Menu
RSS

СТОИЛКОВИЋ: ТИРАНСКА ПЛАТФОРМА КРЕНУЛА СА РЕАЛИЗАЦИЈОМ

stoilkovicЈедан од њених основних захтева, а то је двојезичност, полако постаје стварност македонског живљења

Македонски парламент усвојио је у начелу предлог закона о проширењу употребе албанског језика у Македонији, на основу којег би он требало да постане други званични језик.

За тај предлог је гласало 66 посланика Собрања – из владајуће Социјалдемократске странке Македоније (СДСМ) Зорана Заева и Демократске уније за интеграцију (ДУИ) Алија Ахметија, док је против био 41 члан из главне опозиционе странке ВМРО-ДПМНЕ Николе Гуевског.

СДСМ сматра да закон представља део процеса усаглашавања македонских прописа са европском праксом и да има за циљ да прошири употребу језика свих етничких заједница у земљи како би грађанима била олакшана комуникација са институцијама. Нарочито задовољство поводом ове одлуке изразила је ДУИ, док ВМРО–ДПМНЕ тврди да је закон неуставан и да може изазвати поделе у друштву јер би његовим прихватањем земља постала двојезична.

— Тиранска платформа је, и поред тога што под знацима навода не постоји, доживела то да почне да се реализује. А један од њених основних захтева, а то је двојезичност, полако постаје стварност македонског живљења. Али овај закон је проблематичан пре свега зато што не постоје билингвалне државе у свету, а такође је и неуставан, између осталог зато што се изгласава простом, а не двотрећинском већином, каже за Данас Иван Стоилковић, председник Демократске партије Срба у Македонији и посланик у македонском парламенту. Он истиче да овај закон сам по себи има чисто политичку функцију и да отвара редефинисање Македоније од мултикултуралне у двонационалну земљу.

Тиранска платформа, чије се постојање оспорава, а која је објављена почетком ове године, представља документ албанских странака у Македонији којим се, поред осталог, захтева "пуна равноправност Албанаца", решавање проблема имена државе и брза интеграција у НАТО и ЕУ. Документ је тако назван јер је наводно настао под покровитељством премијера Албаније Едија Раме, који је лидере поменутих странака окупио у Тирани у јануару ове године.

У наредних неколико седмица, странке у Собрању ће моћи да предложе измене закона, које ће затим бити разматране на пленуму. Очекује се да ће се о коначном предлогу закона гласати до краја године. Након што га парламент усвоји, македонска влада ће овај закон проследити Венецијанској комисији која треба да изрази своје мишљење.

У закону стоји да је "широм територије Републике Македоније и у међународним односима званични језик македонски, а писмо ћирилично", али се додаје да је и сваки други језик који говори најмање 20 одсто грађана, у овом случају албански, такође званичан језик заједно са својим писмом.

Закон омогућава проширење употребе албанског на националном нивоу: у парламенту, у влади, правосуђу, у путним документима са могућношћу издавања двојезичних личних карата и пасоша, али само на лични захтев, као и на поштанским маркама. Истовремено, нацрт закона омогућава проширење употребе албанског, али и сваког другог језика који говори више од 20 одсто грађана, на општинском нивоу што подразумева: двојезичне ознаке на униформама полицајаца, ватрогасаца, болничког особља, затим на ознакама општинских канцеларија, путева, тргова, мостова, јавних зграда, као и на граничним прелазима и аеродромима.

ПРАВА СРБА СЕ МЕЊАЈУ, АЛИ „НЕ НА ДОБРО“
Упитан каква је ситуација са правима Срба у Македонији и да ли је нешто другачије од доласка Зорана Заева на место премијера, Стоилковић одговара да се "много тога променило, и то не на добро".

— Нова власт нам је одузела агенцију за права мањина коју смо ми водили, одузели су нам и једину општину коју су водили Срби у Македонији (Старо Нагоричане) и то под једном недемократском и неправедном кампањом, а осим тога у најави је и закон о укидању државних празника, каже Стоилковић.


Извор Данас, 18. новембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.