америчких нуклеарних снага Џон Хајтен изјавио је да не би послушао председника Трампа ако нареди "незакониту" употребу нуклеарног оружја.

Хајтен, командант америчке стратешке команде (STRATCOM) рекао је на Међународном безбедносном форуму у Халифаксу да је много размишљао о томе шта би урадио ако би добио такво наређење.

"Неки људи мисле да смо глупи. Ми нисмо глупи. Мислимо пуно о таквим стварима. Кад имате овакву одговорност, како да не мислите о томе", одговорио је он на питање о таквом сценарију.

CBS news наводи да је Хајтен, који је одговоран за амерички нуклеарни арсенал, објаснио процес који би уследио после такве команде.

"Као командант STRATCOM–а ја саветујем председника, он ће ми рећи шта да радим. А ако је то незаконито, шта ће се десити? Рећи ћу:“Господине председниче, то је незаконито“. И шта ће он урадити? Упитаће, „шта би било легално?“ И изаћи ћемо са опцијама, са комбинованим капацитетима као одговор на сваку ситуацију и то тако функционише. Није тако компликовано", објаснио је Хајтен.

Он је рекао да је разматрање сценарија за реаговања у случају незаконитог наређења стандардна пракса.

"Ако извршите незаконито наређење, идете у затвор. Могли бисте остатак живота да проведете у затвору", рекао је он.

Пентагон није одмах одговорио на захтев да коментарише Хајтенову изјаву, наводи Ројтерс.


Извор Танјуг/Б92, 18. новембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.