MAURO DEL VEKIO: SVAKOG JUTRA SMO NALAZILI TELA UBIJENIH SRBA

Majke i supruge otetih Srba su preklinjale da pronađu tela njihovih najdražih, ali većina...

Majke i supruge otetih Srba su preklinjale da pronađu tela njihovih najdražih, ali većina nikada nije pronađena, čak ni oni koji su davno bili mrtvi

Mauro del Vekio, bivši general italijanske vojske koji je predvodio jedinicu od sedam hiljada vojnika koja je ušla na Kosovo juna 1999. godine nakon završetka NATO bombardovanja Srbije, rekao je za italijansku „Panoramu“ da je tokom prve tri nedelje trajanja svog mandata redovno primao izveštaje o pronalaženju tela ubijenih Srba i Roma, koji su svakodnevno stizali na njegov sto, ali je ovo bilo tabu tema i nije bilo dozvoljeno da govori sa novinarima o tome.

„Ubijanja su se nastavila i kasnije, ali ne tako često. Oni koji sa Kosova nisu pobegli, nalazili su se pod trajnim rizikom da budu ubijeni ili silovani. Napuštene srpske kuće su sravnjivane sa zemljom ili spaljivane. Albanci su stalno napadali crkve i manastire. Njihov je cilj bio da izbrišu svaki trag srpskog prisustva na Kosovu“. Ovo su reči Maura del Vekija koji danas predstavlja Demokratsku stranku u italijanskom Senatu.

„Niko nije dolazio po leševe Srba, koji su bili ostavljeni na svim mogućim mestima. Majke i supruge otetih Srba su preklinjale da pronađu tela njihovih najdražih, ali većina nikada nije pronađena, čak ni oni koji su davno bili mrtvi“, rekao je del Vekio. Italijanski nedeljnik izveštava o zastrašujućoj činjenici da je 70 posto ukupnog broja otetih kosovskih Srba nestalo posle juna 1999. godine, kada je rat zvanično završen.

Ovaj časopis je takođe došao u posed fotografija koje su vojnici UNMIK-a otkrili u Dečanima 2003. godine, ali ih nisu objavili jer su bile „užasne“. Na jednoj se nalaze nasmejani pripadnici OVK sa odsečenom glavom srpskog rezerviste. Na drugoj fotografiji vide se najmanje dve odsečene glave stavljene u torbu. Časopis je naveo da se u doba kada su ove fotografije izrađene sve odigravalo u zoni koja je bila pod komandom Ramuša Haradinaja.

Ceo tekst objavljen u italijanskom magazinu Panorama možete pročitati na italijanskom jeziku na portalu: Faustobiloslavo.eu.

Izvornik sažetka There Must be Justice

Prevod sa enegleskog Dušan Kovačev

Izvor Fond Slobodan Jovanović, 24. 02. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u