Menu
RSS

РУСИЈА СУСПЕНДОВАНА СА ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА 2018.

olimpijskiОлимпијски комитет Русије такође мора да надокнади трошкове МОК–а од 15 милиона долара које је организација потрошила на истрагу о допингу у Русији
Међународни олимпијски комитет (МОК) донео је одлуку да дозволи руским репрезентативцима да се такмиче на Олимпијским играма у Пјонгчангу 2018. године, али ће репрезентација бити названа „олимпијски спортисти из Русије“.

МОК је навео критеријуме које спортисти морају да испуне како би учествовали на Олимпијским играма:

1. Спортисти не смеју да буду дисквалификовани или проглашени неквалификованим због било којег нарушавања антидопинг правила.
2. Спортисти морају да се подвргну свим тестовима пре Игара које је препоручила Радна група за тестирање пре Игара.
3. Спортисти морају да се подвргну свим другим захтевима за тестирање које одређује панел како би се обезбедили једнаки услови.
4. „Ти чисти спортисти ће се такмичити у униформи која носи ово име и под олимпијском заставом. На церемонији ће бити пуштена олимпијска химна.“

Томас Бах, председник МОК–а, коментарисао је ову одлуку:

„Као бивши спортиста веома ми је жао свих чистих спортиста који трпе због ове манипулације (наводног допинга). Сада ћемо тражити могућности да надокнадимо тренутке које су пропустили на циљној линији или на подијуму.“

„Политички лидери, наши спонзори и емитери – сви схватају да је МОК са политичког становишта неутрална организација. Ми не бисмо дозволили утицај политичких аргумената на доношење спортских одлука. Сви су поштовали неутралност“, истакао је Бах.

Бах је додао да олимпијски бојкот никада није доводио ни до каквих резултата и не види разлог да руски спортисти бојкотују Олимпијске игре 2018. године, пошто је МОК дозволио „чистим“ спортистима да учествују на Играма, што ће показати да Русија има „чисте“ спортисте.

„Ти ’чисти‘ спортисти моћи ће да изграде мостове са будућношћу ’чистог‘ спорта“, рекао је Бах на конференцији за новинаре.

Олимпијски комитет Русије такође мора да надокнади трошкове МОК–а од 15 милиона долара које је организација потрошила на истрагу о допингу у Русији. МОК сматра да ОКР треба да допринесе оснивању Независне организације за допинг тестирања, чија је сврха изградња глобалног антидопинг система.

МОК може у потпуности или делимично да обнови чланство ОКР–а у организацији након церемоније затварања Олимпијских игара у Пјонгчангу, уколико ОКР у потпуности испуни услове МОК–а наведене у одлуци.

Међународни олимпијски комитет обавестио је раније руску делегацију о својој одлуци да дозволи руској репрезентацији да учествује на Олимпијским играма 2018. године.

Представници Русије нису смели одмах да открију информацију. Раније су медији пренели да ће руским спортистима бити допуштено да учествују на Олимпијским играма у Пјонгчангу под неутралном заставом и под одређеним условима.


Извор Спутњик, 5. децембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.