VOJISLAV KOŠTUNICA: UKRAJINA JE POKAZALA DA ČLANSTVO U EU NIJE DOBROVOLjNO, VEĆ PRISILNO

Ne bismo ušli u koaliciju sa onima koji državu vide u Evropskoj uniji Građani...

Ne bismo ušli u koaliciju sa onima koji državu vide u Evropskoj uniji

Građani 16. marta biraju između pogubnog puta ka članstvu u EU i političke neutralnosti Srbije koja bi obezbedila ekonomski razvoj i slobodu države.

Tako Vojislav Koštunica, lider DSS, za „Novosti“ opisuje predstojeću političku bitku i poručuje:

— Ovo nije sukob između vlasti i opozicije, već između dve potpuno suprotstavljene politike. Na jednoj strani su SNS i sve parlamentarne stranke vlasti i opozicije koje pogubno hrle u EU, a na drugoj DSS, koja je za političku neutralnost. Približavanje i članstvo EU nanelo bi Srbiji nesagledivu državnu, ekonomsku i nacionalnu štetu. U evrofanatičnoj politici vidim ekstremnost, dok je politička neutralnost umerena, razložna i u interesu Srbije.

Ali većina stranaka tvrdi da su članstvo u EU, uz najbolje odnose sa Rusijom i ostalim zemljama, uslov za razvoj Srbije…

— Srbija bi mogla da se razvija i da se zapošljava samo kad ne bi vodila politiku evropskih integracija. Zbog SSP smo do sada izgubili milijardu i po evra na carinama. Od ove godine šteta će biti uvećana, jer se omogućava bescarinski uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU. Već od 2017. stranci će moći da kupuju naše zemljište. To je siguran put uništenja Srbije.

Šta vi nudite kao alternativu?

— Na tom bespuću ka EU mogli bismo da izgubimo nešto što je za našu privredu najpovoljnije i najizglednije, a to je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, koji jedini mi imamo. I razvijene zemlje EU čupaju se iz krize tako što se preorijentišu na rusko tržište. Alternativa je ekonomija političke neutralnosti, koja znači život i razvoj, nasuprot dogmi o EU.

Isključujete li potpuno postizborni savez sa strankama koje Srbiju vide kao članicu EU?

— Možemo da budemo samo u onoj vlasti koja vidi da je interes Srbije u slobodnom razvoju zemlje i u političkoj neutralnosti. Tu našu politiku ne bismo žrtvovali zarad vlasti.

Jesu li vam bliži Dveri i radikali, koji se zalažu za evroazijske integracije?

— Bliži su utoliko jer su protiv ulaska Srbije u EU. Ali već u narednom koraku se pokazuju i razlike. Te stranke ne podržavaju političku neutralnost države.

Zašto da građani glasaju za vas kad ste sa tom politikom zasad osuđeni na opoziciju?

— Građani sve više osećaju da je odnos države prema EU suštinsko i životno pitanje. To je za njih važnije od kalkulacije da li će DSS ući u vlast ili ne. Vreme radi za nas i uveren sam da je budućnost Srbije u političkoj neutralnosti.

Može li se desiti da se posle izbora formira široka koalicija koja će da promeni Ustav Srbije?

— Dvotrećinska većina za promenu Ustava mogla je i do sada da se formira u skupštini. Ali ona nije dovoljna. Za promenu preambule i svih bitnih delova neophodan je referendum. A narod nikad ne bi glasao protiv sebe i svoje države.

Zašto su sa liste DSS izostali funkcioneri poput Siniše Kovačevića ili Sande Rašković Ivić?

— U DSS postoji živa rasprava i svačije mišljenje se čuje. O svim strateškim i taktičkim temama, raspravljalo se naširoko i odlučivalo demokratski. U toj proceduri, stranački organi su i usvojili listu poslaničkih kandidata. I oni koji nisu na listi imaju široko polje za stranačko delovanje.

Da li bi Srbija trebalo zvanično da se izjasni povodom krize u Ukrajini?

— Događaji u Ukrajini dokazuju ispravnost političke neutralnosti. Kriza u toj zemlji izazvana je samo zato što su vlasti zaključile da ne treba potpisati SSP. EU je zato izvršila pritisak, podržala nasilje i destabilizovala državu. Dakle, pristupanje EU nije dobrovoljno, već je stvar prisile. U Ukrajini je EU pokazala svoje pravo lice.

Prištinske vlasti su grubo sprečile da organizujete miting. Jeste li dobili ikakvo objašnjenje?

— Nisam hteo da napustim Kosovo i na Jarinju je trajala višesatna rasprava sa službenikom Euleksa. Susret sa građanima na Jarinju pokazao je kakav je stvarno njihov položaj i koliko su oni ugroženi posle svih briselskih sporazuma.

Hoćete li podržati projekat „Beograd na vodi“?

— Kao čovek koji je ceo život proveo u Beogradu i koji ga stvarno voli, smatram da se na ovaj grad ne može „nakalemiti“ nešto što je potpuno u suprotnosti sa njegovim duhom. Beograd se razvijao vekovima, kombinujući tradicionalno i moderno, i sačuvao je dušu. Pitam se, kako bi zvučao „Lament nad Beogradom“ Miloša Crnjanskog uz ovako nešto neprirodno što se planira nadomak Saborne crkve i Beogradske tvrđave. Nicale su i ranije moderne građevine, ali se pazilo da se ne naruši prepoznatljivost grada. Možda je sada namera da se promeni istorijska svest srpskog naroda. Teši me to što je taj projekat nesprovodljiv i nerealan.

Autor Predrag Vasiljević

Izvor Večernje novosti, 06. mart 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u