NULA NA JEDAN

JELENA BRKIĆ Kada ćemo da reagujemo na voditelja koji se usudi da svom sagovorniku...

JELENA BRKIĆ

Kada ćemo da reagujemo na voditelja koji se usudi da svom sagovorniku izgovori „ne dam Vam da više govorite

Ko nije gledao emisiju Jedan na jedan 25. februara – ili „Danica Vučenić protiv Boška Obradovića“, ili „EU protiv Rusije“, ili „ljudska prava protiv primitivnih Srba“– taj je imao sreće. Koga ovaj tekst motiviše da emisiju pogleda unapred mu se izvinjavam.

Ja skoro nisam imala prilike, čak i u medijski obogaljenoj Srbiji, da na delu vidim onoliku količinu nepristojnosti, pristrasnosti i bezobrazluka od jednog voditelja. I to državne televizije, koju plaćaju građani Srbije.

Osim izrazite neprofesionalnosti, koju je gđa Vučenić pokazala jer se ponašala kao da je predstavnik političke stranke sa političkim opredeljenjem suprotnim pokretu Dveri, te se stekao utisak da je sa g. Obradovićem u političkom duelu. Prema načinu na koji je voditeljka branila evropske vrednosti nasuprot mračnoj i strašnoj Rusiji, pozavidela bi joj i Ketrin Ešton, a da ne govorimo o ovdašnjim političarima evromazohistima.

UZGAJANA INFERIORNOST

Međutim, moj problem nije ni nepristojnost gđe Vučenić niti njen napad na pokret Dveri, ali jeste njen napad na jedinu svetsku silu na celom svetu koja danas jeste iskreni saveznik Srbije – na Rusiju. U situaciji kada se Srbija čereči po zahtevu Evropske unije, kada joj sa Zapada stižu samo ucene i paprene kamate na kredite, pusti san evrofanatika i kompleksi nikad uzvraćene zapadne ljubavi raznih vučenića i vučenićki prevršili su svaku meru. Verovatno u nadi da će ih Zapad više voleti ako oni više mrze Rusiju, više nemaju obraza ni srama.

Postavljam pitanje koje su to tačno evropske vrednosti koje su bolje od naših ili ruskih? Koje?

Je li naša kultura, vera i tradicija manje vredna od zapadne, pa treba da usvojimo njihovu? Da li je zaštita naše porodice manje vredna od prava pedera? Da li kompanije sa Zapada koje dolaze u Srbiju, uključujući i strane banke, ulažu zato što je u Srbiji pogodna investiciona klima ili zato što im se daju podsticaji da dođu? Drugim rečima, plaćamo li mi njima da dođu i koriste nas za jeftinu radnu snagu?

Sa kojim pravom se kritikuje Rusija da ne poštuje ljudska prava i ko je kritikuje? Oni koji su dozvolili progon 400.000 Srba iz evropske Hrvatske koja „Oluju“, dan na koji je etnički očistila viševekovna srpska ognjišta, slavi kao nacionalni praznik? Oni koji su doprineli progonu 300.000 Srba sa Kosova i Metohije i koji i danas preostale Srbe drže na nišanu u koljačko-šiptarskoj zločinačkoj NATO tvorevini? Oni koji su nam pre samo 15 godina bacali bombe sa osiromašenim uranijumom, od kojih 300 dece godišnje u Srbiji oboli od raka, a svaki četvrti par ne može da ima dece?

dveriprotest2012

TO MI PLAĆAMO

Kada je tačno poslednji put Rusija napala neku suverenu državu? Inicirala državni udar u nekoj državi? Nametala silom svoje vrednosti? Kome i zašto smeta Rusija u Srbiji, a ne smetaju NATO baze i pljačkaški MMF? I kako vas uopšte, vučenići i vučenićke, nije sramota? Imate li imalo ličnog dostojanstva i ponosa, ako već nemate nacionalnog? Čemu vi težite? Kom Zapadu? Kom sistemu vrednosti? Američko-holivudskom? Ili Briselskom?

I šta mislite da će vam doneti Evropska unija? Novac? Poštovanje? Šta? Trebalo bi o tome pitati PIGS, kako od milošte Englezi zovu građane Portugalije, Italije, Grčke i Španije. Tome li težite, vučenići?

Jednu stvar vam priznajem: Srbi treba da menjaju svest. Treba da shvate da svi mediokriteti poput vučenića vode žestoku bitku za „evropske vrednosti“ jer samo u okviru njih mogu i dalje da zadrže privilegije koje im ne pripadaju ni po znanju ni po časti. U svakom drugom sistemu vrednosti zasnovanom na ličnom kvalitetu, profesionalnosti i radu nemaju nikakve šanse. Kada promenimo svest, znaćemo da moramo odmah da reagujemo i zahtevamo ostavku voditelja koji se, u skladu sa evropskim viđenjem poštovanja ljudskih prava, usudi da izgovori „ne dam Vam da više govorite“. Čak i da je privatna televizija u pitanju, a kamoli kada prosto i nepristojno ponašanje mi plaćamo.

Politika
Pratite nas na YouTube-u