ĐOKO KESIĆ: TADIĆIZAM, LUZERSKI VIRUS KOJI HARA

Naši javni poslenici su uglavnom luzeri, preletači, željni vlasti i odbijaju da budu normalni...

Naši javni poslenici su uglavnom luzeri, preletači, željni vlasti i odbijaju da budu normalni

Ko god da je zapalio taj fitilj bune u muslimansko-hrvatskom entitetu BiH, svakako nije imao na umu samo gladne i opljačkane. Jer nema posla na Balkanu, a da u njemu nema političke mirođije. Unutrašnje ili globalne, u bosanskom loncu se ne razdvajaju. Bede i gladnih u BiH ima kao i u Srbiji, ali neko u Sarajevu želi da istorijski sat vrati u 1991 – baš tamo gde su počeli rat i sunovrat.

Da li se u toj komšijskoj prokletoj avliji kuva papazjanija samo s bedom i divljom privatizacijom ili je prevashodno predigra za nove političke igre? Za Srbiju obe nepoželjne, a krajnje su opasne ako su pomešane politika i narodno nezadovoljstvo. Ukoliko se socijalno-rušilački bunt u komšiluku nastavi, teško je verovati da će strani investitori doći u Srbiju, jer tamo gde komšijska kuća gori, požar začas može preći i u naše dvorište. Ukoliko strane investicije izostanu, socijalni bunt je i u Srbiji već viđen. Ako se BiH vrati na princip jedan čovek jedan glas, sruši Dejton, eto nam novog rata.

Zamislite kako bismo ovako razjedinjeni, nikakvi i nejaki branili Srbe s leve strane Drine? Ostaje nam samo da čekamo i da se nadamo da smo bolji nego što jesmo i da nas puste da se bavimo našim zaludnim poslom.

Tako ovih dana tone i tone novinske hartije potrošismo da bismo razjasnili novu ulogu Borisa Tadića u našim javnim poslovima. Svi zlorabe njegovu rečenicu izgovorenu u njegovoj poraznoj predsedničkoj noći kad je rekao: “Vidimo se u nekom novom filmu.” Traže se razlozi njegovog prevrata koji je obrazložio time da hoće da se vrati u politiku da “unapredi kulturu i obrazovanje”?!

Pažljivo gledam taj njegov “novi film”, žao mi ga. Nije se promenio. Danas podseća na žonglera koji je pobegao iz putujućeg cirkusa, pa sad ubeđuje namernike da njegova šećerna vodica leči ćelavost. Drži reč kao rasušeno bure vodu, sad priča da beži iz DS zato što neće da se bore protiv tajkuna. Naknadna pamet ga uči da je trebalo da bude Aleksandar Vučić.

Ali i od svega ovoga ima neke vajde. Rodio se “tadićizam.” To vam je, dragi moji, virus koji hara javnim poslovima Srbije. Naši javni poslenici su uglavnom luzeri, preletači, željni vlasti i odbijaju da budu normalni. Politička scena u nas izgubila je identitet… Ko je istinska levica, ko je desnica, gde je centar?

Pokušajte sami sebi da objasnite bližu istoriju i našu kratku pamet. Kako je ušao u politiku, Slobodan Milošević nas je zarazio malignim ćelijama i počinio nezapamćeni zločin svom narodu. Zatim je došao “ružičasti” DOS i devastirao zemlju, uništio ekonomiju i učinio da se Miloševićev zločin minimizira. Posle DOS-a došli su majstorluci filigranskih prevara, tako da “dosovce” danas grlimo kao spasioce?!

Ko je ovde normalan? Teško je reći. Kako god, ako sretnete čoveka koji vam prodaje zašećerenu vodicu koja leči ćelavost, dvaput ga pogledajte.

Izvor Pres RS, 26. 02. 2014 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u