JELENA ARSENOVIĆ: KOPAONIČKI KABARE

Srpskoj eliti ceo svet je kabare, a Srbija sa njima je Kabare za Oskara...

Srpskoj eliti ceo svet je kabare, a Srbija sa njima je Kabare za Oskara

“Skandal” na dodeli Oskara. Nekada neodoljiva i osobena, a sada ostarela Lajza Mineli došla je bez grudnjaka na svečanost za koju Holivud radi i živi celu bogovetnu godinu. Ispod jednostavnog plavog kompleta, više nalik na svilenu pidžamu pripadnika džet-seta, nazirale su se opuštene staračke grudi.

Da li zbog tog rušenja imidža večne mladosti, tek tokom večeri voditeljka ceremonije napravila je šalu na račun junakinje nezaboravnog Fosovog “Kabarea”. U Americi, dakle, ljudima ne daju da ostare, ako ne žele da budu ismejani, bez obzira na “stare zasluge”. Ili to moraju da urade sa stilom, u duhu omiljenog fotošopa.

U Srbiji? U Srbiji premijeru, guvernerki i drugoj političko-ekonomskoj “eliti” dozvoljavaju da budu duhoviti, da zapevaju i za pojas zadenu, kako to priliči pravim glumcima u pravim kabareima, i za to ih nagrađuju pobedom na izborima. U zemlji u kojoj deo naroda i bukvalno gladuje, koja ne zna gde su joj granice, čije vlade sastavljaju strane ambasade, spoljnu politiku vode strani centri moći, ne kažnjava se ni predaja državne teritorije, a kamoli uludo utrošeno vreme i državne pare, površnost, neozbiljnost i pusta frazeologija.

Svega toga nije manjkalo na ovogodišnjem Kopaoničkom biznis forumu, iliti srpskom Davosu, kako pretenciozno još nazivaju ovaj skup političara i privrednika.

Mora se priznati Dačiću hrabrost da se u jeku predizborne kampanje pojavi u društvu tajkuna za koje nije siguran da li će ih koliko sutra Vučić smestiti iza rešetaka. To je dobro raspoloženi odlazeći premijer i sam konstatovao, primećujući da ministara iz redova naprednjaka nema. (Najavljeni Zorana Mihajlović i Igor Mirović otkazali su dolazak u poslednji čas.)

Problem je što Dačić svoju hrabrost ne mora da dokazuje. Imao je petlju da sedne za pregovarački sto sa Hašimom Tačijem i džaba mu sada što se žali da bi mu pred izbore više odgovaralo da se sa njim potukao nego što se rukovao. “Ha, ha, ha”, smejala se srpska elita na ove premijerove dosetke. Čemu smeh, gospodo lovatori?

Dačićevoj prizemnosti, nesvesnosti šta mu je funkcija i koga predstavlja ili zamišljenoj slici kako oniži i bucmasti Srbin šamara nekadašnjeg vođu šiptarske paraformacije, čijem šarmu nije odolela ni Olbrajtova? Ili, možda, činjenici da je iz diplomatskog boks meča srpski premijer izašao totalno nokautiran, a to je baš smešno! Recite to Srbima u Štrpcu kojima ROSU upada u kuće, hapsi muške glave i pleni dokumentaciju suda koji još uvek radi po srpskim zakonima. To je baš smešno i Tači se sigurno zacenio!

Dačiću hrabrost ne nedostaje, ali pameti i dostojanstva, počesto. Opaskama u kojima je prizivao Stefana Nemanju i nemačkog cara Fridriha Barbarosu, te njihovo potpisivanje ugovora na kojem se Srbin, naravno, potpisuje imenom, a nepismeni German palcem, samo je još jedan jeftino upotrebljeni podatak iz prošlosti, a sve u duhu mitomanske mantre nekih od nas, da smo narod najstariji, da smo jeli zlatnim viljuškama dok je evropsko plemstvo oblizivalo prste. Takva retorika prolazi kod Dačićevih glasača i on to zna.

Koliko se to premijerovo šerečenje otelo kontroli da je i guvernerka bila isprovocirana da odreaguje “zavodljivo duhovitom” Dačiću. A bolje da nije, jer je kao “zamrznuta” funkcionerka SNS-a samo simbolično upotpunila sadržajno ništavilo vladajuće koalicije naprednjaka i socijalista.

– Posle vašeg kabarea, šta meni preostaje nego da vas uozbiljim – rekla je vazda ozbiljna Jorgovanka.

Ali kakva je to “ozbiljnost” bila? Vadi guvernerka mobilni i započinje čitanje odlomka iz nekog dela rumunskog filozofa Siorana?! Tek da se vidi da i ona Barbarosu za izbore ima.

Srpskoj eliti ceo svet je kabare, a Srbija sa njima je Kabare za Oskara.

Izvor Vesti, 06. 03. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u