SASTANAK MEDVEDEVA SA ALEKSEJEM MILEROM: ŠTA ĆEMO SA GASOM ZA UKRAJINU

Medvedev: Svako ko ne plati za isporučenu robu mora da shvati da će to...

Medvedev: Svako ko ne plati za isporučenu robu mora da shvati da će to imati štetne efekte

Medvedev: Kako je počela godina? Ima li nešto interesantno? Postoje li neke pozitivne stvari?

Miler: Dmitrij Anatoljevič! Pre svega bih želeo da napomenem da je Gasprom prošlu godinu zatvorio prilično uspešno. Dobili smo 487,5 milijardi kubnih metara gasa i značajno povećali obim isporuka gasa za izvoz. Ukupan obim isporuka gasa u Evropu je iznosio 162 milijarde kubnih metara gasa.

Kao glavni pravci snabdevanja korišćene su tradicionalne rute preko Ukrajine. Obim tranzita preko Ukrajine u Evropu u 2013. godini je porastao i dostigao više od 86 milijardi kubnih metara gasa.

Neprekidno smo povećavali obim isporuka i na drugim maršrutama. Konkretno, danas se preko gasovoda Severni tok gas it Rusije isporučuje u Nemačku, a Evropskoj Uniji za 24 časa isporučimo 100 miliona kubnih metara gasa.

U okviru projekta Južni tok, koji je jedan od prioritetnih projekata u investicionom programu Gasproma, strogo se poštuje grafikon izgradnje. Počela je izgradnja suvozemne deonica gasovoda na teritoriji Bugarske i na teritoriji Srbije. I prve isporuke gasa putem gasovoda Južni tok će stići u Evropu krajem decembra naredne godine. Na taj način dobijamo jednu dodatnu maršrutu za izvoz gasa.

U tekućem vremenskom periodu Gasprom je u završnoj fazi pregovora sa našim kineskim partnerima. Konkretno, skoro je pripremljen ugovor za snabdevanje Kine gasom. Ugovoreni rok – 30 godina. Očekujemo da u maju ove godine ugovor već može biti potpisan. Prvobitni obim isporuka gasa u Kinu, u skladu sa ugovorom iznosio je 38 milijardi kubnih metara gasa. Vi znate, to je resursna baza u istočnom Sibiru, ali sa kineskim partnerima je dogovoreno da čim ugovor za snabdevanje gasom iz istočnog Sibira bude potpisan, mi ćemo odmah početi pregovore za snabdevanje gasom i preko zapadne trase, a njena baza će biti u zapadnom Sibiru, koja je tradicionalno bila do sada baza resursa za isporuke gasa u Evropu.

U srednjoročnom periodu možemo dovesti isporuke gasa u azijskom sektoru na nivoe koji su uporedivi sa obimom isporuka gasa u Evropu.

Medvedev: To je veoma perspektivno tržište i u svakom slučaju naš razvoj moramo koncentrisati u tom pravcu. Dobro je da ste vi blizu konačnog dogovora. Nadam se da će svi ovi planovi biti opravdani i da ćemo dobiti brzo rastuće tržište za isporuke gasa Gazproma.

A sada o tekućim poslovima. Kako su odnosi sa Ukrajinom? Ima li nekih novih problema ili su su ostale stare aktuelnosti?

Miler: Dug Ukrajine u proteklih godinu dana nije otplaćen, plus nagomilani dugovi za tekuće isporuke. Gazpomu nije plaćeno za januarsko snabdevanje gasom, a juče su nas ukrajinski partneri obavestili da oni ne mogu da plate pun iznos isporuke gasa u februaru.

Krajem prošle godine dogovoreno je da Gasprom daje Ukrajini popust na gas. Uslov za popust je bila bezuslovna otplata dugova za prošlu godinu i bezuslovna isplata 100 odsto tekućih isporuka. Nažalost, dug za proteklu godinu nije isplaćen.

Medvedev: Koliko su ukupno isplatili?

Miler: Ako govorimo o dugu iz prošle godine, plaćeno je 1 milijarda i 300 miliona dolara.

Medvedev: To je 50% od duga?

Miler: Nešto manje od 50 % od duga. Ukupan dug Ukrajine za gas danas je 1 milijardu i 529 miliona. U ovakvim uslovima, kada Ukrajina ne ispunjava svoje obaveze, ne ispunjava sporazume koji su postignuti na potpisivanju aneksa ugovora radi obezbeđenja popusta, Gasprom je odlučio da ukine popust od početka sledećeg meseca.

Medvedev: Jasno. Svako ko ne plati za isporučenu robu mora da shvati da će to imati štetne efekte, uključujući i one koje se odnose na ukidanje ranijih sporazuma o preferencijalnim oblicima isporuke. Međutim, šta vi mislite da bi trebalo da se uradi, kako bi ovaj dug je otplaćen?

Miler: Naravno, iznos duga koji Ukrajina duguje Gaspromu – predstavlja značajan iznos. Iznos duga u proteklih godinu dana je bio uračunat u našem budžetu Gasproma za tekuću godinu i taj novac predstavlja deo našeg investicionog programa, očigledno taj novac je važan. Dakle, za Gasprom je najjednostavnija i najefikasna opcija da se obezbedi kredit Ukrajini u iznosu od $ 2-3 milijarde dolara za otplatu dugova u proteklih godinu dana i da plati za isporuke gasa.

Medvedev: Nije tajna da tih 50% koje su platili, bilo plaćeno zbog činjenice da smo im dali suvereni kredit. Naravno, ovo je mogući način da se reši ovaj problem. Ja ću uputiti Ministarstvu finansija zahtev da odmeri sve trenutne mogućnosti i izazove, sve kontraindikacije povezane sa veoma niskim kreditnim rejtingom Ukrajine u ovom trenutku i od ostalih aspekata rusko-ukrajinske saradnje u ovom pogledu. Ali u svakom slučaju, naravno, Gasprom bi trebalo da insistira na potpunoj otplati dugova od ukrajinskih kolega – to je prvo. I drugo – odluka da ukinete oblike isporuke sa popustom, u ovim uslovima je savršeno legitimna.

Izvor ITAR-TASS/Fond strateške kulture, 11. 03. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u