ZAŠTO JE KRIZA U UKRAJINI ODLIČAN POTEZ SAD

BRANKO PAVLOVIĆ Ovo će biti godina sukoba, u kome će se Srbija bez ostatka...

BRANKO PAVLOVIĆ

Ovo će biti godina sukoba, u kome će se Srbija bez ostatka staviti na stranu SAD, a Srbi bez ostatka na stranu Rusije

Kriza u Ukrajini je toliko dobra za poziciju SAD da je naivno misliti kako će doći do nekog smirivanja u dogledno vreme. Prethodni uspeh Obamine administracije koji se jedino mogao meriti sa Ukrajinom je preobraćenje Erdogana, koji je bukvalno u danu odlučio da uđe u neformalni rat protiv Sirije i uspostavi saradnju sa Izraelom.

Smirivanje u Ukrajini je zamislivo jedino u scenariju po kome se SAD dobrovoljno odriču prednosti koju su ostvarili. Oni koji u to veruju mogu odmah da prekinu sa čitanjem ovog teksta.

Amerika destabilizacijom Ukrajine ostvaruje uvod u destabilizaciju Rusije, na jednoj strani, a na drugoj, ugrožava ekonomske interese Nemačke i time destabilizuje EU i evro. Naravno da postoje i prednosti vezane za vojni budžet SAD, NATO itd., ali u ovom tekstu ta pitanja ostavljam po strani.

lavrovkeri

DESTABILIZACIJA RUSIJE

Jedan nivo destabilizacije koji je očigledan odnosi se na rušenje autoriteta Rusije kao države koja poštuje međunarodne norme i na tome se neću zadržavati.

SAD će izvesno ponovo pokrenuti ceo arsenal protiv Putina, od terorista na Kavkazu, preko podjarivanja nacionalnih tenzija, do raznih grupa za tzv. zaštitu ljudskih prava. Ideja je da osnovnu temu – ekonomske sankcije pritv Rusije – neprekidno drže u javnosti kako bi ona postala takoreći sasvim razumljiv potez koji se, ni pored najboljih namera SAD, nije mogao izbeći. Od sankcija bi najveću štetu imala Nemačka, a ne Rusija. Ali prvo da objasnim zašto Rusija srednjoročno ne bi trpela štetu.

Pre svega zbog toga što u najcrnjem scenariju sankcija Rusija bukvalno sve što izvozi može da plasira u Kinu, i to u istim količinama. Obrnuto, EU ne može da nadomesti gas i dobar deo metala i drugih sirovina osim ako, kada je gas u pitanju, ne pređu na nuklearnu energiju (što pravi Nemačkoj veliki problem ne samo politički zbog tradicionalno jakih zelenih nego uništava ulaganja u solarnu energiju, gde je Nemačka izbila na vrh u svetskim okvirima).

Pad akcija nema nikakvog značaja za privredu Rusije, pa ni pad akcija Gasproma. To bi bilo važno kada bi Rusija htela da privatizuje Gasprom. Ili u slučaju kada Gasprom ne bi u dovoljnoj meri imao pristup bankarskom sektoru, što sve takođe nije slučaj. Izvan toga pad akcija je poguban za berzanske špekulante, a nema značaja za privredu zemlje niti građane Rusije.

Na krizi u Ukrajini Rusija, na jednoj strani, gubi zbog povećanih izdataka za vojsku, koja, naravno, mora biti u stanju povećane borbene gotovosti, ali, na drugoj strani, dobija zbog povećane cene nafte a time i gasa na svetskom tržištu. Dakle i taj efekat je nulti.

Pad rublje je klasičan manevar Zapada, i to je najzanimljiviji aspekt. Evo zbog čega. Rusija greši kada brani rublju prodajući enormne količine dolara. Pravi odgovor je da puste da rublja dramatično padne. Uvozna roba postaje skupa, strane firme moraju da prodaju gomilu rubalja da bi izvukli devize iz Rusije, domaća roba postaje konkurentnija. U tome vidim najveću opasnost za Rusiju. Monetarnu politiku vode pogrešni ljudi. A to je najopasnije za bilo koju državu i možda glavna skrivena karta na koju računaju Amerikanci.

Pad vrednosti domaće valute, pa i rublje, opasan je samo za države koje imaju značajan inostrani dug. Onda taj dug u trenutku postaje nemoguće platiti. Rusija je neto poverilac, tako da uopšte nema taj rizik.

Monetarna politika je najzaniljivije pitanje i zbog toga što pokazuje problem koji nastaje tako što svako ko želi da se suprotstavi SAD-EU decenijama školuje stručnjake baš na zapadu da bi mogao da parira njihovim znanjem, a onda, kad tako odškolovane stručnjake rasporede na važna mesta kao što je Centralna banka Rusije, oni reaguju spontano (ili možda koruptivno) tačno onako kako maheri sa zapada očekuju. To je dobar nauk da stručnjake sa školovanja na zapadu prvo moraš ubaciti u neki finanasijski institut države na godinu dana, pa, kad ih reprogramiraš, tek onda ih puštaš na neka državna mesta. U međuvremenu bi bilo važno da se u vrhu državne strukture kao konsultanti angažuju ljudu poput slovenačkih stručnjaka, koji su vodili monetarnu politiku Slovenije do 2004 (bez obzira što je reč i mikroekonomiji u poređenju sa Rusijom), ili neka strateška finansijska ekipa iz Kine, ili da se pokloni poverenje drugim stručnjacima u samoj Rusiji, kojih sigurno ima itd.

Udar inflacije takođe nije problem zato što osnovne stvari za građanstvo, kao što su grejanje, prevoz, osnovne namirnice itd. i tako i tako proizvode u državnim firmama i uvek mogu indirektno da kontrolišu rast tih cena. Ostala inflacija može da bude i korisna ukoliko je oko 15 odsto.

Ukratko, destabilizacija Rusije, sa idejom ponovnog potčinjavanja ruskog interesa interesima zapada, je moguća ukoliko Putin u kratkom roku ne počisti iz sopstvenih važnih struktura sve kojima su lični interes ili vera u zapadnu propagandu iznad interesa ruske države. Ali, gledano iz ugla SAD, bez obzira na verovatnost uspeha destabilizacije, u krajnjoj instanci ovo je prilika koja se ne propušta. Posebno zbog činjenice da će Rusija izvesno samo jačati ako ne bude destabilizovana spolja. Drugim rečima, svaki naredni trenutak za destabilizaciju je za SAD gori od sadašnjeg.

rusivojska03

DESTABILIZACIJA NEMAČKE

Strateški interes Nemačke je da ima najbolju moguću saradnju sa Rusijom. Izvoz u Rusiju je izuzetno važan za privredu Nemačke, a ne samo pitanje energetike, o kojoj sam već govorio. Atmosfera zategnutih odnosa bitno otežava poslovanje nemačkih firmi u Rusiji. Ako se budu pravili politički ustupci Rusije, praviće se ili saveznicima ili baš SAD kao ključnom faktoru svake varijante hladnog rata. Ne Nemcima koji prate politički kurs SAD.

Zbog tako nastalog ekonomskog gubitka povećale bi se unutrašnje tenzije u strukturi nemačkog društva, a i time bi se smanjila manevarska sposobnost Nemačke da rešava ogromna nagomilana pitanja evrozone i EU. Kako je strateški interes SAD da evro nikada ne dostigne nivo na kome može da zameni dolar kao rezrvnu svetsku valutu, jasno je da će se od Nemačke zahtevati da tvrdo stoji na političkim pozicijama Amerike kada je Ukraina u pitanju. Merkelova je početno progutala udicu, a vreme će pokazati da li će i kada shvatiti da time urušava bitne interese same Nemačke.

JUŽNI TOK

Izvesno je da će prva ekonomska žrtva u ovom odmeravanju snaga biti Južni tok, i to baš tako što će ga Srbija opstruisati. Kako je to mudro i u osnovi dobro za Srbiju, izgleda da će nam objašnjavati nam lično Miki Rakić.

I za kraj, odlučne i oštre kontramere, koje Rusija najavljuje kao odgovor na eventualne ekonomske snakcije jesu dobar put, ali nedovoljan da se zaustavi napad na Rusku Federaciju iz svih razloga koje sam naveo. Ova godina će biti vreme sukoba, u kome će se Srbija bez ostatka staviti na stranu SAD. A Srbi bez ostatka na stranu Rusije.

 

Politika
Pratite nas na YouTube-u