SKUP ANTIFAŠISTIČKE PODRŠKE PRED AMBASADOM RUSIJE U BEOGRADU

Ambasade Ruske Federacije u Beogradu – u organizaciji Pokreta Dveri, uz učešće studentskog omladinskog...

Ambasade Ruske Federacije u Beogradu – u organizaciji Pokreta Dveri, uz učešće studentskog omladinskog udruženja Srpski kod i udruženja motociklista Srbije, udruženja Ćirilica i portala Fakti – danas je održan skup podrške Rusiji u borbi protiv nacizma u Ukrajini.

Istovremeno su identične skupove podrške u saradnji sa Dverima upriličili i Srbi u Crnoj Gori i Republici Srpskoj, a na inicijativu predsednika Skupštine AP Kosovo i Metohija Slavka Stevanovića podrška Vladimiru Putinu, Rusiji i ugroženom narodu u Ukrajini stigla je i od Srba okupljenih na Trgu Šumadija u Kosovskoj Mitrovici.

Na skupu u Beogradu su govorili članovi Starešinstva Pokreta Dveri Vladan Glišić, Zoran Radojičić i Srđan Nogo, zatim prof. dr Mila Alečković i dr Miša Đurković (Srpski kod), a skup je završen tako što je delegacija Pokreta Dveri predala pismo za Ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Vasiljeviča Čepurina.

Skup pred Ambasadom okupio je mnoštvo srpskih rodoljuba, rusofila i antifašista. Vijorile su se državne zastave Srbije i Rusije, zastave Pokreta Dveri i Srpskog koda, a najupečatljiviji među transparentima bili su oni sa parolama „Ne u NATO – Studenti Beograda“, „Krim je Rusija – Kosovo je Srbija“, „Braćo – mi smo s vama“, „Ne u EU“…

Događaj je privukao pažnju domaćih medija, pre svega agencija, a svoje novinarske ekipe su poslali i Prvi kanal Ruske državne televizije i Russia Today. 

Otvarajući skup, Vladan Glišić je poručio da evromajdan nije borba za ljudska prava i bolji standard života nego zavera tajkuna, fašista i zapadne ekspanzije na Ukrajinu i Rusiju.

Citirajući britanski „Gardijan“, Glišić je podsetio da je jedan od ključnih lidera evromajdana i puča u Kijevu Oleg Tjagnibok 2010. odlikovan ordenom veterana SS divizije „Galicija“, kao i da je početkom ove godine u Lavovu organizovao bakljadu sećanja na Stepana Banderu, vođu ukrajinskih nacista u Drugom svetskom ratu.

„Dakle: koga podržavaju Barak Obama i Ketrin Ešton kada podržavaju Tjagniboka i njegov pokret „Svoboda“? Zato je zaštita ruskog i ukrajinskog naroda od strane ruske vojske, ruske države i predsednika Putina deo opštečovečanske borbe protiv najvećeg zla 20. veka – nacizma, a ne samo unutarukrajinska ili ruska stvar“,zaključio je Glišić.

Zoran Radojičić je istakao da „planeri, podstrekači, organizatori i izvršioci ne biraju sredstva – u njihovim aktivnostima su prisutni akti terorizma, nasilja, čak se otvoreno propagira ideologija nacizma i fašizma. Njima se treba suprotstaviti mudro, odlučno i hrabro – kako rukovodstvo Rusije to i čini“.

Srđan Nogo je istakao da srpski narod – možda najbolje na svetu – razume šta se trenutno dešava u Ukrajini.

„Mi smo na svojoj koži osetili kako izgledaju demokratija i ljudska prava koje uvode NATO i EU. Upravo je Zapad taj koji je uništio međunarodno pravo kada se raspadala Jugoslavija. Onda su nam pokazali zapadnu demokratiju kroz kolone izbeglica, hiljade mrtvih, bombe i uranijum. Srbija je bila 2000. godine prva žrtva obojenih revolucija i puča, baš onako kako se to pre neki dan desilo u Kijevu. Od tada smo izgubili suverenitet, teritoriju i nacionalno dostojanstvo i nalazimo se na fatalnom putu ka EU, koji nas je koštao gubitka 500.000 sugrađana, 800.000 ljudi je ostalo bez posla, spoljni dug je povećan deset puta, a prirodni resursi su skoncentrisani u rukama zapadnih kompanija.“, rekao je Nogo.

Bitka za Ukrajinu nije samo pitanje Rusije i Ukrajine, već je to borba za sav slobodni svet. Srpski narod 25 željno čeka i sanja ovakav potez Rusije i konačno ga je dočekao! Borba za Krim je za Srbe istovremeno borba za Kosovo i Metohiju, Republiku Srpsku i samu Srbiju, i srpski narod želi da bude deo te borbe, poručio je Nogo i govor završio poklicima: Živeo Putin, Živela Rusija, Živela Srbija!

Uz ruske pesme – koje su se čule sa razglasa – i gromoglasan aplauz, delegacija Dveri je predala pismo Ambasadi. 

U pismu Ambasadoru Čepurinu, izražava se „puna podrška rukovodstvu Ruske Federacije, na čelu sa V. V. Putinom, u nameri da spreči pogrom nad stanovništvom ruskog govornog područja u Ukrajini i nadolazeću humanitarnu katastrofu.

Svedoci smo da zapadni centri moći krše sve norme međunarodnog prava, podstiču i aktivno pomažu određene grupacije i pojedince u Ukrajini da nasilno osvoje vlast. Osnovni cilj je da Ukrajina postane članica NATO pakta, čime bi ovaj vojni savez izašao na granice Rusije.

Danas ceo srpski narod pažljivo prati tu borbu protiv onih protiv kojih su se borili naši dedovi i očevi, sa kojima smo se i mi borili potkraj 20. veka – znajući da mora pobediti Istina i Pravda !

Zajedno do pobede!“.

Autor Diana Milošević

Izvor Fakti, 03. 03. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u