REVOLUCIONARNI KULTURNI TEROR U UKRAJINI

  F. VUKOVIĆ Ruše se spomenici borbe protiv nacizma, a na njihovim mestima niču...

 

F. VUKOVIĆ

Ruše se spomenici borbe protiv nacizma, a na njihovim mestima niču SS simboli i svastike

Uprkos pojedinim istaknutim kolaboracionistima, činjenica je da su hiljade ukrajinskih vojnika dali život u borbi za slobodu protiv nacističkog okupatora u vreme Drugog svetskog rata. Simboli te borbe donedavno bili su prisutni širom zemlje, ali, otkako je došlo do radikalizacije demonstracija na Majdanu, krenulo je njihovo sistematsko razbijanje. Na snazi je proces koji se može nazvati “fizički” revizionizam.

tjahinbognuland

Prvo su na red došle očite reference na period SSSR, kao što si brojni spomenici ruskom revolucionaru Vladimiru Iljiču Lenjinu. Kako je krenulo, njegovi spomenici će u Ukrajini, bar na zapadu zemlje, posve nestati. No ovaj kulturocid ide i dalje – u utorak su u gradu Strij, u regiji Lavov, srušili i spomenik Sovjetskom vojniku, simbolu borbe protiv njemačkog nacizma koji je ujedno predstavljao i uspomenu na sve pale borce.

Na meti nisu samo spomenici koji simbolizuju SSSR i borbu protiv nacizma, srušen je i spomenik legendarnom ruskom vojnom komandantu feldmaršalu Mihailu Kutuzovu, koji se borio protiv Napoleona početkom 19. veka. Ni za njega više nema mesta u “novoj” Ukrajini, čijem stvaranju upravo svedočimo.

U isto vreme stižu informacije kako su neonacistički militanti upali u kanclarije Komunističke partije Ukrajine u Kijevu te zauzeli prostor, istakavši na ulazu svoj prepoznatljivi znak – svastiku.

Spomenici zajedničke istorije padaju u Ukrajini, ali zato fašističkih i nacističkih simbola nimalo ne nedostaje. Istaknuti i nagrađivani novinar Maks Blumental objavio je u utorak tekst u internet listu Salon pod naslovom: Podržavaju li SAD neonaciste u Ukrajini? U tekstu je između ostalog istaknuo:

“Za vreme kulminacije evromajdanskih protesta u Kijevu je ove nedelje otvoreno prikazivanje fašizma i neonacističkog ekstremizma postalo suviše očigledno da bi se moglo ignorisati. Rasistički slogani i Konfederacijske zastave razvijene su u zgradi okupirane gradske većnice u Kijevu, a demonstranti su postavili SS simbole, kao i simbole „bele moći“ (rasistički simboli; op. aut.) na mestu gdje je stajao spomenik Lenjinu

Evromajdanski demonstranti uništili su spomenike koji su bili uspomena na ukrajinsku borbu protiv nemačkog okupatora u Drugom svetskom ratu. Sieg heil pozdravi i nacistički Wolfsangel su sve prisutniji na Majdanu, a neonacističke snage su osnovale svoje “autonomne zone” u Kijevu i izvan grada. Jedna anarhistička grupa Antifašistički sindikat Ukrajine pokušala je da se pridruži protestima, ali su naišli na pretnje nasiljem od neonacista koji kontrolišu trg. „Anarhiste su nazivali židovima, crncima, komunistima“, priča jedan član. „Ima puno nacionalista ovde, uključujući i naciste. Došli su iz svih delova Ukrajine i čine oko 30 odsto demonstranata“, rekao je on.

ukerajinanaci

U tekstu se takođe osvrnuo i na to kako neonacisti nimalo nisu smetali američkim funkcionerima koji su došli da daju podršku demonstrantima na Maidanu.

“Javno neonacistička politika stranke Svobovda (op. a.; jedna od vodećih opozicionih stranaka) nije zasmetala senatoru Džonu Mekejnu da se pojavi na pozornici zajedno sa njihovim liderom Olekom Tjahnibokom, kao ni pomoćnici državnog sekretara Viktoriji Nuland, koja se prijateljski družila s njim.

Kako bi odbacili optužbe za antisemitizam, lider Svobode je nedavno ugostio izraelskog ambasadora u Ukrajini i pritom mu poručio: ‘Zamolio bih Izraelce da poštuju naša patriotska osećanja. Svaka stranka u izraelskom parlamentu je verovatno nacionalistička. Uz Božju pomoć, dajmo da tako bude i kod nas‘“.

Blumental takođe ističe da su pristalice demonstranata na Majdanu u SAD organizovali marš u centru Čikaga, noseći simbole kolaboracionističke organizacije OUN-B, uzvikujući “SAD podržavaju Ukrajinu!”

Advance

 

Svet
Pratite nas na YouTube-u