Menu
RSS

ХАГ ОСУДИО ГЕНЕРАЛА МЛАДИЋА НА ДОЖИВОТНУ РОБИЈУ

Ratko Mladic presudaНекадашњи командант ВРС Ратко Младић осуђен на казну доживотног затвора. Хашки суд закључио да је крив по 10 од 11 тачака оптужнице


Хашки трибунал осудио је некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића на доживотну казну затвора. Младић је претходно удаљен из суднице због коментарисања поступка. Изрицање пресуде обележла је и дужа пауза током које је Младићу позлило, те му је мерен крвни притисак.

12.00 – Некадашњи командант ВРС Ратко Младић осуђен на казну доживотног затвора. Крив је по 10 од 11 тачака оптужнице.

11.58 – Ратко Младић није крив по тачки 1 геноцид у шест општина БиХ, саопштио судија Ори.

11.55 – Када је реч о Удруженом злочиначком подухвату који се односи на Сребреницу, Веће налази да је оптужени имао намеру да се босански муслимани из Сребренице елиминишу убијањем мушкараца и дечака, као и присилним одвођењем жена, деце и старих мушкараца, и то путем почињења геоницида, прогона, истребљења, убиства и присилног премештања.

Судија Ори је рекао да је једини разумни закључак био да је имао намеру да уништи босанске муслимане из Сребренице, те да је имао намеру да оствари циљ УЗП-а у вези са Сребреницом почињењем кривичног дела геноцида.

11.45 – Судско веће нашло да је оптужени имао намеру да покрене и спроведе кампању гранатирања и снајперског деловања са циљем ширења терора међу цивилним становништвом Сарајева.

Такође, веће налази да је Младић намеравао да зато изврши дела терорисања, убиства, противправних напада на цивиле, те да је ту намеру имао током целог периода на који се односи оптужница.

11.31 – Судија Ори наредио да Младић буде удаљен из суднице због коментарисања поступка. Спроведен је у просторију у којој постоји кауч и из које може да посматра изрицање пресуде.

11.27 – Окончана пауза. Адвокат одбране Дан Иветић од судије Орија захтева да се изрицање пресуде оконча јер је Младићу три пута мерен крвни притисак. Судско веће после кратких консултација одлучило да се настави изрицање пресуде без икаквог скраћивања.

11.20 – Лекари мере крвни притисак Младићу, јавља Ројтерс позивајући се на изјаву члана породице.

11.05 – Иако је најављено да ће трајати пет минута, пауза ни после 20 минута није завршена.

10.41 – Одређена пауза од пет минута како би Младић отишао у тоалет.

10.39 – Веће је утврдило да је постојао удружени злочиначки подухват (УЗП) да се муслимани и Хрвати трајно уколоне са територија. Оценивши изјаве и понашање политичког руководства БиХ и Срба, докази не иду у прилог да је геноцид био циљ УЗП-а.

10.37 – Хашки суд је нашао да је учињено кривично дело узимања талаца, односно узимања припадника УН као талаца како би се НАТО присилио да се уздржи од ваздушних напада на војне циљеве босанских Срба.

10.35 – Судско веће нашло је да је над босанским муслиманима у Сребреници изршено кривично дело геноцида.

10.23 – Веће је нашло да је постојала намера сарајевско-романијског корупса да се гранатира Сарајево и шири терор и терорисање становништва.

10.20 – Судско веће, уз изузетак судије Орија, није нашло да је било геноцидне намере у шест општина (Фоча, Кључ, Котор-варош, Приједор, Сански мост, Власеница) које су у оптужници наведене под тачком 1.

10.00 – Почело изрицање пресуде Ратку Младићу, коју саопштава председник судског већа, судија Алфонс Ори.

9.58 – Дошло је до мањег инцидента испред суда, када се један младић сукобио са члановима удружења жртава. Полиција је интервенисала и одвела тог младића, јавља репортер РТС-а.

9.55 – Oчекује се да у Судници 1 Хашког трибунала ускоро почне изрицање пресуде бившем команданту ВРС.

Председник судског већа судија Алфонс Ори рекао је да нема доказа да је циљ удруженог злочиначког подухвата за који се терети Ратко Младић био геноцид.

"Веће је утврдило да је постојао удружени подухват да се муслимани и Хрвати трајно уколоне са територије, депоратацијама, присилним исељавањем, застрашивањем... Оценивши изјаве и понашање политчког руководства БиХ и Срба, докази не иду у прилог да је геноцид био циљ удруженог злочиначког подухвата", рекао је Ори.

На почетку читања пресуде, Ори је навео да саопштава само резиме пресуде, односно да износи закључке судског већа и чињеничне и правне констатације.

Судија је претходно прочитао закључке који се односе на више тачака оптужнице наводећи да је веће утврдило да су физички извршиоци извршили радње које су по дефиницији геноцид над босанским муслиманима у Сребреници.

Они су, како је рекао, намеравлали да униште муслимане у Сребреници који су чилини део заштићене групе.

"Над њима су почињена кривична дела геноцида, истребљивања, премештања, убистава", навое је судија.

Судско веће, уз изузетак судије Орија, није нашло да је било геноцидне намере у шест општина – Фоча, Кључ, Котор-варош, Приједор, Сански мост, Власеница – које су у оптужници наведене под тачком 1.

Такође је рекао да је веће констатовало да је у више општина почињена депортација и присилно пресељење (Бањалука, Бијељина, Фоча, Илиџа, Нови Град, Пале, Приједор, Рогатица, Сански Мост, Соколац, Власеница).

Веће је, како је додао, констатовало да је било злочина против човечности и масовних погубљења босанских муслимана, да су извршиоци показивали мало или нимало хуманости и нечовечна поступања.

У логорима, како је навео, није било довољно хране и воде, санитарни услови су били лоши, заточеници су премлаћивани понекад и гвозденим боксерима, приморавани су да једни друге силују и да међусобно под присилом врше и друге полне радње.

Орије је навео да су многе муслиманке силоване, од којих су неке имале тек 12 година.

Када је у питању тачка оптужнице која се односи на Сарајево, веће је према речима судије, утврдило да су припадници сарајевско-романијског корупса ширили терор и застрашивали становништво, да починили убиства цивила и злочин против човечности.

Од средине маја 1992. до новембра 1995. године намерно је гранатирано и снајперским хицима гађано становнишво Сарајева и то често на локацијама где је било мало или нимало војних објеката.

Многи од њих су убијени док су шетали са децом, ишли у продавницу...

На Маркалама је убијено 48 цивила а рањено најмање 140.

Када је реч о Сребреници, припадници српских снага су поубијали неколико хиљада босанских муслимана за само неколико дана, које су претходно мучили, псовали и терали их да певају спрске песме, рекао је Орије.

Веће је утврдило да су физички извршиоци починили радње геноцида над босанским муслиманима, прогона, убиства као и нехуимано дело присилног премештања.

Очекује да ће на крају читања пресуде, по 11 тачака оптужнице, судија Орије саопштити одлуку судског већа о Младићевој одговорности и кривици за почињене злочине.

Судско веће Хашког трибунала које ће изрећи пресуду Ратку Младићу чине председавајући Алфонс Ори и чланови Већа Кристоф Флиге и Баконе Џастис Молото.

Иако се претходних дана спекулисало да ли ће Младић због здравственог стања моћи да присуствује изрицању пресуде, он се налази у судници.

Његов адвокат Бранко Лукић је рекао да се не зна да ли ће Младић моћи да у континуитету присуствује јер само изрицање пресуде траје више од два сата.

Младић, који је био командант Војске Републике Српске, оптужен је за ратне злочине почињене на територији Босне и Херцеговине током 1992. до 1995. године.

Хашко тужилаштво је у завршној речи крајем прошле године затражило од судског већа да Младића осуди на доживотни затвор, уз образложење да би краћа казна била "увреда за жртве, живе и мртве и увреда за правду", док је одбрана тражила ослобађајућу пресуду.

Оптужница Младића терети у две тачке за геноцид, у пет тачака за злочине против човечности – прогони, истребљивање, убиство, депортација и нехумана дела (присилно премештање).

У додатне четири тачке за кршење закона или обичаја ратовања, Младић је оптужен и за убиство, терорисање, противправне нападе на цивиле и узимање талаца.

Младић је све оптужбе негирао.

Суђење Ратку Младићу почело је у мају 2012. године, а окончано је 15. децембра 2016. године.

Младић је ухапшен у мају 2011. године, након година скривања и изручен је Хагу.

Данашње изрицање пресуде биће можда и најпосећеније у историји Трибунала.

Најављује се да би могло да буде и преко 300 новинара, истраживача, представника НВО и организација из БиХ које окупљају жртве, али биће и представника ратних ветерана из Републике Српске, јавља репортер РТС-а.


Извор РТС, 22. новембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.