Menu
RSS

ДАЧИЋ: СРБИЈА НЕЋЕ ПРИЗНАТИ КОСОВО ЗБОГ УЛАСКА У ЕУ

dacicМи хоћемо договор, хоћемо праведно и трајно решење, али једностране акте да морамо да признамо – то никад, па ни по цену да не уђемо у Европску унију

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио да Србија неће признати независност Косова због уласка у ЕУ.

Он је у Буенос Аиресу, где ће данас бити свечано отворен Трг Републике Србије, додао и да је пуноправно чланство у ЕУ апсолутни спољнополитичцки приоритет Србије.

Он је нагласио да је за Србију од посебног значаја подршка коју јој Аргентина пружа у њеним настојањима да очува суверенитет и територијални интегритет.

"Ми хоћемо договор, хоћемо праведно и трајно решење, али једностране акте да морамо да признамо – то никад, па ни по цену да не уђемо у Европску унију. Пријатељима који нам помажу у свему томе у смислу политичке подршке за те наше ставове ми дугујемо велику захвалност и ја ту убрајам у Аргентину, као један од најзначајнијих партнера (Србије)”, рекао је Дачић.

Према његовим речима, односи и сарадња између Србије и Аргентине очувани су и у тешком периоду кроз који је прошла Србија, а од посебног значаја за нашу земљу је подршка коју јој Аргентина пружа у њеним настојањима да очува суверенитет и територијални интегритет.

"Република Аргентина један је од наших најзначајнијих партнера не само у Латинској Америци, него у свету", рекао је Дачић у високо реномираном Аргентинском савету за међунардоне односе ЦАРИ где му је уручена диплома почасног члана ЦАРИ и где се уписао у Књигу званичних гостију.

Дачић је у говору на тему "Спољна политика Србије и актуелни изазови", нагласио да Србија жели да јача односе са свим државама Латинске Америке које су њени традиционални партнери и с којима има чврсте историјске везе.

“Земље Латинске Америке и Кариба су наши пријатељи”, рекао је Дачић и додао да Србија цени доследност тих земаља у поштовању међународног права, укључујући принцип територијалног интегритета и суверенитета.

Говорећи о спољној политици Србије и њеним приоритетима, Дачић је нагласио да је пуноправно чланство у ЕУ апсолутни спољнополитички приоритет Србије, те је поручио да је место целог региона у ЕУ и да без инкорпорирања Балкана заједнички економски и политички простор на европском континенту неће бити потпун.

“Приступ ЕУ по којем се вредновање напретка сваког кандидата врши на основу индивидуалних заслуга је добар, и напредак у преговарачком процесу треба управо да одговора напорима и резултатима које постижемо у реформском процесу. Међутим, у случају Србије, везивање напретка у преговарачком процесу за резултате у дијалогу Београда и Приштине, чиме је у наш европски процес уведен и трећи актер, представља озбиљно оптерећење за Србију”, нагласио је Дачић.

Он је додао да је национални приоритет Србије постизање политичког решења за питање Косова и Метохије и подсетио да је председник Србије Александар Вучић покренуо иницијативу којом је отворен унутрашњи дијалог о Косову и Метохије, ради обезбедјења заједничког и трајног орживог договора по том питању.

Као један од најважнијих приоритета спољне политике Србије, Дачић је навео очување стабилности у региону и орјиентацију свих земаља региона ка што интензивнијој сарадњи у свим областима "јер само такав регион омогућава одржив развој и саме Србије".

Указао је и на бројне проблеме из прошлости којима су оптерећени односи међу земљама Западног Балкана, те на безбедносно-политичко окружење на глобалном и европском нивоу, изазове са којима се суочава ЕУ и њихов утицај на евроинтеграције региона. Србија, додао је, чини све што је у њеној моћи да се очувају и оснаже позитивни процеси у региону.

Указао је и да Србија, поред интеграције у ЕУ, ради и на изградњи добрих билатералних односа са кључним међународним чиниоцима наводећи као пример САД, Русију и Кину.

Након уводног излагања, министар је одговарао на питања присутних која су пре свега била усмерена на спољну политику Србије у поцесу приступања ЕУ, као и према Руској Федерацији и региону.

Скупу су присуствовали представници политичког и академског живота Буенос Аиреса, као и представници дипломатског кора акредитованог у Аргентини.


Извор Танјуг/Б92, 22. новембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.