Menu
RSS

КАКАВ ЈЕ СТАВ БЕОГРАДА И МОСКВЕ О ЈЕРУСАЛИМУ?

Vucic palestinacПредседник Србије Александар Вучић је, с друге стране, изразио непромењен став Србије према пријатељском палестинском народу

Москва је забринута због одлуке председника САД Доналда Трампа да призна Јерусалим за престоницу Израела и пресели тамо америчку амбасаду, саопштио је Спутњику извор у Министарству иностраних послова Русије.

„Забринути смо одлуком САД. Признали смо Западни Јерусалим за престоницу Израела, а Источни Јерусалим за престоницу Палестине. По нашем мишљењу, то је објективан, уравнотежени став. На крају крајева, палестинско-израелски преговори треба да доведу до одлуке проблема на бази принципа ’две државе‘ – Палестине и Израела – које живе у миру, добросуседству“, рекао је извор.

Према речима саговорника агенције, „то је руски приступ“.

„У том плану ми подржавамо све резолуције СБ УН, Генералне скупштине и Арапску мировну иницијативу“, објаснио је он.

Амбасадор Русије у Израелу Александар Шеин је изјавио да Москва може да преселити своје дипломатско представништво у Западни Јерусалим након што се реше сви проблеми о статусу палестинске територије.

„Сва питања, укључујући статус Јерусалима, треба да буду решена у склопу палестинско-израелских преговора“, написао је дипломата на Фејсбуку.

Шеф Беле куће Доналд Трамп синоћ је обелоданио своју одлуку да призна Јерусалим за престоницу Израела. Он је потписао документ о пресељењу америчке амбасаде из Тел Авива у Јерусалим.


Извор Спутњик, 07. децембар 2017.

ВУЧИЋ: СРБИЈА НЕЋЕ МЕЊАТИ СТАВ
Палестински амбасадор Мухамед Набхан обавестио председника Србије Александра Вучића о реакцији Палестине на одлуку Трампа о признању Јерусалима за главни град.

Председник Србије Александар Вучић је, с друге стране, изразио непромењен став Србије према пријатељском палестинском народу, саопштено је из прес-службе председника Србије.

У саопштењу се наводи да је амбасадор Набхан пренео Вучићу поздраве председника Махмуда Абаса и обавестио га о непроменљивој одлуци палестинске државе да чврсто подржава територијални интегритет и суверенитет Србије, као и да у међународним организацијама гласа против чланства Косова.

Уз захвалност за такав став и пријатељство према Србији Вучић је рекао да Србија цени традиционална пријатељства и да ће њена спољна политика водити рачуна да их ни у једном тренутку не занемари.

Двојица саговорника су разговарали о могућности школовања палестинских студената у Србији, додаје се у саопштењу.


Извор Спутњик, 07. децембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.