ŠTA SU PRIORITETI MINISTARKE ENERGETIKE

DR ZORKA VUKMIROVIĆ / PROF. DR JASMINA VUJIĆ Da je ministarka čula preporuke stručnjaka, ne...

DR ZORKA VUKMIROVIĆ / PROF. DR JASMINA VUJIĆ

Da je ministarka čula preporuke stručnjaka, ne bi probala da raskine energetske sporazume sa Rusijom i ugrozi izgradnju Južnog toka

Srbija se već duže vreme suočava sa velikim izazovima u nastojanjima da obezbedi dovoljno električne energije i ostalih energenata, i da u isto vreme očuva životnu sredinu i obezbedi čistu vodu i zdravu hranu za svoje stanovništvo. Briga o ovim važnim resorima pripada Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine. Imajući u vidu da su oblasti energetike i zaštite životne sredine uvrštene u prioritete dugoročnog razvoja Republike Srbije, bilo je za očekivati da će resorno Ministarstvo uložiti ogromne napore da popravi očajnu situaciju koja postoji u ovoj oblasti. Bilo je takođe za očekivati da Ministarstvo u ovom teškom poduhvatu zatraži pomoć naših stručnjaka u zemlji i inostranstvu, univerziteta i instituta, kao i Srpske akademije nauka i umetnosti. Nažalost, to se nije desilo, i mi počinjemo da sumnjamo da su prioriteti ministarke na drugim mestima.

”ENERGETIKA I ŽIVOTNA SREDINA”

Shvatajući ozbiljnost situacije, Međuodeljenski odbor SANU ”Čovek i životna sredina” je organizovao u oktobru 2012. godine izuzetno uspešan naučni skup ”Energetika i životna sredina”. Osnovni cilj ovog skupa, prema rečima akademika Marka Anđelkovića, je bio da se se pozovu najpoznatiji stručnjaci u relevantnim oblastima, koji bi u okviru javne naučne i stručne diskusije razmotrili posledice po životnu sredinu od postojećih velikih energetskih izvora u Srbiji, i analizirali komparativne prednosti i nedostatke savremenih rešenja u oblasti energetike. Time su SANU i najpoznatiji stručnjaci u relevantim oblastima pokazali spremnost na otvoreni dijalog sa onima koji donose odluke, što bi trebalo da bude pravilo prilikom usvajanja bilo kog dokumenata od strateškog značaja za dugoročni razvoj jedne države. Nažalost, niko iz resornog Ministarstva nije prisustvovao ovom izvaredno važnom skupu iako su više puta bili pozvani.

Da li to znači da mišljenja i analize vrhunskih stručnjaka iz energetike i zaštite životne sredine nisu od interesa za resorno Ministarstvo? Da li to znači da je Ministarstvo već rešilo sve probleme ili da ministarka od velike zauzetosti nije imala vremena da uradi ono što joj u opisu posla?

Na osnovu recenziranih radova sa pomenutog naučnog skupa, uz uključivanje diskusija na panelima i zaključaka, SANU je publikovala izvanredno važnu monografiju, čija je promocija napravljena u maju 2013. godine. Nažalost, niko iz resornog Ministarstva nije prisustvovao ni ovoj promociji iako su više puta bili pozvani. Naši pokušaji u toku nekoliko meseci da stupimo u kontakt sa ministarkom da bismo joj predali primerke monografije sa zaključcima sa naučnog skupa u SANU nisu urodili plodom. Očigledno je da ili ministarka smatra da joj pri odlučivanju o važnim strategijskim projektima iz oblasti energetike i životne sredine pomoć naučnika i stručnjaka ne treba ili da njen cilj i nije unapređenje teške situacije u energetici i zaštiti životne sredine već dalje produbljivanje partokratskog jednoumlja.

juzni20tok0120Fonet

”U SLUŽBI PREOBRAŽAJA SRBIJE”

Izbegavanjem da se pojavi na naučnom skupu ili da primi primerke monografije ministarka nije imala prilike da sazna da, prema mišljenju učesnika ovog naučnog skupa, Srbija još uvek nema realnu dugoročnu strategiju u oblasti energetike i zaštite životne sredine i da se ta dugoročna strategija može doneti jedino uz poštovanje demokratske procedure uz učešće javnosti i stručnih i naučnih krugova u donošenju odluka o kapitalnim razvojnim projektima. Nije mogla da čuje da treba naročito izbegavati nametanje rešenja i ishitreno pretvaranje poruka Evropske unije u zakonske odredbe, bez objektivne tehničke i ekonomske analize za primenu tih zakonskih mera, što samo može dugoročno da šteti Srbiji. Nešto što je optimalno za razvijene zemlje ne mora da bude optimalno za Srbiju. Nije mogla da čuje da se pre bilo kojih dugoročnih strategijskih odluka moraju ne samo detaljno proučiti svi potencijalni energetski izvori, njihove prednosti i mane, stvarna proizvodna cena, njihov uticaj na životnu sredinu u toku celog radnog veka već da treba naročito obratiti pažnju na specifičnosti Srbije i njenu trenutnu finasijsku situaciju.

Da je ministarka imala vremena da prisustvuje ovoj naučnoj konferenciji i čuje preporuke stručnjaka, ne bi potpisala štetne ugovore sa nepostojećim kompanijama za izgradnju solarnih elekrana i vetrogenertora, i ne bi izabrala ove za Srbiju trenutno preskupe izvore električne energije, a takođe ne bi probala na svaki način da raskine energetske sporazume sa Rusijom i ugrozi životni interes Srbije u izgradnji Južnog toka.

Na kraju, ovakvo ponašanje ministarke i ne treba nikoga da iznenadi jer je ministarka pre stupanja na ovu dužnost u okviru projekta Praćenja rusko–srpskih odnosa napisala veoma oštru kritiku svih sporazuma koje je do tada Republika Srbija potpisala sa Ruskom Federacijom. Ovaj projekt je bio finasiran od strane Centra za međunarodne i bezbedne poslove ISAC (http://www.isac-fund.org), čiji je moto ”U službi preobražaja Srbije”, a čiji je cilj da doprinese ”preobražaju srpskog društva na njegovom putu ka integracijama u Evropsku uniju i NATO”. Ministarka je takođe članica organizacije East-West Bridge i zaposlila je svog kolegu, člana predsedništva ove organizacije, kao državnog sekretara u ministarstvu za energetiku. Interesantno je takoće da je taj državni sekretar u svojoj biografiji na sajtu Ministarstva zaboravio da pomene da je nedavno izabran za generalnog sekretara novostvorenog srpskog ogranka Trilateralne komisije.

Dr Zorka Vukmirović je potpredsednik Organizacionog odbora naučnog skupa SANU ”Energetika i životna sredina”

Prof. dr Jasmina Vujić je član Naučnog odbora naučnog skupa SANU ”Energetika i životna sredina”

Politika
Pratite nas na YouTube-u