„POLITIKA“: MOGU LI DVERI U PARLAMENT?

Na prošlim izborima je ovaj pokret bio iznenađenje, kojem je malo nedostajalo da uđe...

Na prošlim izborima je ovaj pokret bio iznenađenje, kojem je malo nedostajalo da uđe u parlament. Koliko im nedostaje u ovoj kampanji

Na prvi pogled ništa zajedničko nemaju Jasmina Vujić, profesor na Fakultetu za nuklearnu tehniku u Berkliju, u istoriji SAD prva žena – dekan ovog fakulteta, i Vesna Kalabić, unuka Nikole Kalabića i predsednica Ravnogorskog pokreta, penzionisani korektor u valjevskoj štampariji sa penzijom od 8.000 dinara. I nemaju, osim što su se, rame uz rame, našle na izbornoj listi Pokreta Dveri, pa bi uradile „sve što i Putin u Rusiji”, a uz to bi „privele narodu” tajkune da vrate imovinu. Zabranili bi i gej parade u narednih 100 godina. Ovo je deo programa koji bi, kaže Boško Obradović, nosilac liste Dveri, sproveli kada bi došli na vlast.

Obradović je obećao da će posle izbora ući u Skupštinu Srbije, gde će se i ove žene zalagati za „porodičnu politiku” koja će narodu dati ministarstvo za očuvanje porodice, borbu protiv bele kuge, zakone o zaštiti prezaduženih porodica i samohranih roditelja.

Da će se za život Srbije, srpsku ženu, savez sa Rusijom, radnika i poljoprivrednika, ekonomski patriotizam i sve naše porodice i izboriti, Obradović je siguran jer se ne brine da li će preći cenzus.„Nikakva izborna krađa nas neće sprečiti da uđemo u parlament”, rekao je nosilac liste Dveri i podsetio da su na proteklim izborima 2012. godine, uprkos, kako kaže, krađi glasova imali 4,4 odsto.

Vesna Kalabić, unuka komandanta Gorske garde Draže Mihailovića, takođe uverava da će Dveri preći cenzus i da će uz njih napokon moći svima da kaže istinu o svom dedi, čija sudbina, kako navodi, okovana lažima kao tmurni oblak prati njenu porodicu, pa čak i unuke.

„Vreme je da ravnogorska, monarhistička i antikomunistička Srbija konačno dobije autentičnog predstavnika. Vreme je da sa Dverima izađemo iz dugogodišnjeg mraka i promenimo ovaj haos”, kaže Kalabićeva, zbog čega joj je spoj sa Dverima logičan i očekivan.

A da li će patriotizmom i zalaganjem za prekid odnosa sa EU i okretanjem Rusiji zaista uspeti da pridobiju glasače i ostvare ono što im je izmaklo 2012?

Vladan Glišić kaže da imaju sigurno biračko telo jer su privukli doskorašnje političke apstinente ali i razočarane naprednjake, demokrate i bivše birače ostalih stranaka kojima je dosta lažnih obećanja.

Ali da su Dveri zaista osigurale cenzus nije siguran Branko Radun, politički analitičar, koji Glišićevu procenu smatra subjektivnim osećajem. Radun veruje da bi verovatno bolje prošli da su, recimo, privukli nekog sportistu ili poznate ličnosti.

„Mislim da imena na njihovoj listi poput Vesne Kalabić, Jasmine Vujić ili Slavka Stevanovića, predsednika Skupštine Kosova i Metohije, neće mnogo uticati na popularnost pokreta. I to pozicioniranje kao rusofilno-patriotskog pokreta visi u vazduhu”, kaže Radun.

Dveri su, međutim, izgradile reputaciju upravo u određenim patriotskim i pravoslavnim krugovima organizovanjem tribina i predavanja. Činjenica je i da sada privlače mladu, patriotski nastrojenu publiku, a Vladan Glišić tvrdi da su veliku podršku dobili jer su se Vesna Kalabić i pomenute ličnosti našli na samom vrhu njihove izborne liste.

Dveri su primećene i zbog toga što su jedini u kampanju krenuli iz Raške oblasti kojoj su, objašnjava Glišić, leđa davno okrenuta.

Ubeđeni u svoju snagu, sigurni su da će biti političko iznenađenje 16. marta, dok Radun veruje da što pre moraju da nađu bolji način da to i ostvare.

„Čedomir Jovanović se, eto, za cenzus bori tako što napada Ivicu Dačića. Možda je taktička greška što se nisu udružili sa radikalima i DSS-om. Zanimljivo je šta će se desiti sa njima i ostalim strankama koje se vrte oko cenzusa. Kako će na političku konfiguraciju uticati ako ne prođe nijedna – URS, LDP, Dveri ili Tadićeva nova stranka? Ili ako svi prođu? Mada, Dveri bi, ako pređu više od četiri odsto, mogle da ugroze poziciju DSS-a”, kaže Radun.

Pokret 16. marta izlazi pod parolom „Dveri, snaga naroda”, a Radun veruje da se ova snaga raspršila, malo kod radikala, a više u DSS.

„Nekada su smatrani nekom vrstom klerikalne organizacije i od tada jesu napredovali, ali nisam siguran da baš drže monopol nad patriotizmom i pravoslavljem. Stoga se sa radikalima preklapaju u delu biračkog tela. Radikali sa pristalicama pridobijenim u poslednja dva meseca i DSS sa dobrom kampanjom oslabili su Dveri”, smatra Radun.

Nemaju snagu iz 2012. godine

Vladimir Pejić, direktor agencije „Faktor plus”, kaže da Dveri imaju svoje glasače, ali da nemaju snagu kakvu su imali 2012. godine.

„Desna strana političke scene je heterogena. Dveri nemaju dovoljnu medijsku pažnju. Sigurno je da ih slabi publicitet SRS-a. Kada bi se desnica udružila, verovatno bi imali oko 15 odsto”, kaže Pejić. 

Autor Lj. Perović

Izvor Politika, 05. 03. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u