MILENKO JOVANOV: PREDUGO SE U VOJVODINI VODI EVROPSKA POLITIKA, VREME JE DA SE VODI SRPSKA

Pod tim podrazumevam politiku koja je u skladu sa interesima Srbije kao države Koja...

Pod tim podrazumevam politiku koja je u skladu sa interesima Srbije kao države

Koja su očekivanja vaše stranke na predstojećim izborima i da li je moguće da i na pokrajinskom nivou budu izbori nakon toga?

— Očekujemo da od naroda u Srbiji dobijemo podršku za promenu državne politike kako bi Srbija konačno mogla da se okrene sebi i svojim interesima. Naime, vođenje evrofanatične politike danas nanosi ogromnu štetu Srbiji u svim oblastima života, i vreme je da se kaže dosta. Jedini način da se to uradi, a da se Srbiji ne nanese šteta jeste da Srbija proglasi političku neutralnost. Politička neutralnost danas predstavlja najodgovorniju politiku kako prema samoj Srbiji, tako i prema našim prijateljima u svetu i zato je DSS dobila podršku za takvu politiku od najviših predstavnika Jedinstvene Rusije Vladimira Putina. Politika neutralnosti nije politika sukoba, nego politika saradnje, a saradnja sa svim zemljama u svetu na osnovu obostranih interesa i na ravnopravnoj osnovi u najboljem je interesu Srbije. Što se pokrajinskih izbora u Vojvodini tiče, oni su veoma mogući na jesen, ali još uvek nisu izvesni, iako za ostavku Pajtićeve vlasti ima veliki broj razloga, od ekonomskog stanja, preko raznih afera, gubitka i legitimiteta i legaliteta, pa do pokušaja urušavanja pravnog sistema Srbije Statutom Vojvodine.

Kako DSS gleda na odluku Ustavnog suda da se da rok od šest meseci za usklađivanje Statuta sa Ustavom? Iz LDPa se čuju glasovi da će se „pitanje Vojvodine“ radikalizovati.

— Mislim da je Odluka USS generalno dobra, ali i da je rok od čak šest meseci za usklađivanje Statuta sa Ustavom je nepotrebno dug, jer nije ni do sada nedostajalo vreme, nego volja da se pokrajinski akti dovedu u saglasje sa Ustavom. Naglašavam da će u tom šestomesečnom periodu sve u pokrajinskoj vlasti funkcionisati upravo po Statutu čije su čak dve trećine odredbi neustavne. Ostavljati, dakle, jedan neustavan akt u upotrebi čak šest meseci je, najblaže rečeno, čudno, a pravi razlozi za takvu odluku će se pokazati se u narednim mesecima. Što se stava LDP tiče, radi se o pokušaju marginalnih političkih opcija autonomaškog opredeljenja da dođu do izražaja. Naime, nekadaje na tom polju suvereno i monopolski vladao Nenad Čanak sa svojom Ligom socijaldemokrata. Od 2004. Pajtić je pokrajinski DS korak po korak gurao ka toj opciji i rezultat toga je da danas nema značajnijih razlika u stavovima DS i Lige. Svi ostali iz tog spektra stranaka moraju svojim izjavama i delovanjem da budu „veći katolici od Pape“ kako bi skrenuli pažnju na sebe. Zato se pojavljuju ekstremističke izjave nekakvog Vojvođanskog kluba, Vojvođanske partije, pa i pokrajinskog LDP, koji pokušava da sebi pronađe mesto i biračko telo. Iako su oni koji takve izjave daju potpunio beznačajni, ne treba se olako odnositi prema onome što govore, jer je stiglo nekoliko najava da će se nakon kosovometohijskog otvoriti pitanje Vojvodine, a početak izgradnje Južnog toka predstavlja, čini se, priliku da razne organizacije pokažu svoji „pravovernost“ pred nekim spoljnim činiocima.

Da li će se od Srbije na evropskom putu tražiti i teritorijalna autonomija za Mađare? Ima li razloga za zabrinutost?

— Šta će se sve od Srbije tražiti, samo Bog zna. Autonomija za Mađare je samo kap vode u moru. Podsećam da su zahtevi za tzv. Mađarskim okrugom, postavljeni još pre desetak godina, a taj okrug bi predstavljao ništa drugo no teritorijalo zaokruživanje opština sa većinskim mađarskim stanovništvom. Posebno je interesantan položaj Srba u tim opštinama koji je zabrinjavajući, ali se o tome ćuti. Zabrinjava i činjenica da su Nemci koji su napustili područje Srbije nakon Drugog svetskog rata uredno popisali svu svoju imovinu i da su je procenili na oko 60 milijardi evra. Da li neko stvarno misli da neće biti postavljeni zahtevi za vraćanje te imovine, posebno sada, kada je Nemačka apsolutno dominantna u Evropi? Mi u Banatu treba da se brinemo i zbog toga što će otvaranje granica za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU naneti ogromnu štetu našoj poljoprivrednoj proizvodnji. Slikovito rečeno, naša poljoprivreda u odnosu na poljoprivredu zemalja EU stoji kao fića naspram ferarija. I sad neko kaže, slobodna je utakmica –hajde, takmičite se. Tu takmičenja nema.

Kako komentarišete činjenicu da Bojan Pajtić i Boris Tadić nisu više ista stranka, da li to može promeniti odnos političkih snaga u našoj severnoj pokrajini?

— Iako nisu u istoj stranci, očigledno je da će voditi istu politiku, bar kada je Vojvodina u pitanju. Naime, Tadić je za svog partnera u Vojvodini izabrao Čanka i njegovu Ligu, a između politike te stranke i politike koji vodi Pajtić nema suštinskih razlika. Rečju, i jedni i drugi vode u suštini, separatističku politiku koja je podržavana, a često i diktirana spolja. Što se odnosa snaga tiče, mislim da nema potrebe da se bavimo prognozama, jer će se na samim izborima sve odlično videti, a nakon toga treba da očekujemo i povlačenje konkretnih poteza. Za sada, što se Vojvodine tiče, jedino je javno data izjava Slobodana Homena da Tadićeva stranka u nastajanju neće rušiti pokrajinsku vlast, ali hajde da sačekamo da se izbori završe, pa da vidimo kako će se ponašati i neki bivši poslanici DS u Skupštini Vojvodine koji će preći kod Tadića, ali i Čanak i njegova stranka.

Kakvu politiku treba voditi u Vojvodini, da bi došlo do boljitka?

— Dugo vremena se u Vojvodini od strane pokrajinske vlasti moglo čuti da se vodi evropska politika. Vreme je da se u pokrajini ponovo vodi srpska politika. Pod tim podrazumevam politiku koja je u skladu sa interesima Srbije kao države. To znači da je potrebno najpre autonomiju Vojvodine, njene akte i delovanje pokrajinskih vlasti vratiti u ustavne okvire, zatim zaustaviti identitetsko rasrbljavanje Vojvodine u cilju pravljenja novog, vojvođanskog identiteta i kulturnog modela, a novac koji stiže u Pokrajinu usmeriti u nerazvijena područja, poljoprivredu i infrastrukturu. Danas je Demokratska stranka Srbije jedini garant za vođenje srpske politike u Vojvodini. Nikada se nismo pogađali oko interesa Srbije i to se najbolje vidi na primeru Statuta, u pogledu koga smo često bili potpuno sami na drugoj strani, jer niti smo za njega glasali, niti smo se ikada pomirili sa njegovom sadržinom. Na kraju smo uspeli da pred USS dokažemo da smo sve vreme bili u pravu i danas smo jedina stranka koja je na konkretan način porazila separatističku politiku u Vojvodini.

Izvor Geopolitika

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u