Menu
RSS

ХОЈТ ЈИ: НА БАЛКАНУ НЕ ФУНКЦИОНИШЕ ПОЛИТИКА СТРАТЕШКОГ СТРПЉЕЊА

hojt"Партнерства би требало да буду двосмерна, са очекивањем да ће међународна заједница пружити финансијску, техничку, моралну и другу помоћ, а да ће лидери у региону испунити своје обавезе"

Високи функционер Стејт департмента Хојт Брајан Ји изјавио је у Вашингтону да "на Балкану не функционише политика стратешког стрпљења" и да је за спречавање нестабилности тог региона неопходно решити проблеме корупције и слабих институција.

На конференцији "Долазећа олуја? Обликовање будућности Балкана у ери неизвесности" у организацији Атлантског савета САД, Ји је као успешне земље Балкана навео Хрватску и Црну Гору, "али и озбиљних изазова које је потребно хитно решити", преноси Глас Америке.

Ји, заменик помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију, казао је и да треба редефинисти партнерства на Балкану.
"Партнерства би требало да буду двосмерна, са очекивањем да ће међународна заједница пружити финансијску, техничку, моралну и другу помоћ, а да ће лидери у региону испунити своје обавезе", навео је Ји и додао да би обе стране требало да испуне дата обећања.

На скупу у Вашингтону званичник Европске уније Кристијан Лефлер рекао је да је ЕУ усредсређена на западни Балкан и да у процесу евроинтеграција земаља тог региона рачуна на блиску сарадњу са САД. Лефлер, заменик генералног секретара задужен за глобална и економска питања у Европској служби за спољне послове (ЕЕАС), казао је да Брисел улаже велике напоре да интегрише земље западног Балкана у Унију, и додао да то неће бити лако ни за једну страну.

"Будућност је ипак у рукама Балкана – можемо да подржимо, подстакнемо, али не можемо ми да им остваримо ту будућност", оценио је Лефлер.

Саветница америчког потпредседника Моли Монтгомери изјавила је да су САД посвећене евроатлантским интеграцијама западног Балкана и да желе да продубе односе са земљама региона. Монтгомери је рекла да "Русија подрива прозападне политике и лидере на западном Балкану", али да САД нису спремне да "оставе вакуум" у региону који је, како је навела, један од приоритета америчке администрације.

Атлантски савет САД је уочи конференције објавио извештај "Балкан напред – Нова америчка стратегија за регион" у којем се, између осталог, предлаже успостављање сталног америчког војног присуства у Југоисточној Европи, "историјско помирење" са Србијом, као и обнављање репутације САД као "истинског посредника".


Извор Бета/Н1, 29. новембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.