SLOVENSKO DRUŠTVO I ZADUŽBINA VLADIMIRA HRABROG: POSTAVLjANjE POKLONIČKOG KRSTA

Održaće se i dvodnevna naučna konferencija „Pouke Velikog rata 1914-1918. Rusija i Srbija –...

Održaće se i dvodnevna naučna konferencija „Pouke Velikog rata 1914-1918. Rusija i Srbija – istorijski saveznici“

U vremenu od 28. jula do 1. avgusta planirano je da se u Srbiji održe memorijalne manifestacije posvećene Prvom svetskom ratu.

U 2014. godini obeležavaće se stoleće od početka Prvog svetskog rata. U Rusiji se tim povodom po prvi put planiraju manifestacije velikih razmera. Ima još jedna zemlja za koju je taj jubilej posebno značajan – Srbija. U srpskom društvu sećanja na Prvi svetski rat nose onaj isti, stožerni karakter za nacionalno razumevanje događaja u HH veku, kao što ga u Rusiji imaju zbivanja u Velikom otadžbinskom ratu.

U Topoli će 1. avgusta biti postavljen petometarski, belokameni Poklonički krst (na slici) u znak počasti srpskim i ruskim junacima iz Prvog svetskog rata, s izrezbarenim na njemu Raspetim Spasiteljem, pred kojim stoje sv. Car Nikolaj, koji je u rat stupio u želji da bratski srpski narod zaštiti od poruganja, i sv. Car Lazar, kao simvol duhovnih stremljenja Srbije.

Tom događaju će prethoditi dvodnevna naučna konferencija „Pouke Velikog rata 1914-1918. Rusija i Srbija – istorijski saveznici“, kao i raznovrstan kulturno-umetnički program.

Konferencija se priprema uz učešće Fonda istorijske perspektive, Ruskog instituta strateških istraživanja i Zadužbine Vladimira Hrabrog.

Na konferenciji je planirano učešće direktora RISI, magistra istorije L. P. Rešetnjikova, predsednika FIP, doktora istorijskih nauka N. A. Naročnicke; predsednika Zadužbine Vladimira Hrabrog I. B. Jesinske, naučnog saradnika RISI K. A. Zaleskog, doktora filoloških nauka MGPU I. G. Mineralove i dr.

Sa srpske strane, na konferenciji je predviđeno učešće Istorijskog instituta SANU, Istorijskog muzeja Srbije i Instituta za strategijska istraživanja pri Ministarstvu odbrane Srbije.

Sva pitanja u vezi održavanja konferencije usaglašena su s Izvanrednim i opunomoćenim ambasadorom Srbije u Rusiji Slavenkom Terzićem.

Konferencija će biti završena koncertom duhovnih i narodnih horova. Istog dana održaće se svečana ceremonija bratimljenja srpskog grada Topola i ruskog grada Borovska.

Organizatori manifestacije su Zadužbina Vladimira Hrabrog iz Moskve i Slovensko društvo iz Kraljeva, u saradnji s Opštinom Topola.

U Topoli, 3. III 2014.

Predsednica Zadužbine Vladimira Hrabrog Irina Jesinska

Predsednik Slovenskog društva Dragan Bukovički

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u