„ORIJENTALNI PREGLED“: CENA KOJU ĆETE PLATITI U UKRAJINI, PREDSEDNIČE OBAMA

Od svih „zainteresovanih strana“ u ukrajinskoj krizi Rusija je jedina globalna sila koja je...

Od svih „zainteresovanih strana“ u ukrajinskoj krizi Rusija je jedina globalna sila koja je pokazala sposobnost da deluje unutar međunarodnog prava i da donosi odgovorne i suverene odluke

Sjedinjene Američke Države izgubile su juče [28. februara – prim. ur.] propagandni rat u Ukrajini. Predsednik Obama dao je neodlučnu i bezumnu izjavu koju je „Vašington post“ naslovio „Postojaće cena“ (There will be costs).

Izgovorio je opšta mesta poput: „Ukrajinski narod zaslužuje priliku da odluči o sopstvenoj budućnosti“, predložio Rusiji da bude „deo napora međunarodne zajednice da podrži stabilnost i uspeh jedinstvene Ukrajine“, žalio za navodnim „povredama ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta“ i tvrdio da „Sjedinjene Države podržavaju napore (ukrajinskih) vlasti i zalažu se za suverenitet, teritorijalni integritet i demokratsku budućnost Ukrajine“.

Čini se da vlast SAD nije bila spremna za razvoj ukrajinske krize. Sinhronizovano delovanje novih vlasti na Krimu (new Crimean authorities) sa konferencijom za štampu (press-conference) izgnanog predsednika Viktora Janukoviča (Victor Yanukovych) u Rostovu na Donu dalo je nespornu pravnu prednost drugoj strani u Ukrajini, koja nije spremna da prihvati nelegitimnu „vladu“ koju je u Kijevu pre tri dana postavila divlja „evro-rulja“ (the rowdy Euro-mob). SAD nemaju opipljivog načina da destabilizuju Krim, koji de facto kontrolišu ukrajinski antipučisti, dok je pravni status Viktora Janukoviča (šta god o njemu mislili kao čoveku i političaru) neosporiv.

Od samog početka krize u Ukrajini bilo je jasno da je cilj SAD nije da nametnu proamerički režim u Kijevu, već da od Ukrajine napravi problem u odnosima Rusije i Evrope. Krvavi pir na Trgu nezavisnosti organizovan je kako bi uvukao Rusiju u vrtlog ukrajinskog haosa. Stratezi u Vašingtonu mislili su da će Moskva neoprezno ući u prljave igre Poljske, Mađarske i Rumunije oko „federalizacije Ukrajine“ i ulične borbe sa fašističkim bandama u Kijevu.

Kremlj je u subotu [1. marta – prim. ur.] prekinuo (broken) svoj vešti politički odmor posle sinoćneg napada na krimski MUP u Simferopolju, koje su izvele neidentifikovane specijalne jedinice poslate iz Kijeva. Do tog trenutka, rusko „nedelovanje“ bilo je daleko snažnije od hiljada nervoznih poteza Kijeva i izjava Vašingtona. A delovanje će biti daleko impresivnije.

Od svih „zainteresovanih strana“ u ukrajinskoj krizi, Rusija je jedina globalna sila koja je pokazala sposobnost da deluje unutar međunarodnog prava, i da donosi odgovorne i suverene odluke.

Današnji Krim je verovatno jedini region gde se u stvari dosledno primenjuje Ustav Ukrajine (Constitution of Ukraine). Plebiscit o proširenoj autonomiji, najavljen (announced) za 30. mart 2014, bio je raspisan u punom skladu sa državnim zakonima. Rusko vojno prisustvo na Krimu takođe je regulisano rusko-ukrajinskim sporazumom iz 1997. o ruskoj mornaričkoj bazi u Sevastopolju (Russian Navy base in Sevastopol). Novu vladu Krima, za razliku od kijevske, imenovalo je lokalno zakonodavstvo posle propisne pravne procedure (legal procedure).

Moskva ima jednostavnu poruku za predsednika Obamu. Mi smo jedini pravi garant suvereniteta Ukrajine. Mi štitimo život njenog predsednika, kojeg je izabrao narod Ukrajine na slobodnim izborima 2010, od pretnji smrću nelegitimne „nove vlasti“. Za razliku od vas, mi se nismo mešali u unutrašnje stvari Ukrajine tokom protekla tri meseca, dok je vaš pomoćnik državnog sekretara delio kifle „mirnim demonstrantima“ u Kijevu i psovao vaše evropske partnere. Mi smo poštovali slovo i duh međunarodnog prava, sviđalo nam se to ili ne. I danas mi nudimo nadu milionima Ukrajinaca koji kategorički odbacuju režim „Banderista“ [pristalica Stepana Bandere – prim. ur.] u Kijevu (banderist authorities in Kiev). Mi smo ti koji brane pravo Ukrajinaca da odluči sopstvenu budućnost.

A vi ćete odgovarati za milijarde dolara investirane (billions of dollars invested) godinama u fantomski projekat „Narandžaste revolucije“ u Ukrajini, koja je u drugoj inkarnaciji postala „Smeđa“ (turned Brown). Vi ćete odgovarati što su vaši zvaničnici i kongresmeni mesecima podstrekivali (incitements) nerede i građansku neposlušnost protiv legitimne vlasti u Ukrajini. I vas ćemo smatrati odgovornim za priznanje kijevske „vlade“ (recognition of the Kievan shady “cabinet”), koja ne samo da nema bilo kakvu podršku ukrajinske javnosti, već ni sredstva da obezbedi minimalnu osnovu za život i vladavinu prava u ovoj zemlji od 45 miliona stanovnika izgubljenoj u nepostojećoj „tranziciji“, koju su izmislili vaši propali spoljnopolitički konsultanti. To je cena koju ćete vi platiti u Ukrajini, predsedniče Obama.

„Orijentalni pregled“ (Oriental Review) je „nezavisni Internet portal sa sedištem u Moskvi, usredsređen na aktuelna politička pitanja u Evroaziji i šire“

Sa engleskog Nebojša Malić

Izvor Oriental Review/Stanje stvari, 03. 03. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u