Menu
RSS

НЕМАЧКА У ПОЛИТИЧКОЈ КРИЗИ, РЕШЕЊЕ НОВИ ИЗБОРИ?

Merkel StajnmajerНемачки председник Франк Валтер Штајнмајер рекао је да се земља налази у кризи каква није виђена деценијама


Председница немачке партије Леви Катја Кипинг сматра да је након неуспешних преговора о формирању нове владе Немачке започео „крај ере“ канцеларке Ангеле Меркел.

Ноћас се Слободна демократска партија Немачке (ФДП) повукла из вишенедељних преговора о формирању парламентарне коалиције са блоком ЦДУ/ЦСУ Меркел и „Зелених“, такозване коалиције „Јамајка“.

Кипингова сматра да је овакав исход испровоцирао баварски партнер партије, ЦСУ, и либерали из Слободне демократске партије, који су заузели „толико десничарске ставове да Зелени нису могли да наставе преговоре“, преноси „Ноје цирхер цајтунг“.

„Отворена ситуација“ која је као резултат настала у политичком пољу Немачке, представља велики изазов за све политичке снаге, али такође отвара и нове могућности које намерава да искористи партија Левих, истакла је она.

Политичар ФДП Волкер Висинг свалио је кривицу за неуспех преговора о формирању коалиције „Јамајка“ на Меркелову. Према његовим речима, преговори од почетка нису били структуирани, а канцеларка није знала како да реши сукоб. Она је одлагала одлуку и гурала питања миграције и европске политике у други план „у нади да ће се ствари решити саме од себе“.

Лидери десничарске партије Алтернатива за Немачку Александар Гауланд и Алиса Вајдел позвали су Меркелову да напусти функцију у овој ситуацији. Гауланд сматра да коалиција није успела да се формира, јер није изражавала „јавни консензус“.


Извор Спутњик, 20. новембар 2017.

ПРЕДСЕДНИК: КРИЗА КАКВА НИЈЕ ВИЂЕНА ДЕЦЕНИЈАМА
Немачки председник Франк Валтер Штајнмајер рекао је да се земља налази у кризи каква није виђена деценијама.

Он је тако прокоментарисао чињеницу да се након дуготрајних преговора није дошло до решења о формирању владајуће коалиције.

— Ово је ситуација без преседана – рекао је он.

Штајнмајер је рекао да ће разговарати са лидерима свих партија које учествују у преговорима, као и немачких институција.

Истакао је да све странке имају одговорност да у блиској будућности формирају владу.

Преговори између три немачке странке које покушавају да формирају владајућу коалицију су пропали, након што их је напустила Слободна демократска партија (ФДП), наводећи као разлог непомирљиве разлике.


Извор Блиц, 20. новембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.