SNIMAK TELEFONSKOG RAZGOVORA: SNAJPERISTE U KIJEVU ANGAŽOVALA OPOZICIJA

Sada je sve jasnije i jasnije da iza snajpera nije bio Janukovič, već neko...

Sada je sve jasnije i jasnije da iza snajpera nije bio Janukovič, već neko iz nove koalicije, rekao Urmas Paet

Dok su poslanici partije Batkovščina u Vrhovnoj radi dostavili predlog da se Ukrajina učlani u NATO, jer „vanblokovski status ne daje zemlji garancije bezbednosti”, generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen poručio je da Kijev ima „važnije probleme” od pristupanja NATO-u, mada „vrata alijanse ostaju otvorena”.

Problemi su iskrsli i za evropske zvaničnike jer se na „Jutjubu” pojavio pro„cureli” snimak telefonskog razgovora visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton na kojem se čuje da je estonski šef diplomatije Urmas Paet informiše kako su demonstrante i policajce na kijevskom Majdanu „ubijali isti snajperi”, koje su iznajmili lideri pokreta „Majdan”.

„Sada je sve jasnije i jasnije da iza snajpera nije bio opozvani ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, već neko iz nove koalicije”, rekao je Paet tokom telefonskog razgovora sa Eštonovom, dodajući da je pričao sa doktorkom koja je lečila ljude pogođene hicima iz snajpera u Kijevu, a koja je rekla da su i demonstrante i policiju gađali isti ljudi. Na tu informaciju Ešton je reagovala rekavši: „Pa, da… to je, to je strašno”.

„Mislim da to želimo da istražimo. Nisam za to čula, to je interesantno bogami”, kazala je Ešton.

Paet je dodao i da mu je doktorka Olga Bogomolec pokazala i fotografije i rekla da je to „isti potpis, isti tip metaka i da zaista uznemirava što nova koalicija ne želi da istraži šta se zapravo dogodilo”.

Snimak su, navodno, na internet postavili pripadnici Službe bezbednosti Ukrajine, lojalni svrgnutom Janukoviču.

Premijer Jacenjuk izjavio je da očekuje da će i Rusija dati „obećanu drugu tranšu od dve milijarde dolara, kojom je trebalo da bude plaćen dug za gas”. Ali, u intervjuu za AP, on je izrazio i bojazan da će „ruske snage izvršiti invaziju izvan Krima” i spremnost da se Krimu da veća autonomija. Krim je odbio da o tome pregovara sa „nelegitimnom vlašću”.

Ukrajina je zvanično obavestila Rusiju da nije u stanju da plati celu sumu duga za februar, informisao je predsednika Vladimira Putina direktor „Gasproma” Aleksej Miler.

Otvarajući zasedanje Visokog evroazijskog ekonomskog saveta, Putin je skrenuo pažnju na veoma lošu ekonomsku situaciju u Ukrajini i pozvao zemlje članice Carinske unije da razmisle o negativnim posledicama za tržište EU.

„Treba zajedno da razmislimo kako da zaštitimo naše proizvođače i izvoznike, ali i da se pozabavimo pitanjem pomoći bratskoj državi. Moramo da učinimo sve da pomognemo našim partnerima da izađu iz teške situacije u kojoj se nalaze”, rekao je Putin.

S druge strane, u Savetu Federacije Rusije priprema se projekat koji omogućava zvaničnoj Moskvi da, u slučaju primene sankcija prema Ruskoj Federaciji, njenim građanima ili ustanovama, može da zamrzne imovinu evropskih i američkih kompanija koje rade u Rusiji.

Prema izjavama ruskih zvaničnika, u Ukrajini više nema ruske vojske – vojnici Crnomorske flote su u bazama. Ministar odbrane Sergej Šojgu nazvao je provokacijama fotografije i video-snimke na kojima ljudi u uniformama, bez ikakvih oznaka, „priznaju” da su iz Rusije. Predstavnici Krima tvrde da granice čuva više od 1.000 dobrovoljaca zajedno s borcima „Berkuta”.

I dok je na Krimu sve mirno, u Donjecku građani protestuju protiv gradonačelnika kog im je nametnuo Kijev. Milicija je morala da evakuiše ljude iz zgrade administracije jer je u zgradi nađena, prema nekim informacijama, „mina”, prema drugim, „granata”. Protesti se ne smiruju.

„Interfaks” javlja da je u Kijev stiglo oko 300 „stranih najamnika” koje obično zovu „vojnicima sreće” i koji su učestvovali u borbama u Avganistanu i Iraku. „Vzgljad” tvrdi da je stigao i veliki broj vojnika iz SAD.

Autor Ljubinka Milinčić

Izvor Politka, 05. 03. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u