NA ZAPAD!

ALEKSANDAR DUGIN Vreme je da se borba prenese na neprijateljsku teritoriju. Kijev je ruski...

ALEKSANDAR DUGIN

Vreme je da se borba prenese na neprijateljsku teritoriju. Kijev je ruski grad, to je naš grad

1.

SAD su postigle raspad Ukrajine i kontrolu nad zapadnom polovinom zemlje. To je za SAD zagarantovano. Pet milijardi je potrošeno na to. Granica NATO sad će biti na Dnjepru. Ujedinjena Ukrajina u jučerašnjim granicama ne postoji.

2.

SAD su dobile i rusko angažovanje u konfliktu, na čemu će se sada temeljiti njihova strategija odvajanja Rusije od Evrope. Još jedan uspeh. U oba slučaja Putin je stavljen u tešku situaciju, i to se ne može nazvati „pobedom Rusije“.

3.

Prema pravilima hladne realpolitike: kao rezultat državnog udara u Kijevu pod pokroviteljstvom SAD, Amerika dobija ukrajinski Zapad, a Moskva Jug i Istok, ali ne kao poklon i ne odmah, nego kroz sukob. Tako situacija stoji u očima američkih stratega-realista. Pola Ukrajine odlazi Rusiji sa moralnim troškom i sa vojnim žrtvama, što je poželjno za SAD. Pola Ukrajine ulazi u NATO i sanja da će jednom ući u Evropu.

4.

Ali uvek postoji prostor za blef. Otkinuti polovinu, pretvarati se da je sve u redu, a pretendovati na sve. I u određenom trenutku, ako je blef vešt, to sve je moguće dobiti. U trenutno haotičnoj situaciji paralizovani Kijev nema snage i sposobnosti da uspostavi kontrolu nad Krimom i Istokom. I više od toga, nemoguće je održati trenutnu situaciju. Pred nama je nedovršeni građanski rat, koji će dokrajčiti ono što je ostalo od Ukrajine. U Rusiji je Janukovič, kao nosilac službene vlasti, legalni predsednik cele Ukrajine. U Kijevu su nelegalna hunta i neonacisti. Moskva ima svaki razlog da krene sa izgradnjom Malorusije/Novorusije. SAD potiho priznaju da na više nisu spremni, nisu spremni da povuku. Dok će naravno govoriti suprotno.

5.

Da preda Ukrajinu, Putina uverava peta kolona unutar ruske vlasti i bezumna birokratija (ruska varijanta Partije regiona – usput, obe stranke, Partiju regiona i Jedinstvaenu Rusiju, stvorio je jedan isti politički konsultant – Vladislav Surkov sa svojim pristalicama i saučesnicima Pavlovskim i Geljmanom). Tojest, oni pokušavaju da ugode Zapadu ili da iz straha SAD daju više nego na šta oni sami (realistički) pretenduju. Gorbačov i Jeljcin su padali na takve trikove. Putin nikad. On radi svaki puta po svome ono što mu ne govore strane agenture… Teško mi je da zamislim da će ovaj put odstupiti od pravila. Ako se ukloni, cela priča se seli u Rusiju. Mi i Ukrajina smo kao spojene posude, u suštini jedan narod, isključujući desnu obalu Dnjepra, i to ne celu.

kijev0

6.

Stoga – ne sa tačke gledišta informacija, jer sad sve što se govori spada u dezinformacije i informativni rat, nego sa tačke hladne političke i geopolitičke analize – treba prihvatiti odluku o podršci Moskve novoj jugoistočnoj državi. To Putin može da usvoji ili odbaci, ali to je prihvaćeno logikom istorije. Prema tome, svim silama je nužno delovati tako kao da se već dogodilo.

7.

Moskva je pružala podršku onim prijateljima koji su i sami bili spremni da se brane. Dakle, samoorganizacija jugoistočnog političkog formiranja krajnje je aktuelna.

8.

Sada sledi borba na granici između dve Ukrajine. Kao minimum, dužinom Dnjepra. Ali u našem je interesu da je guramo što je više moguće prema zapadu, što bi dovelo do maksimalnog udaljavanja vojska NATO od ruske granice. Dakle, najbolji način obrane je napad. Uzmite primer Desnog sektora – galicijskim nacionalistima potrebna je cela teritorija – i njihova i naša. Nama ne treba njihova teritorija, no na tu drskost treba odgovoriti smelo. Za Kijev su se mnogo puta u ruskoj istoriji borili zapadni (galičko-voljinski) i istočni (vladimirsko-moskovski) knezovi. Ako su nacisti tako uvereni da je Kijev čvrsto uz njih, neka pokušaju ući u Donjeck, Harkov i Simferopolj. Vreme je da se borba prenese na neprijateljsku teritoriju. Kijev je ruski grad, to je naš grad.

9.

Idemo na Zapad!

Prevod Alen Horvat

Evroazija

 

Svet
Pratite nas na YouTube-u