DODIKOVA PETA KOLONA: BANjALUČKE NOVINE GURAJU SRBE U NATO

Tekst se pojavio samo tri dana nakon informacija da je NATO bacio više od...

Tekst se pojavio samo tri dana nakon informacija da je NATO bacio više od 10 tona uranijuma na Kosovo tokom bombardovanja SRJ

Banjalučki dnevni listovi “Nezavisne novine” i “Glas Srpske” objavljuju seriju tekstova o NATO, promovošiću na taj način ovu vojnu alijansu u javnosti Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Posljednji takav tekst ne bavi se ulogom NATO u BiH već direktno sugeriše kako bi Republika Srbija trebala postati članica ove vojne alijanse.

“Srbija ima jedinstvenu priliku da postane regionalni lider, ali to neće moći ostvariti ako ne postane članica NATO. U situaciji u kojoj cijeli region i sve zemlje u bližem i daljem okruženju Srbije teže ka članstvu u ovoj vojno-političkoj organizaciji, ona ostaje marginalizovana i ne može u potpunosti ostvariti svoj kapacitet koji bi inače imala. Srbija je već isprepletena s NATO kroz brojne projekte i učešće u raznim misijama u koje su uključene zemlje članice”, kaže za Nezavisne novine Aleksandar Radić, vojni analitičar iz Beograda.

“Srbija nema izbora osim NATO?”

Radić za banjolučke novine kaže kako Srbija u ovom trenutku više i nema izbora nego da ide u članstvo.

“Kako se sada čini, Vašington je spreman da prihvati faktičko stanje u nivou saradnje Saveza sa Srbijom i bez formalnog članstva. Takvo rešenje možda jeste korisno Americi, ali nije Srbiji”, objašnjava on.

Ovaj analitičar tvrdi da se zemlje regija distanciraju od Srbije, ali da će se to promijeniti samo ako Srbija postane član NATO.

Istakao je da nijedna srpska vlada dosad nije definisala šta znači pojam vojne neutralnosti, koja se propagira kao zvanična politika zemlje, dodavši da se većina aktivnosti sa NATO vodi na način da se o tome ne priča mnogo u javnosti zbog negativnog stava većine građana o članstvu.

NATO u borbi protiv korupcije?

Boris Viculin, direktor projekata Atlantskog savjeta Srbije, u istom tekstu je rekao da su odnosi Srbije i NATO u ovom trenutku formalno na nivou pred početak implementacije prvog Individualnog partnerskog akcionog plana (IPAP), koji definiše elemente i oblasti saradnje s NATO-om u periodu od dvije godine

“NATO pruža pomoć Ministarstvu odbrane Srbije i u drugim oblastima, kao što su smanjenje rizika od korupcije putem NATO inicijative za izgradnju integriteta u procesu smanjivanja rizika od korupcije”, dodao je on.

On navodi da je o visokom nivou odnosa Srbije i NATO nedavno za medije u Srbiji govorio general Ornelo Baron, koji je bio šef Kancelarije NATO za vezu u Beogradu. On je rekao kako Srbija trenutno učestvuje u implementaciji više od 40 zvanično dogovorenih partnerskih ciljeva kako bi se nastavila reforma sektora odbrane u skladu s vojnim standardima Alijanse.

“Nezavisne novine” i “Glas Srpske” su izdanja iste medijske kompanije, a tekst o Srbiji i NATO je dio očigledno sponzorisane serije tekstova, kako oni navode “o ulozi NATO-a u izgradnji bezbjednosti i očuvanju mira na teritoriji koju čine zemlje članice, kao i šta BiH dobija pristupanjem NATO-u, koje su prednosti članstva u ovoj organizaciji, te u kojoj fazi je proces priključivanja BiH”.

Tekst se u ovim novinama pojavio samo tri dana nakon informacija da je NATO bacio više od 10 tona uranijuma na Kosovo tokom bombardovanja SR Jugoslavije, čija se godišnjica uskoro obilježava. Četiri godine prije SR Jugoslavije, Sjevernoatlantska vojna alijansa je bombardovala Republiku Srpsku.

Izvor: Frontal, 07. 03. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u