Menu
RSS

МОГЕРИНИ: ЕВРОПСКА ВОЈСКА НИЈЕ САН ВЕЋ РЕАЛНОСТ КОЈА СЕ ОСТВАРУЈЕ

Mogerini"Градимо Европску унију безбедности и одбране. Ово више није план, ово више није сан, ово је реалност која се остварује"


Шефица европске дипломатије Федерика Могерини рекла је да идеја о "заједничкој безбедносној структури и сарадњи ЕУ" више није план или сан, већ реалност.

Говорећи на годишњој конференцији Европске агенције за одбрану, Могеринијева је рекла да су 23 чланице потврдиле спремност, а да ће им се ускоро придружити још њих.

"Градимо Европску унију безбедности и одбране. Ово више није план, ово више није сан, ово је реалност која се остварује", рекла је Могеринијева током говора у EDA.

Она је подсетила да је пре десет дана добила споразум о новом одбрамбеном савезу (PESCO) унутар ЕУ који подразумева финансирање и развој заједничке војне опреме, који су досад потписале 23 чланице.

"Сан очева и мајки оснивача се коначно остварује. После више од 60 година, ту су коначно сви темељи за изградњу безбедносне Уније. Сада можемо да пројектујемо и развијамо своје безбедносне могућности заједно, можемо да купујемо заједно како бисмо обезбедили да уз ефикасну потрошњу имамо све што нам је потребно", рекла је Могеринијева.

Шефица европске дипломатије је рекла да ће Европа сада "моћи да делује заједно много боље него раније".

"Моћи ћемо да боље одговарамо на кризе или да их спречавамо, моћи ћемо да оснажимо своје савезнике, да начинимо своје грађане безбеднијим. Градимо безбедну Европу на континенталном нивоу на невероватно инклузиван начин", рекла је она.

Како је рекла, то не само да није било замисливо пре 60 година, већ ни пре шест месеци.

"Како је говорио Нелсон Мандела, увек је немогуће док то не урадиш. Ми смо ту урадили. Урадили смо то због тога што су данашњи безбедносни изазови превелики за било коју од чланица појединачно и ми смо тога свесни. Данас сви то разумеју и наши грађани траже већу безбедност и ефикасније буџете и они разумеју да су те две ствари могуће само ако ујединимо снаге користећи пун потенцијал Европске уније", рекла је она.

Подсетимо, о "европској војсци" се говори већ неколико година, а шеф ЕК Жан Клод-Јункер је пре годину дана рекао да је стварање европске армије неизбежно, јер је "мало вероватно да ће САД у будућности бринути о безбедности Европе".

Упитан је и однос САД према NATO, па многи виде европску армију као нешто што ће на континенту заменити Алијансу.

PESCO (Споразум о сталној структурној сарадњи) промовишу пре свих Немачка и Француска.


Извор Б92, 23. новембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.